Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum iti planifici o vacanta in Croatia?

Croatia e una din cele mai ofertante tari din punct de vedere turistic din Europa. Munti, orasele, plaje fara numar, insule, cascade, ruine romane, mancare delicioasa si arhitectura medievala? Toate le gasiti in aceasta tara pe malul Adriaticii! Dar cu atatia kilometri de coasta frumoasa, cu atractii naturale in zona sa centrala, cu o capitala asa cocheta, cum iti planifici o vacanta in Croatia? Sa o luam cu inceputul, pas cu pas: cand, unde, cum, cu cine?

Cand vrei sa iti petreci vacanta in Croatia?

Cei mai multi turisti vor sa vina vara in Croatia, plajele sale cochete sunt o atractie prea mare. Intre iunie si septembrie este sezonul perfect de plaja la Adriatica, dar nici iarna nu este de lepadat: Zagreb a castigat ani la randul distinctia de cea mai frumoasa piata de Craciun din Europa (in plus are o sumedenie de atractii pentru cei mici), iar vremea in Croatia poate sa fie minunata chiar si in sezonul rece: noi am vizitat de exemplu Lacurile Plitvice in decembrie, si am prins soare si o vreme perfecta de plimbari.

Daca alegi vara, in iulie si august soarele este sus pe cerul perfect senin zi de zi, dar acest lucru vine la pachet cu aglomeratii. Pregateste sa rezervi orice din vreme in august: cazari, restaurante, ba chiar si feriboate daca te decizi sa petreci timp pe insulele croate.

Cat stai in vacanta in Croatia?

Ei bine, intrebarea nu este cat sa stai in Croatia, ci cat timp ai la dispozitie! Ca activitati si locuri de vazut, cu siguranta gasesti oricite zile libere ai avea! Dovada pentru acest lucru o face si faptul ca noi, dupa ce anul trecut am petrecut nu mai putin de 3 saptamani pe coasta croata, anul acesta am revenit tot aici timp de 10 zile, prin Dalmatia, si nu am repetat locurile vazute. Dar sa o luam pe rand… cat vrei sa stai in Croatia?

Un long weekend in Croatia… e posibil?

Da, de ce nu. Poti zbura via Belgrad cu usurinta in Zagreb, sau mai nou (vara 2021) chiar in Zadar, pe coasta dalmata, direct in Bucuresti. Deci poti petrece si doar un weekend in Croatia. Zagreb este o alegere minunata de city trip, o destinatie de weekend lung perfecta, fie vara, pentru plimbari lungi, apusuri frumoase din partea de sus a orasului si terase cochete, fie iarna pentru distractii indoor si piete de Craciun simpatice. Poti chiar inghesui o vizita pana la Lacurile Plitvice, sunt la doar 2 ore distanta de capitala Croatiei.

Citeste mai multe despre Zagreb:
>> Plimbare de vara prin Zagreb
>> 5 atractii pentru cei mici prin Zagreb
>> Cea mai frumoasa piata de Craciun este in Zagreb

>> Cauta cazari in Zagreb

Daca insa zbori pe aeroportul din Zadar pentru un weekend, la o ora si ceva ai o sumedenie de orasele din Dalmatia ce te asteapta sa le descoperi. Al doilea oras ca marime al Croatiei, Split, este o bijuterie ce asteapta sa fie explorata, dar alaturi de el Sibenik, Primosten, Trogir, Nin, Zadar, Omis, toate sunt locuri absolut senzationale de vizitat intr-un weekend pe coasta dalmata.

O saptamana in Croatia – ce sa alegi?

Cu o saptamana la dispozitie, lucrurile devin interesante. Poti alege intre un sejur static, de exemplu pe una din frumoasele insule croate, sau cu un mic roadtrip de-a lungul coastei, care sa includa (musai, as zice) una din cascadele faimoase, precum Krka sau Plitvice.

Daca alegi sa stai pe o insula, noi pana acum am explorat 4 dintre ele: Krk, Vis, Brac si Korcula. Insula noastra preferata a fost Vis si linistea ei, cea mai faimoasa plaja din Croatia se gaseste pe Brac, Krk e usor accesibila fiind legata prin pod de continent, iar cele mai frumoase plaje, dar si orasul lui Marco Polo, le-am gasit pe Korcula.

Daca preferi sa nu traversezi cu feribotul si ramai pe continent, ai la dispozitie Istria, cu viile sale si oraselele romantice sau Dalmatia si coasta ei nesfarsit de frumoasa. Si sa nu uitam de Dubrovnik, poate cel mai cunoscut oras din Croatia! Ba chiar poti face si o incursiune de cateva zile prin Bosnia si Herzegovina!

Cateva optiuni pentru o vacanta de o saptamana in Croatia ai povestite mai jos:
>> Unde sa opresti intr-o saptamana intre Split si Sibenik
>> Hai hui prin Istria o saptamana
>> Traseu de 10 zile prin Dalmatia
>> Exploreaza Dubrovnik

>> O zi la lacurile Plitvice

Chiar mai mult timp la dispozitie pentru o vacanta in Croatia?

Daca ai mai mult timp la dispozitie, Croatia merita sa o explorezi pe indelete. Ia-o incetisor din capitala inspre coasta, viziteaza Plitvice, Krka, exploreaza Istria si orasele precum Rovinj, Motovun sau Bale, incearca-i vinul si trufele, admira arhitecura romana la Pula, ia la rand insulele, dar si coasta Dalmata, tocmai pana in Dubrovnik sau chiar si mai departe. Cateva articole care te pot inspira pentru o experienta mai lunga prin Croatia gasesti mai jos:

>> Itinerariu de roadtrip de 3 saptamani prin Croatia
>> 5 recomandari de hoteluri design in Croatia
>> Incursiune in Croatia gastronomica

>> Un alt traseu prin Croatia, parcurs de prietenii nostri de la Parinti Calatori

Cum ajungi in Croatia?

Eterna intrebare, cu masina sau cu avionul? Din fericire, anul acesta avem si optiuni pentru avion. Exista chartere inspre Dubrovnik, zbor de linie de cateva ori pe saptamana inspre Zadar, si, cu scala, spre Zagreb se poate zbura oricind confortabil. Pentru zborurile directe, in putin peste o ora esti, din Romania, in Croatia.

Daca alegi sa mergi cu masina, economisesti bani pentru o eventuala inchiriere la fata locului, dar ai si avantajul ca poti opri si in tarile de pe drum. Noi anul trecut am oprit in Ungaria, la Balaton, la dus si un pic in Muntenegru la intors, dar le poti explora chiar si mai mult intr-un tur balcanic in care poti opri in Bulgaria, Macedonia, Serbia, Bosnia si Herzegovina sau Albania.

Citeste mai multe despre ce poti vedea in tarile pe care le poti vizita in drum spre vacanta ta in Croatia: Bulgaria | Albania | Muntenegru | Serbia | Bosnia si Herzegovina.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare