Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O excursie de o zi catre insulele Berlengas, Portugalia

Una din marile mele dorinte in aceasta incursiune de toamna in Portugalia, la nord de Lisabona, a fost sa reusim sa ajungem in micul arhipelag Berlengas, la 10-15 km de coasta portugheza, cu plecare din frumosul orasel Peniche, cunoscut pentru plajele sale pline de surferi. Nu reusisem sa ajungem in roadtripul nostru de anul trecut prin nordul Portugaliei, dar iata ca ne-a iesit de data aceasta, si sa va spun cum ajungeti si voi!

Cum ajungi in arhipelagul Berlengas?

Inainte de a incepe sa spun reteta transportului pana pe Berlenga Grande, insula principala din minusculul arhipelag, trebuie intai sa va marturisesc ca iubesc insulitele acestea mici si retrase in apele oceanelor, cum e cazul si a celor Aran din Irlanda, Rottnest din Australia de Vest, Mykines din Feroe ori Insulele Cies de langa orasul spaniol Vigo.

Dar sa revenim la Berlengas, si cum ajungi la aceste insulite fascinante. Din Peniche (la nord de Lisabona cam la o ora) sunt mai multe companii care organizeaza transfer cu barca rapida semi-rigida, dar si cu barci o idee mai mari si mai solide, insa mai lente. Noi am ales varianta rapida, pentru a minimiza timpul petrecut pe valurile destul de mari ale Atlanticului, si am ales turul oferit de Feeling Berlenga.

Chiar si in octombrie, cand am fost noi, barca a fost destul de plina, asa ca e musai sa rezervi din vreme, mai ales daca mergi in lunile de vara. Iarna, din noiembrie-decembrie incolo insa, sunt putini care mai organizeaza excursii. Cand iti cumperi biletul online poti opta si pentru cateva tipuri de excursii optionale: un mic tur cu o barca cu fundul transparent al insulei, prin pesteri, scuba diving, hike cu ghid. 

Transferul catre Berlengas dureaza, cu barca rapida, in jur de 20 de minute. Firma aleasa de noi, Feeling Berlenga, a fost foarte bine organizata. O data asezati la bord, in functie de excursiile optionale cumparate, primeai un tichet cu ora/orele de pornire si locul pe insula.

Poti opta fie pentru excursia de dimineata, fie pentru cea de dupa amiaza, ambele dureaza in jur de 5 ore (sau pentru petrecut mai mult timp pe insula, vara, cand poti alege sa ramai si peste noapte).

Despre excursiile optionale pe Berlenga Grande

Dupa cum am spus mai sus, iti poti organiza un pachet mix, cu excursii optionale pe langa transferul pana la insulele Berlengas: hike, plimbare cu barcuta sau scuba fiind printre optiuni.

Pentru hike nu am considerat ca avem nevoie de ghid, cele cateva trasee pe micuta insula fiind clare si bine marcate, iar de scuba nu eram apti, fiind in formula completa, cu copiii. In schimb turul insulei cu barcuta a fost minunat: am trecut prin mai multe pesteri interesante, ni s-a povestit istoria insulei si multe alte amanunte interesante.

Plimbarea cu barcuta in jurul insulei dureaza 25-30 de minute, si in functie de ora cabd o vei face, o poti face fie dinspre port spre cetate, fie invers, astfel putind face principala drumetie, catre fort, si in care ai de parcurs in sus si in jos in ambele directii aprox 600 de scari, doar o data.

Fortul São João Baptista, principala atractie a insulelor Berlengas

Cand te uiti la poze cu cele mai neobisnuite locuri din Portugalia, imposibil sa nu dai peste imagini cu fortul São João Baptista. O cetate cu ziduri inalte si groase, construita in 1502 pe ruinele unei foste manastiri abandonate, pe o mica insulita stancoasa, unita de insula principala printr-un pod lung de piatra, sprijinit de arcade mari iesind din valurile oceanului.

Din port pana la fort sau inapoi noi am facut aproximativ 45 de minute, si desi parea, de pe apa, un urcus fenomenal de abrupt, nu a fost greu deloc.

Cetatea adaposteste un mic hotel, cu cateva camere de inchiriat (dotate modest insa), si o curte interioara cu bar si cafenea. Iti poti deci cumpara ceva de baut sau de rontait, dar poti si urca pe terasa, pentru privelisti minunate cu insula Berlenga Grande si Atlanticul de jur imprejur. Daca este vizibilitate buna se vede pana hat departe, la coasta din jurul Peniche, pe continent.

Pe drumul inapoi in port vei trece si pe langa un impunator far, dar si pe langa locul terasat de camping, unde vara, cu rezervare din vreme, iti poti monta cortul pentru a petrece noaptea in unul din cele mai izolate locuri din Portugalia.

Plimbare prin micul port de pe Berlenga Grande

Barca de transfer din Peniche te va lasa intr-un mic golf, ce adaposteste portul, dar si plaja de pe Berlenga Grande. Plaja are nisip fin, si niste ape incredibil de turcoaz, si am facut o mica oprire pe ea, iar portul, o veche asezare perscareasca sezoniera, adaposteste doua terase, ce servesc si mancare si bautura.

Am petrecut ultimele momente ale zilei noastre pe Berlenga Grande in port, admirind mica plaja (pe care ajungi pe un pod pe langa o pestera in apa), dar si parcurgind mici trasee catre cateva puncte de belvedere pe insula, portughezii nu ar fi portughezi daca nu ar organiza chiar si pe o mica insula in ocean miradoures. Inca 20 de minute pe mare mai incolo, o mare de data aceasta complet calma, si ne-am intors in portul din Peniche.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare