Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O prima aventura cu copiii in autorulota

Copiii insistau demult sa avem o aventura in “hotel pe roti”, asa ca am ales un weekend de inceput de iunie, nu foarte calduros, nu foarte friguros, pentru a porni la drum, inchiriind o rulota foarte confortabila si haios pictata de la Joy2wander. A fost o experienta pe cinste! Sa va povestesc asadar la ce sa va asteptati daca va decideti si voi la o asemenea aventura!

La ce trebuie sa te astepti cand inchiriezi prima oara o autorulota?

Noi am ales sa inchiriem o autorulota colorata si confortabila de la Joy2wander, si primul lucru pe care il vei face, inainte sa pornesti la drum, este instructajul.

Am pornit impreuna cu un membru al echipei Joy2wander intr-un tur al rulotei, intai exterior, si apoi interior. Instructajul dureaza aproape o ora, pentru ca, mai ales pentru niste novice ca noi, sunt multe de explicat, de la cum alimentezi rulota cu utilitati, la cum le evacuezi. Am vorbit despre alimentarea cu curent si apa, despre buteliile de gaz, dar si despre cum, cand si unde se deverseaza apa menajera si toaleta.

Apoi am trecut la interior, si am primit informatii despre cum functioneaza toaleta si bucataria, si despre panoul de comanda al rulotei, care este foarte important: acolo vei vedea cum stai cu aprovizionarea cu apa si curent.

Sfatul meu: fiti foarte atenti la instructaj! Sunt multe lucruri noi, si parca prevazind ca voi uita unele lucruri (de exemplu m-am trezit ca nu mai tin minte de unde se porneste apa), cei de la Joy2wander ne-au trimis si cateva filmulete explicative, in caz ca avem nevoie de ceva sa ne improspatam memoria.

In rest, am semnat contractul de inchiriere, rapid. Va fi necesara o garantie, iar pentru a conduce o autorulota precum cea inchiriata de noi, sub 3.5 tone, iti trebuie doar permis de categoria B.

Cum este in timpul mersului in autorulota? E confortabil pentru copii?

Desi se conduce cu permis categoria B, autorulota are cateva particularitati de care trebuie sa tii cont atunci cand o conduci. In primul rand este mult mai inalta fata de o masina normala. Cea inchiriata de noi avea 3.3m, si am studiat cu mare atentie la fiecare pasaj si pod pe sub care am trecut semnele rutiere despre inaltimea maxim admisa.

Autorulota este nu doar mai inalta, ci si mai lata decat o masina normala, asa ca si la curbe trebuie avut grija sa le iei mai largi. Autorulota Joy2wander luata de noi a avut camera la spate, si oglinzi laterale foarte mari, astfel incat ne-a fost usor sa ne adaptam la dimensiunile mai mari. Si la viteza trebuie sa te adaptezi un pic, vei merge mai incet decat cu o masina normala. In schimb consumul a fost foarte bun, pentru dimensiunile ei. Mai bun chiar decat la masina noastra 4×4 de zi cu zi.

Toata lumea trebuie sa stea jos pe scaune, in centuri. Pe sosele, in mers, autorulota este masina si nu casa, asa ca ne comportam ca intr-o masina. Sunt doua locuri in fata, in zona de condus, si cea inchiriata de noi mai avea 4 locuri in spate, doua cu fata la sensul de mers, si doua invers. Copiii au avut pe masuta dintre scaune gustari si niste carti, si nu am avut probleme cu ei, au stat linistiti in centuri tot drumul. Ba chiar au si dormit, cam toata Autostrada Soarelui.

Daca am zis de centuri, trebuie sa va spun si despre scaunele de masina. Pentru copiii inca mici, care stau in scaune de masina, trebuie sa stea astfel si in rulota. Pe una din banchete era chiar si isofix, pentru o fixare temeinica.

>> Traseul nostru de weekend prin Dobrogea in prima aventura cu autorulota l-am detaliat intr-un articol separat.

Cum a fost cu copiii la camping in autorulota?

Fiind la prima experienta de calatorit in rulota, am ales pentru prima noapte sa stam la un camping, unde am avut toate utilitatile. Imediat dupa ce am parcat in locul primit, am conectat la curent rulota, cu cablul special gasit in portbagaj. Alaturi, un furtun servea la umplerea rezervorului cu apa, si tot in camping aveam dusuri si toalete, dar si locuri de deversare a rezidurilor.

Am ales sa campam la plaja Corbu, si a fost o alegere minunata, un prim stop foarte colorat la inceput de iunie, o plaja libera inconjurata din plin de flori colorate, din plimbarea noastra cu rulota prin Dobrogea.

Inauntru rulotei aveam de toate: o mica bucatarie, cu aragaz cu 3 ochiuri pe gaz, vesela, tacamauri si chiuveta, o baie cu dus, toaleta si inca o chiuveta, nu ne-a lipsit nimic la capitolul facilitati necesare unei excursii confortabile. La capitolul locuri de dormit, am avut doua paturi duble, unul in spate si unul deasupra scaunelor din fata, si noi, doi adulti si doi copii, am incaput fara nicio problema. In plus, centrala pe gaz (din cele doua butelii amplasate in exterior in laterala rulotei) ne-a asigurat caldura in a doua parte a noptii, cand se lasa rece.

Copii au fost tare entuziasmati de scarile de acces in pat, si in general de statul in rulota. Li se parea ca e ca un mic loc de joaca, cu trasee de catarat. Le-a placut sa se joace si sa manance la masuta mica, cu geam mare, si sa se cuibareasca in paturile „de la etaj”.

Pentru ca am campat cu vedere la mare, ne-au prins tare bine scaunele pliabile din portbagaj, cu care a venit dotata rulota, pe care le-am scos pentru a admira rasaritul, dar si pentru a ne relaxa in sunetul valurilor seara inainte de culcare, la un pahar de vin.

Am incercat cu autorulota noastra si o noapte offcamping

A doua noapte din weekendul nostru cu autorulota prin Dobrogea am dormit-o offcamping, intre campuri pline de maci, pe domeniul fermei unor prieteni. Daca la camping utilat nu ai practic nicio grija, pentru offcamping trebuie sa inveti sa iti dramuiesti apa si curentul, ceea ce, cu putina grija, am reusit cu brio, desi copiii s-au uitat la desene la televizorul din rulota, li se parea foarte interesant si exotic, asa, ca la cinema in aer liber (aproape).

Sentimentul de a te trezi in liniste completa, doar tu si natura din jur, iti da o placere aparte! Minunate sunt si geamurile in tavan, pe care vezi cum deschizi ochii cerul!

Avantaje si dezavantaje: am mai merge o data cu rulota!

Daca tot am testat si in camping si in afara lui, e cazul sa va zic si niste avantaje si dezavantaje. Dar si ce am face data viitoare cand mai inchiriem o rulota, pentru ca, nu e dubiu, vom mai inchiria.

Avantajele campingului sunt evidente: ai utilitati la botul calului. Botul rulotei, am vrut sa zic, la propriu! Noi am gasit un camping cu o pozitie excelenta, cu vedere frontala la mare, ceea ce a fost minunat. Si fiind usor off season, nici nu era la capacitate maxima de plin. Vineri seara era chiar liber, dar sambata se aglomerase deja, mai sosind intre timp cateva rulote, asa incat data viitoare vom opta pentru camping doar daca este off season ca acum.

Avantajele camparii „salbatice” sunt insa altele: ai liniste, esti doar tu si peisajul din jur. Asta vine la pachet cu folosirea cu ratiune a curentului si apei. Mai ales a apei, care pare ca se duce imediat, desi nu speli decat doi castraveti si niste picioare de copil.

Daca vrei sa incerci si tu experienta calatoritului cu rulota, ii gasesti pe cei de la Joy2wander atat pe site-ul propriu, cat si pe facebook, si le poti cere o oferta.

Cum ne-am documentat inainte de a porni cu copiii la drum cu rulota?

Intai si intai, am vizionat ce ne-au trimis cei de la Joy2wander, materiale explicative despre calatoritul cu rulota.

Apoi am rasfoit blogosfera romaneasca de calatorii cu copiii, pentru a citi despre experientele altor familii si a ne pregati de aceasta noua aventura in premiera: KinderTrips au povestit despre o aventura cu rulota iarna, Momadica a povestit si ea o prima experienta cu autorulota care ne-a inspirat, iar Parinti Calatori a fost cu casa pe roti intr-un roadtrip pe meleaguri maramuresene.

Si intr-un final, pentru alegerea locului de campare, am cerut recomandari catre alte familii calatoare, deja cu experienta in mersul cu rulota, pe Grupul familiilor calatoare si ne-am instalat aplicatia Park4night.


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare