Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Austria   >  De jur imprejurul ghetarului Dachstein in Austria

De mult imi doream sa exploram ghetarul Dachstein din Austria, si un weekend de vara, pe cand am explorat si superbul Hallstatt, s-a dovedit a fi perfect pentru cateva aventuri montane.

Explorind gheturile ce nu se topesc peste vara ale ghetarului Dachstein

Cu telecabina panoramica Dachstein, ce te va urca direct la 2700m pe masivul inghetat, ai acces la intreaga lume a ghetarului. Imediat ce cobori din cabina vei avea, de pe terasa restaurantului, privelisti superbe cu intinderea de gheata. Poti apoi porni pe skywalk, cobora scarile catre nicaieri aflate la 400m deasupra stancilor masivului Dachstein si, peste un pod cu privelisti ametitoare, intra in lumea de basm a palatului de gheata sculptat sub ghetar.

Dupa ce ne-am invartit si am admirat toate sculpturile de gheata din palat, am continuat plimbarea pe cararea de zapada de pe ghetar, amenajata in acest sens. Vizita noastra sus pe ghetarul Dachstein s-a terminat pe terasa restaurantului, admirind inca o data privelistile superbe inghetate de sus.

Pe timpul iernii Dachstein se schiaza, aici fiind amenajata una din cele mai lungi partii de ski din Europa, de aproximativ 25 de kilometri lungime.

Vizita si cabina pentru a urca pe ghetar se rezerva online, fiind cu zi si ora marcata. In perioadele de vacanta este recomandata rezervarea orei dorite din vreme, ghetarul Dachstein, UNESCO, fiind una din atractiile de top din Austria. Urcarea se face de langa statiunea Schladming.

O urcare pe varful Planai, vizavi de ghetarul Dachstein, si un traseu de iepurasi la Hopsiland

Dimineata a fost rezervata explorarii ghetarului Dachstein, dar dupa amiaza tot pe munte am petrecut-o. Am coborat in Schladming, si am urcat apoi inapoi la altitudine, cu gondola Planai de data aceasta (nu necesita rezervare prealabila). Sus ai privelisti superbe cu stancile si gheturile Dachstein, dar si un traseu minunat pentru copii. Mascota locului este iepurele Hopsi, si poti porni in urma lui pe un traseu de drumetie cu multe distractii, adecvat intregii familii, numit Hopsiland.

Hopsiland nu are taxa suplimentara, dar anumite jocuri de pe drum necesita o mica minge de lemn, ce se poate cumpara de sus de pe munte doar cu monezi, sau de jos de la cabina cu card sau cash bancnote. A fost o dupa amiaza minunata pentru copii. Au rezolvat diverse activitati „de iepuri” si s-au distrat la multele locuri de joaca de pe parcurs. Iar una din cabane ne-a servit pranzul.

Hotel Pichlmayrgut, un hotel ca un mic sat austriac

Ne-am cazat in Schladming, baza noastra pentru explorari in jurul ghetarului Dachstein, si nu cred ca puteam gasi o locatie mai frumoasa. Hotelul este compus din mai multe cladiri in stil traditional austriac, o curte plina de flori in care e terasa restaurantului, dar si cateva cabanute de lemn, si are o priveliste superba cu muntii din jur. Tot pe domeniul hotelului ai si o mica biserica ce se poate vizita, dar si o ferma de alpace cu care poti interactiona.

Punctul forte al hotelului sunt piscinele, mai multe la numar, dintre care doua incalzite afara, o placere sa le iei la rand dupa o zi plina de trasee pe munte. Copiii au fost in extaz! Cea mai interesanta dintre toate piscinele este cea in forma de scoica, ce se poate inchide in caz de vreme rea.

>> Rezerva hotelul Pichlmayrgut | Cauta si alte variante de cazari in Schladming

Urcare pe Dachstein Krippenstein, trasee minunate cu lacul Hallstatt si ghetarul in panorama la orice punct

Urmatoarea zi am fost din nou sus pe munte. De data aceasta am urcat cu telecabina sus pe Dachstein Krippenstein, ce iti ofera panorame cu ghetarul de un pic mai departe, peste o vale inghetata, dar in acelasi timp ai o vedere de sus cu frumosul sat Hallstatt si lacul sau.

Intai am pornit agale inspre celebra platforma Five Fingers, unde, de la o inaltime ravasitoare, ai lacul la picioare. Pe drum, un traseu usor si frumos, ai diferite platforme de observatie, atat cu ghetarul Dachstein, cat si cu muntii din jur.

Apoi, tot agale ca altfel nu poti pe munte cu copiii, am pornit pe Heillbroner Circular Trail, un traseu nu foarte greu, ce inconjoara o culme, pentru a te intoarce la cabina. Pana jos la parcare vei lua din nou doua cabine, peste un hau stancos.

Pe Dachstein Krippenstein poti urca fie din Schaldming (un pic peste o ora cu masina), fie din Hallstat (la 15 minute distanta).

>> Cauta cazare in Hallstatt | Citeste ce poti vedea in Hallstatt

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare