Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Un weekend haihui prin Dobrogea, cu trasee si ruine romane

Incercam sa ajungem prin Dobrogea macar o data pe an, daca nu de mai multe ori, iar de data aceasta am reusit sa prindem un weekend cu vreme frumoasa, de mijloc de aprilie, nu mai bun de cateva explorari prin aceasta parte a tarii. Dar sa o luam pe rand, si sa vedem ce locuri frumoase am descoperit de data aceasta!

Din nou pe cararile de drumetii din Muntii Macin, admirind Dobrogea de sus

Daca data trecuta am urcat pe „Acoperisul Dobrogei”, cel mai inalt varf al celor mai mici munti din Romania, Varful Tutuiatu, de data aceasta am ales sa facem un traseu de creasta, si am parcurs, impreuna cu copiii Culmea Pricopanului, traseu despre care va invit sa cititi pe indelete.

Apoi, cu inca un strop de energie la pachet, ne-am purces la o plimbare pe langa Pietrele Mariei, 3 dealuri mici cu forma aparte, unul langa altul, in apropiere de Centrul de vizitare al Muntilor Macin (inchis in aceasta perioada de pandemie din motive numai de ei stiute, dar la care am poposit totusi pentru a citi panourile amplasate in exterior, despre traseele marcate).

Dupa, de langa un stejar batran ce domina locul, am purces pe cararea, ce insoteste pe partea stanga paraul Chediu, de 10 minute pana la prima cascada din Cheile Chediului. Drumul forestier ce pornea pe partea dreapta a paraului era marcat ca si interzis accesului, iar din ce am citit in diferite articole pe net, urcatul (cataratul mai exact, de mai existind poteca) mai sus de prima cascada este de asemenea interzis, fiind rezervatie stiintifica.

Inainte de plecarea inspre Bucuresti, duminica, am dat o tura prin Padurea Fagilor, rezervatie naturala la poalele Macinilor, de partea cealalata a lor fata de localitatile Greci si Macin.

In vizita la doua vechi ruine romane

Imediat dupa ce am terminat pe ziua de sambata explorarile pe cararile Macinului, am decis, daca tot dorm copiii, sa facem un pic popas pana la Cetatea Dinogetia, aflata foarte aproape de Macin, pe drumul spre Galati, in comuna Jijila. Veche fortareata romana, si apoi bizantina, ruinele Dinogetiei stau pe micul deal parca dintotdeauna. Nu se poate vizita inauntru, este imprejmuita cu gard din sarma ghimpata, dar noi ne-am plimbat in jurul zidurilor ei, si am ridicat un pic drona sa o vedem mai bine.

Duminica, in drum spre casa, am hotarat sa oprim la alte ruine romane, chiar mai spectaculoase: Cetatea Carsium din Harsova, pe malul Dunarii. Pe rand castru roman si fortareata medievala, Carsium era cu siguranta o aparitie maiestuoasa pe vremuri. Chiar si acum, cu stancile ce strajuiesc Dunarea sub ruinele ei, impresioneaza privitorul. Nu si pe locuitorii Harsovei insa, care incet incet o transforma in groapa locala de gunoi.

Dupa ce am admirat si Canaralele de la Harsova, stanci maiestuoase ce inainteaza in apele fluviului, am oprit cateva secunde si la Geamia Sultanului Mahmut, inconjurata acum de pomi in floare.

Fantanile colorate din Luncavita

Luncavita, dupa cum mandra anunta la intrarea in localitate, este infratita cu Policolor. Si nu se dezice! Peretii magazinului or a statiei de autobuz sunt pictati in culori vii, iar toate fantanile din oras sunt renovate si colorate dupa diferite teme. Noi am oprit la fantana dedicata spatiului cosmic, si la cea dedicata sporturilor cu motocicleta.

Unde am mancat prin Dobrogea

Ei, daca nu esti in Delta ori pe litoral, sa gasesti restaurante prin Dobrogea este o adevarata provocare. Sambata, dupa traseul pe Culmea Pricopanului, am oprit pentru un pranz tarziu la singurul restaurant de la poalele Macinului: Popas Laura, unde de fiecare data mancam bine, mai ales la capitolul deserturi.

Duminica insa aveam sa tot esuam: in Harsova, apoi pe malul lacului Iezer si intr-un final la Slobozia am gasit numai inchis sau necorespunzator. Si stind noi pe la deja 4:30 la bariera la Lehliu-Gara, cu gandul ca ramanem de-a binelea flamanzi pentru ca in Bucuresti, conform restrictiilor in vigoare, totul se inchide la ora 18:00, am zarit cu coada ochiului un trabant haios, in fata unei carciumi, pe marginea sinei de tren: La Partid. Si ce scria pe mica masinuta, „Cel mai bine pe litoral se mananca la Lehliu„, zau de nu este cat se poate de real! O surpriza culinara placuta, neasteptata, cu povesti… mi-a placut!

Unde ne-am cazat in Dobrogea in apropiere de Muntii Macin, scopul nostru principal pentru acest weekend

Daca sa gasesti un restaurant este o incercare, sa ai unde te caza de asemenea se dovedeste dificil in zona Muntilor Macin. De data aceasta am fost pregatiti, cu rezervare facuta din vreme, la o casuta care s-a dovedit minunata pentru familia noastra: Agropensiunea Valea Fagilor, la marginea satului Luncavita si la buza Padurii de fagi (arie protejata), cu 3 dormitoare si loc de joaca si gratar afara in curte. In plus, contracost ne-au livrat si cina gatita minunat pentru prima seara.

>> Rezerva si tu un weekend la Agropensiunea Valea Fagilor. Mai poti cauta in zona cazare in satele Greci sau Macin.

Ce mai poti vizita in Dobrogea: Adamclisi / Cetatea Enisala / Histria / Lacul Iacobdeal / Galati si Braila / Biserica paleocrestina de la Niculitel / Cetatea Argamum / Cetatea Halmyris / Tulcea / Satul pescaresc traditional

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare