Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Insulele Cies, minuni din Atlantic

Demult ne doream sa vizitam Insulele Cies si faimoasa plaja, ca o fasie lunga de nisip intre ape, ce le uneste. Si cu ocazia roadtrip-ului nostru prin nordul Portugaliei, era prea aproape sa nu dam o fuga peste granita reprezentata de raul Minho, in Spania, pentru o zi, sa le vizitam.

Cum ajungi pe insulele Cies?

Insulele Cies sunt situate in apele oceanului Atlantic, in regiunea Galicia din nordul Spaniei, langa coasta orasului Vigo. Sunt incluse in Parcul National Insulele Atlantice din Galicia, asa ca, cam ca in toate parcurile nationale spaniole, vei avea nevoie de permis de intrare.

Numarul de persoane care zilnic pot pasi pe insule este limitat la 2200, iar in sezon plin si nepandemic va trebui sa iti obtii permisul, de pe site-ul oficial al parcului national, cu multe saptamani inainte. Imediat ce vei primi pre-autorizarea pentru permis, in intervalul de timp specificat (o ora, cand am facut noi rezervare) trebuie, folosind codul alocat, sa iti cumperi bilet de feribot de la una din companiile autorizate. De abia apoi vei primi biletele de feribot si permisul de intrare pe insule.

Atentie! Cu feribot, care face in jur de 40 de minute din Vigo (dar cam tot atat si din alte cateva orasele de pe coasta) poti ajunge doar pe 2 din cele 3 insule Cies, cele unite de fasia de nisip. Cea de-a treia insula Cies, in imediata lor vecinatate, poate fi accesata doar cu barca privata, dar si pentru aceasta iti trebuie permis de intrare in Parcul National.

O alta solutie pentru a vizita insulele Cies este sa petreci una sau mai multe nopti in singurul camping organizat aici, langa debarcaderul de feribot. Locul in camping se rezerva o data cu transportul si permisul de parc national. Poti opta pentru a inchiria un cort din cele deja existente, sau a veni cu cel propriu, dar in ambele cazuri trebuie sa iti rezervi locul din vreme, pentru ca numarul disponibil este foarte limitat.

Ce poti face pe insulele Cies?

Sunt faimoase pentru plaja atipica, dar in acelasi timp numeroase trasee superbe le strabat dintr-un capat in celalalt. In plus, insulele Cies sunt casa a unei colonii imense de pescarusi cu picioare galbene, pe care ii poti admira peste tot pe plaje sau trasee, si cateva panouri explicative iti vor explica despre viata acestor pasari pe insule, dar si despre fauna si flora acvatica din oceanul din jurul lor, in apele parcului national fiind interzis pescuitul de orice fel.

Asa ca vino dotat cu tot ce iti trebuie pentru a putea explora pe indelete insulele: costum de baie, prosop, pantofi de drumetie si, eventual, un binoclu. Nu uita nici de crema de soare si sa iti cumperi apa, pe insule doar din portul de feribot si din camping iti poti cumpara de baut.

O zi de hike si plaja in mijlocul Atlanticului

Am debarcat de pe feribot in jurul orei 11, si imediat am purces la drum. Prima noastra tinta a fost impozantul far aflat pe cel mai inalt punct din cele 2 insule (si de unde se vede perfect si cea de-a treia), Farul Cies. Pana acolo, din debarcader faci aproximativ 3.5km, vei trece dintr-o insula in cealalta fie pe plaja cea lunga ce le uneste, fie pe podul de piatra ce separa laguna interna de valurile oceanului (pe pod doar daca valurile nu sunt prea mari pentru a il acoperi).

Farul in sine este o priveliste impozanta de jos, dar pana acolo vei trece pe la mai multe puncte de panorama, dar si pe langa mai multe plaje, pentru ca insulele nu au doar plaja faimoasa ce le uneste, ci mult mai multe, la care poti ajunge prin drumetii mai lungi sau mai scurte.

Am trecut apoi pe la farul de la baza apei, Farul La Porta, si am admirat pui de pescarus ce isi chemau la masa mamele.

Prima plaja, unde am facut baie in ape turcoaz dar foarte reci ale Atlanticului de Nord, a fost Praia da Nosa Signora. O plaja cu un nisip ireal de alb, si ape turcoaz strajuite de bolovani giganti, un peisaj scos direct din Seychelles parca.

A urmat un pranz pescaresc la unul din cele 2 restaurante de pe insula, cu vedere catre plaja, si pe dupa amiaza ne-am mutat pe Playa de Rodas, cea mai mare si mai faimoasa plaja de pe insulele Cies, unde am poposit ultimele ore, pana la sosirea feribotului, ce ne-a intors pe continent.

Vigo, poarta de intrare pe Insulele Cies

Vigo, oras-port important din Atlanticul de Nord, este principala poarta de intrare catre Parcul National Insulele Atlantice din Galicia, asa ca aici am poposit si ne-am cazat pentru vizita noastra pe Insulele Cies. Nu am apucat sa exploram pe indelete zona, si clar, dupa ce anul trecut am fost prin Asturias, Santander si pe superbul traseu de hike Ruta de Cares, stiam ca nord-vestul Spaniei este o zona tare ofertanta. Insa actualele conditii si reglementari anti-covid o fac, mai ales vara, o zona tare neprietenoasa cu turismul. Am apucat insa sa facem o plimbare pe plajele colorate din Vigo, cu vedere la insulele Cies, pana la Museo do Mar de Galicia si al sau vechi (si frumos) far.

Apoi, copii au adorat curtea princiara a hotelului nostru din Vigo, Pazo os Escudos, iar noi adultii mancarea delicioasa, galiciana, pe care am servit-o la restaurantul hotelului.

Spania, vom reveni!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare