Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cea mai celebra plaja din Croatia si alte lucruri de vazut pe insula Brac

Dupa Krk, a venit timpul sa va povestesc despre alta insula frumoasa din Croatia, vizitata de-a lungul roadtrip-ului nostru croat de 3 saptamani: insula Brac, cea care adaposteste cea mai celebra plaja din Adriatica si insusi simbolul ei: plaja Golden Horn (Zlatni Rat), acea lunga fasie aurie, cu forma in permanenta schimbare, ce avanseaza in marea turcoaz peste 500m. Dar, dupa cum imediat aveam sa descoperim, insula Brac inseamna mult mai mult decat o plaja faimoasa.

Insula Brac si frumoasele orasele ale coastei de nord

Am luat pe rand mai multe dintre frumoasele orasele medievale ce impanzesc coasta de nord a insulei Brac, si fiecare ne-a incantat in felul lui.

Pučišća, celebru pentru piatra sa pe insula Brac

Peste 90% dintre barbatii rezidenti in Pučišća lucreaza in piatra. Piatra este resursa cea mai importanta a insulei Brac, de aici fiind adusa materia prima, pe vremea romanilor necesara constructiei grandiosului palat a lui Diocletian din Split. Poti chiar vizita cea mai veche scoala de sculptura in piatra din Croatia, dar si cumpara un suvenir din piatra alba sculptata.

Oraselul este raspandit de-a lungul unui golf lunguiet, dominat de silueta bisericii si a hotelului Puteus Palace. O placere sa te plimbi pe malul apei, sau sa inoti in apele marii atat de calme aici.

De altfel aici ne-am si cazat, la Puteus Palace, o alegere inspirata, copiii apreciind piscina inconjurata de acoperisuri de piatra ale caselor vecine.

Splitska si atmosfera sa seara

In Splitska am ajuns seara, si atmosfera la cele cateva terase-restaurante situatie fix pe malul apei a fost magica. O liniste disturbata doar de sunetul valurilor. Si aici, dominanta este silueta bisericii impunatoare de pe malul apei.

Inainte de a lua cina fix in buza marii in Splitska am oprit si la o plaja superba, Zastup, pentru a admira cateva minute apusul.

Apusul la Postira, must do pe insula Brac

Daca vrei sa vezi un apus spectaculos nu te du pe Golden Horn, plaja cea faimoasa. Ea este in umbra inca de dupa amiaza devreme, datorita muntelui ce o strajuieste. Viziteaza in schimb Postira, si de pe promenada sa vei avea un adevarat spectacol vizual, cu muntii de pe Croatia continentala in lumina portocalie.

Supertar, unde te lasa feribotul din Split

Cel mai usor ajungi pe insula Brac din Split, dupa aproximativ 50 de minute de mers cu feribotul pe mare. Intre Split si Supertar poti imbarca si masina, asa ca este cea mai convenabila optiune (mai exista posibilitatea, doar pietonala, de a traversa din Split in Bol, cu catamaranul), si poti incepe descoperirea insulei fix din acest orasel simpatic, dotat si cu cateva plaje frumoase.

Pe urmele romanilor in insula Brac

Brac a facut parte din provincia romana Dalmatia, si urmele acestei stapaniri sunt vizibile si pot fi admirate pana in zilele noastre.

In cautarea lui Hercule

Dupa cum v-am zis mai sus, piatra din care a fost construit magnificul palat al lui Diocletian din Split provine de pe insula Brac. Iar vechea cariera romana poate fi vizitata si in zilele noastre. 

Iar pe unul din peretii anticii cariere poate fi admirata silueta lui Hercule, venerat de romani, sculptata in piatra.

O veche ferma romana, transformata in biserica, pe singura plaja cu nisip de pe insula Brac

In Postira gasiti singura plaja cu nisip a insulei Brac, Lovrecina, cu vedere la muntii din jurul orasului Omis din Croatia continentala. Dar aceasta nu este singura atractie de aici, ci chiar langa plaja gasiti niste ruine extrem de scenice, ale unei vechi ferme romane, transformate ulterior in biserica.

Plaja Golden Horn (Zlatni Rat), simBOL-ul Adriaticii

Langa oraselul Bol, care in sine merita o plimbare, gasiti cea mai cunoscuta plaja a Croatiei si din toata Adriatica: o fasie lunga de pietricele, ce devin aurii in lumina soarelui, ce inainteaza in apele turcoaz ale marii pret de cateva sute de metri, si este mereu cu forma schimbata de valuri.

La baza Golden Horn vei gasi plaje amenajate, iar spre varful ei iti poti amenaja singur propriul loc de stat la plaja.

Nu rata, la final de plaja, si o plimbare prin simpaticul port din Bol.

Cel mai inalt punct din Adriatica si Golden Horn de sus

Vidova Gora la inaltimea de 780m este cel mai inalt punct din Marea Adriatica. In afara de aceasta distinctie, este si cel mai bun viewpoint pentru celebra plaja Golden Hort, de la altitudine putindu-i admira perfect forma aurie. Nu te panica, nu trebuie sa faci o drumetie in soare pana aici (desi daca ajungi in anotimpul rece cred ca este spectaculoasa), ci este drum de masina pana aproape de varf.

Inca o plaja scenica pe insula Brac: Martinica beach

Nu foarte departe de Bol si plaja sa faimoasa, alta plaja ne-a facut cu ochiul. Martinica Beach, o plaja cu turcoaz din plin, si strajuita de o biserica medievala chiar deasupra apei.

Cam de atat am avut timp in cele 3 zile poposite pe insula Brac. Ne-am continuat apoi roadtrip-ul prin Croatia, poposind, via Split, pe o noua insula: insula Vis.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare