Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Vizitind cetati antice in Dobrogea

Toamna sau primavara sunt anotimpurile mele preferate pentru mers la drumetii prin Macin sau la explorat cetati din Dobrogea. Pentru ca Dobrogea ascunde o sumedenie de minuni istorice, care mai de care mai interesante de explorat. Asa ca m-am gandit sa adun in acest post toate cetatile din Dobrogea in care am ajuns noi, dar si lista cu cele in care nu am reusit inca sa pasim.

Asa ca sa le luam pe rand, si sa vedem, ce cetati antice, grecesti, romane, bizantine, am vizitat noi pana acum prin Dobrogea.

Enisala, poate cea mai cunoscuta si mai bine pastrata cetate din Dobrogea

Cu o pozitie impunatoare in varful unui deal, si panorame superbe cu lacurile de jur imprejur, Cetatea Enisala este poate cea mai cunoscuta si vizitata cetate din Dobrogea. Este o cetate medievala, cu ruine impresionante, dar in care cercetarile arheologice au gasit si artefacte dacice, dar si unele preistorice, ceea ce arata o continuitate de locuire aici din cele mai vechi timpuri. La Enisala ajungi usor si din Mamaia ori Navodari, o poti combina si cu o vizita la plajele salbatice precum Corbu ori Vadu, dar si cu alte cetati sau ca popas inspre Delta Dunarii.

>> Noi am vizitat Enisala intr-un weekend de plaja la Mamaia

Tropaeum Traiani, un simbol al Dobrogei si al Romaniei

Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi, si monumentul cu acelasi nume, au fost ridicate in urma victoriei lui Traian in fata lui Decebal, si marcheaza practic inceputul poporului roman. Este un loc despre care inveti inca de la primele ore de istorie, si merita cu siguranta vizitat, mai ales ca este doar un ocol mic de la drumul din Bucuresti inspre litoral.

>> Citeste despre vizita noastra la Tropaeum Traiani in drum spre Marea Neagra

Histria, orasul antic din Dobrogea

Cele mai vechi descoperiri ceramice dintre ruinele orasului antic de la Histria dateaza din secolul al VII-lea î.Hr., marcind Histria ca una dintre cele mai vechi asezari din Romania, intemeiat, conform atestarilor documentare ramase, de colonistii greci din Milet. Nu doar este atat de vechi orasul Histria, dar a cunoscut si o perioada neintrerupta de dezvoltare timp de 1300 de ani, trecind de la perioada greceasca la cea bizantina. Se pare ca a fost abandonat atunci cand golful pe malul caruia se gasea s-a colmatat, si nu a mai putut fi folosit. In prezent Histria se gaseste pe malul lacului Razim, departe de Marea Neagra, pe tarmul careia odata era. De vizitat si muzeul de la intrarea in situl arheologic, dar recomand si un popas pentru pranz la taverna de langa ruine!

>> Plimbarea noastra pe la Histria

Halmyris, o cetate in Dobrogea aproape de Murighiol si Delta Dunarii

In drum spre sau de la Tulcea sau Murighiol poti opri la Halmyris, o cetate cu ruine ample, aflata in trecut pe malul Marii, construita de romani, si apoi reintarita in perioada bizantina. Are si un mic centru de vizitatori organizat la intrarea pe traseul printre ruine.

>> Noi am vizitat Halmyris intr-un weekend in Murighiol, la Peninsula Resort

Capidava, o cetate la Dunare recent reconditionata si reintrodusa in circuitul turistic din Dobrogea

Pe malul Dunarii se inalta Capidava, intre Cernavoda si Harsova. Este recent reintrodusa in circuitul turistic, dupa amenajarea unor platforme de acces si reconditionarea si intarirea ruinelor. Noi am vizitat-o intr-un weekend prin Dobrogea cu rulota (ai unde sa parchezi un astfel de vehicul, fiind amenajata o parcare mare langa centrul de vizitatori de la intrarea in cetate).

>> Citeste despre vizita noastra la Capidava

Argamum si Capul Dolosman, pe malul lacului Razim

Un alt loc frumos si cu insemnatate istorica, de vizitat mai ales daca urmeaza sa faci o vizita la Gura Portitei, este vechea cetate greco-romana Argamum, din care au ramas ruine precum o poarta, ziduri, o basilica si valuri de pamant.

>> Citeste despre cetatea Argamum si weekendul nostru la Gura Portitei

Dinogetia, o cetate in varf de deal in Dobrogea, cu vedere la Muntii Macin

Dinogetia am vazut-o doar de la poala dealului pe care isi are zidurile, si din drona, negasind posibil accesul in interiorul ruinelor. Este foarte aproape de Muntii Macin, care sunt chiar vizibili, iar popina pe care se gaseste este numita de localnici „La Bisericuta”.

>> Noi am admirat (de afara) Dinogetia intr-un weekend de hike prin Muntii Macin din Dobrogea

Carsium – poate cea mai monumentala cetate din Dobrogea este in Harsova

Intre stancile impozante ce se pravalesc in Dunare, numite Canaraua turceasca, se intrevad inca zidurile monumentale ale vechiului port al cetatii romane si romane-bizantine Carsium. Este unul din cele mai impresionante locuri din Dobrogea – din pacate insa batrana cetate Carsium nu este deloc protejata si pusa in valoare turistic in vreun fel.

>> Noi ne-am plimbat pe langa ruinele cetatii Carsium intr-un weekend de hike prin Muntii Macin din Dobrogea

Cetati din Dobrogea inca pe lista noastra

La urmatoarele incursiuni prin Dobrogea, ne dorim sa vizitam si alte cetati. Pe lista noastra scurta: Ibida si Troesmis. Voi ce recomandari mai aveti pentru noi?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare