Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  Pe coasta tumultoasa a Atlanticului din Namibia

Am (re)facut cunostinta cu Atlanticul in Namibia in Walvis Bay, pe un vant puternic, si cu o diferenta de temperatura de minim 10 grade, noi venind din dogoritorul desert Namib.Insa temperatura mult mai racoroasa, cu frig de-a binelea noaptea, nu ne-a oprit din aventuri extraordinare pe (prea scurta) vizita pe coasta Skeleton, la oceanul Atlantic, din Namibia.

Pelican Point, un loc deosebit pe coasta Skeleton, Namibia

Primul popas de pe coasta Namibiei a fost intr-un loc cu adevarat deosebit, unul din cele mai interesante hoteluri testate de noi in Namibia or in lumea intreaga. Pelican Point Lodge este un lodge cu cateva camere, cu vedere la dune de nisip si ocean, situate la baza unui far in mijlocul unei fasii de nisip cat vezi cu ochii, inaintind intre valuri.

>> Rezerva si tu Pelican Point Lodge in aventura ta prin Namibia

Kilometri intregi de jur imprejur este doar nisip. Nisip si foci, si din cand in cand coioti. Pe de-o parte este oceanul, cu valurile sale mari, si pe de alta parte laguna ce ne separa de Walvis Bay.

Drumul pana la lodge este si el o aventura. Am venit dupa amiaza, la hightide, iar fasia de acces catre limba de nisip, un drum ingust printre ape, era navalit de valuri si de spuma sarata. Nu poti ajunge la lodge pe cont propriu, ci vor veni ei sa te ia din Walvis Bay, unde iti vei parca masina. Ultimii kilometri pana la far sunt direct pe nisipul fin, deci iti trebuie pricepere in a conduce astfel, si o masina capabila, pe langa barci esuate in nisip si colonii de foci.

Plimbarile la apus sunt aici un adevarat regal, in ciuda vantului puternic care poate sa bata neoprit de nimeni, direct dinspre Antarctica. Apele reci ale Atlanticului creaza des ceata aici, un fenomen ce augmenteaza senzatia de pustiu si de capatul lumii.

Camerele la Pelican Point Lodge au geamuri mari, de sus pana jos, pentru a avea permanenta legatura cu oceanul si valurile sale. Diminetile incep incetosate, cu soare timid si coioti iesiti la plimbare.

Aventura cu caiace printre foci

Insa cea mai fabuloasa experienta am avut-o a doua zi de dimineata, cand ne-am urcat cu mic cu mare in caiace, pentru ceva aparte. O plimbare de aproximativ o ora printre mii de foci jucause. Pe fasia de nisip Pelican Point sunt zeci de mii de foci, in mai multe colonii, si toate vor sa se joace cu tine si caiacul tau. Vor sari din apa pe langa tine, vor incerca sa muste vaslele, si vor face un show total. O experienta cum nu am mai trait!

Daca la venire esti adus la lodge cu masina, la plecare vei fi condus pe apa. Un traseu de 2 ore cu barca, pentru a mai vedea o data foci, dar si pelicani si, mai ales, delfini. In apele costiere namibiene traieste o specie unica de delfini, delfinii Heaviside, ce se caracterizeaza prin dungi constrastante (pot fi confundati cu pui de orca), si am avut placerea de a fi acompaniati de 3 dintre ei de-a lungul plimbarii noastre cu barca.

La finalul plimbarii, un alt oaspete marin vine sa te salute in barca. Il cheama Bob, si este o foca ce traieste aproape de portul din Walvis Bay, si care are obiceiul de a saluta pescarii si barcile la intoarcerea la mal, sarind direct in barca.

Walvis Bay, plimbari colorate cu flamingo si sare

Am inceput plimbarile prin Walvis Bay in portul turistic al oraselului. Un port micut, dar plin de viata, cu terase si magazine colorate si dragut decorate, la care am mancat si am admirat pelicanii ce aterizau din cand in cand pe stalpii pontoanelor de care stateau legate barcile.

>> Vezi ce hoteluri poti rezerva in Walvis Bay

Am continuat apoi pe faleza, de-a lungul plajei si lagunei cu flamingo. Flamingo sunt aici in numar foarte mare, se presupune a fi unul din cele mai bune locuri din lume pentru a observa aceste elegante pasari roz. Sunt atrasi de apele mici din laguna, si ii poti vedea in stoluri mari, foarte aproape de tarm.

Walvis Bay este unul din porturile importante din aceasta zona a Africii, si chiar si dupa independenta Namibiei, Africa de Sud a continuat sa il pastreze ca parte din ea o perioada de timp. Atat pentru portul foarte bun din punct de vedere geografic, cat si pentru industria sarii, cu adevarat o industrie aici, Namibia fiind in prezent unul din marii producatori mondiali de sare. Am mers si noi cu masina pe langa salinele de evaporare a apei din ocean, pentru a admira piscinele rozalii, imense, dar si muntii de sare in proces de extractie.

Urmatorul stop a fost la un loc de joaca, in imediata vecinatate a hotelului cel mai mare din Walvis Bay, Protea Hotel by Marriot, unde toate distractiile pentru copii erau construite din… cauciuce de masini (cum penele sunt frecvente pe drumurile din Namibia, au o ampla cantitate de cauciuce ce nu mai pot fi utilizate pentru masini, ni s-a parut o idee interesanta).

Inainte de a continua drumul nostru, ne-am oprit si la Dune 7, o imensa duna, de nisip auriu de data aceasta (spre deosebire de cele rosiatice de la Sossuvlei). Ar fi fost impresionanta, daca nu am fi fost intristati de prezenta gunoaielor la baza ei. A fost singurul loc din Namibia unde am vazut gunoaie aruncate pe jos, de altfel. Am luat-o usor pe ocolite, si am reusit sa gasim un traseu curat pentru a o putea explora putin.

Swakopmund, un oras german de coasta in Africa

In Swakopmund este evident inca de cum intri ca esti in Germania, pe vreo coasta friguroasa a ei. Casutele sunt decorate in stil nemtesc, vantul si frigul sunt prezente si ele, dupa inserat, iar apa are in jur de 15 grade, fix ca pe coasta Germaniei.

>> Rezerva si tu Strand Hotel Swakopmund sau vezi ce alte hoteluri sunt disponibile in Swakopmund

Ne-am plimbat la apus pe faleza extrem de lunga, are in jur de 5 kilometri si e marginita de case fabuloase, cu vedere la ocean. Apusul a fost minunat, iar aici, spre deosebire de Walvis Bay, este rar ceata.

Seara a mai venit cu o surpriza la pachet. Unde altundeva in lume poti manca ciolan de porc, si bea bere la metru, intr-o berarie complet nemteasca, in timp ce asculti, live, muzica africana? Da, am luat cina la Brewer&Butcher, beraria nemteasca a Strand Hotel Swakopmund, si aceasta a fost atmosfera!

Dimineata am pornit sa exploram orasul. Micul muzeu, gazduit sub far, era inchis. Am trecut pe langa impozantul Palat Presidential, am mers agale pe high street, pe langa magazine si restaurante cochete, am admirat cladirile Hohenzollern, una din cele mai frumoase din cate au ramas din perioada coloniala germana, sau Woermanhaus, cu turnul sau inalt, decorat si colorat.

Ne-am oprit la o cafea si un milkshake la Village Cafe, una din cele mai haioase si colorate cafenele in care am poposit vreodata, pentru a ne realimenta cu energie inaintea explorarilor ce urmeaza din ziua aceea.

Epava The Zeila, popas pentru a avea o mica introducere in atmosfera de pe Skeleton Coast

Skeleton Coast se intinde sute de kilometri, si este numita astfel pentru ca datorita vanturilor puternice, cetii des intalnite si bancurilor de nisip ce apar la flux si reflux din loc in loc, este punctata de epave ale diferitelor barci care, de-a lungul timpului, au avut ghinion pe aceste maluri si au esuat sa isi continue calatoria pe ocean. Cea mai aproape de traseul turistic din jurul Swakopmund este The Zeila, o barca naufragiata in 2008 langa Die Walle, un popular loc de pescuit. Barca era tractata, pentru a fi vanduta ca fier vechi, si a ramas intepenita in nisip in drum spre Bombay.

Pranz si plimbare in Henties Bay

Henties Bay este un mic orasel, turistic, cu o plaja frumoasa, situata sub case, printre dune de nisip, unde am poposit pentru o mica plimbare si un pranz cu priveliste la ocean, la De Duine Hotel.

In vizita la una din cele mai mari colonii de foci din lume, Cape Cross, ultimul nostru popas pe coasta Skeleton din Namibia

Putin mai incolo, urmind drumul dintre dune de nisip si mare, ajungi la Cape Cross Seal Reserve, una din cele mai mari colonii de foci din lume. Pe un mic promotoriu in oceanul atlantic, la marginea unui lac salin, in jur de o suta de mii de foci isi duc veacul, loc in care navigatorul portughez Diogo Cão  in 1486 a fost primul european care a pus piciorul pe tarm. Focile sunt cu adevarat impresionante, in asa numar mare si pe uscat, si in valurile oceanului. O pasarela de lemn a fost construita pentru a le vedea, dar practic sunt peste tot, si nu mica sa iti fie mirarea daca una iti va bloca traseul la intoarcere, sau te va astepta la portiera masinii.

De la Cape Cross am pornit incet inapoi inspre desert. Popasul urmator aveam sa il facem la Twyfefontein, pentru a descoperi pietroglife de mii de ani si a intalni tribul Damara.

Citeste mai multe despre aventura noastra in Namibia: itinerariu de 10 zile | prin zone desertice | safari self drive la Etosha | 3 hoteluri inedite in Namibia | cum este sa conduci pe cont propriu

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare