Sus
  >  Destinatii   >  Un weekend in Asturias, paradisul natural de pe coasta de nord a Spaniei

Nici nu stii ce sa incepi sa lauzi intai in intai in Asturias, una din regiunile cele mai verzi din Spania, in fapt cu statut de autonomie si titlul de Principado de Asturias. Dar haideti sa va dau cateva idei despre ce puteti face intr-un weekend prin nordul Spaniei (mai ales ca avem foarte aproape, in Santander – care insa se afla in regiunea Cantabria – zboruri directe din Romania).

1. Mergi la plaja

Chiar daca nu esti in sezon estival, ca de altfel si noi, mergi la plaja in Asturias! Plaje mai dramatice si mai frumoase ca aici am vazut doar in nordul Europei, si poate nici acolo asa multe si asa faine! Cateva sugestii de plaje cu stanci semete si nisip rosu-portocaliu de vazut intr-o excursie prin Asturia:

Playa de Poo, cea mai frumoasa plaja din Asturias

O plaja absolut spectaculoasa, mai ales la low tide, cand intreg golful stramt ramane o intindere de nisip ud, pe care mergi minute in sir pana cand te intalnesti cu valurile atenuate de stancile stramte de la intrarea in golful cu aspect mai degraba de fiord.

Playa de las Cuevas del Mar

Tot o plaja ferita de valuri este si las Cuevas, numita asa datorita pesterilor ce impanzesc malurile sale stancoase. Nisipul este fin, si pe lateralele sale abrupte se practica si escaladarile.

Bufones de Pria si Playa de Guadamia

Bufones este un fenomen natural care apare cand oceanul are valuri puternice, ce se strecoara prin mici canale in malul stancos si ies, chiar si la zeci de metri de tarm, in sus, sub forma de aburi sau de jet de apa. Cand marea este agitata, si mai ales la ore de high tide, sunt un adevarat spectacol, atat sonor, cat si vizual.

Playa de Guadamia este in imediata lor apropiere, si, ca si Playa de Poo este un golf stramt stancos, un mini-fjord spectaculos.

Plaja de departe de mare, Playa de Gulpiyuri

Playa de Gulpiyuri e un loc cu totul aparte. Apa marii se strecoara prin mici canale din stancile poroase de pe plaja, si, la cateva sute de metri de tarm creaza o mica plaja, dotata cu de toate: apa de mare, valuri si nisip fin.

Llanes, superb orasel de coasta in Asturias

Llanes este un popas de neratat mergind pe coasta Asturiei. Orasel de coasta iti va oferi pe rand restaurante si cidrarii (cidrul este specialitatea Asturiei) delicioase, promenade cu peisaje extraordinare si plaje minunate cu nisip rosiatic. De vizitat Cubos de la Memoria, un complex de stabilopozi pictati colorat de-a lungul digului din port si Cea mai frumoasa banca din lume, asa cum localnicii alinta bancile de pe promenada de-a lungul orasului, unde s-a filmat filmul Istoria unui sarut.

2. Mergi la munte

Picos de Europa este masivul muntos ce isi intinde varfurile sale stancoase si plesuve in 3 regiuni din nordul Spaniei. Si noi l-am explorat in 4 moduri diferite:

Ruta de Cares, 12 km dus si 12 km intors de-a latul masivului muntos

Este cea mai cunoscuta carare din Picos de Europa, si unul din cele mai frumoase trasee montane din Spania. Iti va umple o zi cu peisaje absolut fabuloase! Citeste mai multe despre ce presupune traseul pe Ruta de Cares.

Cangas de Onis

Parte din culmile din Picos de Europa pot fi admirate de pe un stravechi pod roman in oraselul de munte Cangas de Onis, un stop de neratat in zona.

Mirador de Fitu

Intreg masivul Picos de Europa ti se va dezvalui in fata ochilor in toata frumusetea sa de la Mirador de Fitu, pe marginea unei serpentine ce leaga coasta oceanului de Cangas de Otis. Construit ca un OZN plutind in aer, iti ofera cu adevarat o panorama exceptionala cu muntii stancosi, vaile verzi dintre ei si in departare marea azurie.

Rasarit si apus in nuante de roz

Special am ales un hotel intr-un mic sat de munte, Cofino, pentru a putea admira la o cafea sau un pahar de vin rasarituri si apusuri rozalii fabuloase. Puebloastur se numeste locatia unde am stat noi timp de doua nopti, un complex de case traditionale asturiene, intr-un mic catun traditional, locul perfect pentru a intra in atmosfera rurala a regiunii.

3.Testeaza delicatesele traditionale din Asturias

Cidrul este pe primul loc cand ii intrebi pe locuitorii din Asturias ce sa testezi mai intai. Gasesti prin toate satele si oraselele sidrarii, unde vei bea cidrul intr-un mod aparte, printr-un dispozitiv ce toarna din sticla tinuta cu gura in jos direct, cu acid, in pahar.

Dar nici branzeturile de aici nu sunt mai prejos, cum nu e de ratat nici o specialitate din fasole cu afumatura.

4. Mergi de-a lungul Camino de Santiago, ce trece prin Asturias

Celebrul drum al pelerinilor inspre Santiago de Compostella trece si prin Asturias, si prin satele sale vei zari indicatii, placute, anunturi cu “menu del pelerino” or oferte de cazare. Te poti alatura si tu multimilor de pelerini, macar pentru o bucata de drum!

Ne-a placut tare mult Asturia, iar singurul regret a fost ca nu am mai avut timp sa ajungem pana in Oviedo, capitala sa ce pare absolut fermecatoare. O lasam pentru data viitoare, cand vrem sa exploram regiunile mai nord-vestice ale Spaniei, cele de deasupra Portugaliei.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare