Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Un weekend inghetat de iarna in Harghita

Cand am rezervat un weekend, tocmai de Valentine’s Day, in Harghita, ma asteptam sa fie iarna. Nu ma asteptam insa la -16 grade, de cate am avut parte in cele doua zile petrecute pe acolo. Insa frigul a venit la pachet cu niste surprize deosebite, care au facut sa merite dardaiala.

Cascada termala Toplita, una din minunile din Harghita, complet inghetata intr-o iarna geroasa

Da, prima surpriza a venit sambata dimineata, la prima ora. Programul gandit de mine initial era altfel complet, si implica mai mult stat afara. Insa la -16 grade ne-am sucit, si am adaptat programul, cu obiective ce se viziteaza rapid, si deplasare cu masina inspre ele. Asa am ajuns, dupa 45 de minute de mers, la Cascada termala Toplita, pe care ne-o doream demult sa o vedem.

Cascada era complet inghetata, iar pe sus, pe unde apa mai curgea incetisor, aburi de caldura, de la apa termala, ieseau pe deasupra turturilor de gheata, un peisaj atipic, aproape SF.

Popas la Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Ditrău

Nu ai cum sa nu remarci, atunci cand mergi intre Miercurea Ciuc si Toplita, impozanta biserica romano-catolica din Ditrau, construită în stilul neogotic-eclectic al începutului secolului al XX-lea. Am oprit si noi la ea pret de cateva minute, pentru a ii admira turlele inainte de 75 de metri.

Castelul Lazar din Lazarea, o minune arhitecturala uitata

Construit in stil renascentist in 1532, castelul din Lazarea este unul din cele mai frumoase castele pe care le-am putut admira prin Transilvania. Nu se poate vizita in interior (desi sunt sperante ca va fi reabilitat candva in viitor), dar exteriorul este impresionant prin decoratii (chiar si cateva picturi exterioare incredibile) si creneluri sculpturale.

Plimbare (cu picioarele si nu cu barca) pe Lacul Rosu, a doua surpriza a acestui weekend de iarna inghetata prin Harghita

In ideea de a petrece si timp la caldura in masina, am continuat inspre Lacul Rosu. Nu mai fusesem demult aici, de peste 10 ani, si l-am admirat luciul de apa dintre munti doar pe timp de vara. De data aceasta, gratie celor -16 grade de care va spuneam, apa era complet inghetata, lacul alb, si loc nu mai bun de plimbare sub soarele cu dinti de februarie. Ne-a amintit de zilele petrecute in Kemi, pe malul golfului Bothniei, in Finlanda, anul trecut.

Cheile Bicazului, un loc emblematic in Romania

Pentru ca sunt foarte aproape de Lacul Rosu am revenit pentru o tura prin Cheile Bicazului, unul din locurile emblematice ale Romaniei, parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, parc national ce include de altfel si Lacul Rosu si Piatra Singuratica, la care am urcat in vara intr-o zi cu ploi torentiale.

Am admirat arhitectura cladirilor si edificiilor religioase din Gheorgheni, cel de-al treilea oras ca marime din Harghita

In centrul orasului Gheorgheni, cel de-al treilea oras ca marime din Harghita, poti admira o serie de case si cladiri deosebite. Si imediat vei observa si un amanunt: desi in prezent locuitorii sunt in mare majoritate secui, in Gheorgheni gasesti si o impresionanta biserica armeana-catolica, si un pic mai incolo o Sinagoga-monument, semne ale multiculturalitatii locului.

In vizita la Castelul Miko din Miercurea Ciuc, activitate perfecta de iarna in Harghita

Nu suntem la prima vizita in Miercurea Ciuc, dar nu reusisem inca sa vizitam Castelul Miko. De data aceasta insa nu am ezitat, o vizita la muzeul gazduit in vechea cetate, Muzeul Secuiesc al Ciucului, fiind binevenita pe frigul de afara. Am fost purtati printr-o istorie a tinutului, de la vremuri vechi pana in epoca, de trista amintire, comunista. Un muzeu bine organizat, cu exponate bine evidentiate, ne-a placut mult, si ne-a adus aminte despre Codlea si al sau muzeu.

La iesirea din castelul Miko te asteapta si un loc de joaca, unde insa am poposit mult prea putin dupa gustul copiilor, din motiv de frig aprig.

Unde ne-am cazat in Harghita in acest weekend de iarna cu copiii?

Ca si alte dati prin Harghita, am ales sa inchiriem o casuta draguta, mica, doar pentru familia noastra. Data trecuta am avut pentru un weekend Karak Chalet, si de data aceasta am gasit o casuta la fel de draguta, Lake House (click pentru a rezerva si tu!), inconjurata de brazi inalti, cu o curte ampla, chiar cu un mic lac (inghetat) in mijloc, cu semineu si proiector pe tot peretele, la care ne-am uitat in fiecare seara la documentare despre animale. Lake House este situata in Izvorul Muresului, la o ora de Toplita sau de Lacul Rosu.

Ne-au placut tare mult si casele si cabanutele din jur, cochete si din lemn, perfect integrate in peisajul impadurit din Izvorul Muresului. Tot aici poti vizita si Izvorul turistic al Muresului, si, cand e zapada, este amenajata si o partie de ski. Ba cu una dintre casutele haioase de lemn ma si asortam, asa cam am oprit sa ne pozam impreuna!

Cateva recomandari culinare prin Harghita

Bucatarie maghiara si ardeleneasca la Karpathia, in Sandominic

Vineri seara, proaspat ajunsi in Izvorul Muresului, am cautat in zona sa mancam, si am dat peste Karpathia, pensiune si restaurant, in satul invecinat Sandominic, unde am mancat ciorbe si am baut fiert ca sa ne incalzim, pentru a continua cu snitel umplut cu prune si cascaval, si piure de castane, un deliciu!

Un restaurant de sticla, panorame de iarna intre muntii din Harghita: Oxygen Restro

Pe drumul dintre Gheorgheni si Lacul Rosu am oprit la o cladire cu totul speciala: de sticla ce oglindeste muntii, brazii si zapada, si cu o arhitectura in ton cu relieful, Oxygen Restro este un loc aparte de luat pranzul.

Pranz cu multe inimioare de Valentine’s Day la Fortuna Eco Boutique

Nu puteam gasi o locatie mai potrivita pentru un pranz tarziu de Valentine’s Day cu copiii (vezi unde am mai petrecut Valentine’s Day in alti ani – hint, e prima oara in mult timp cand ne-a prins in Romania!). Decorul este romantic si plin de inimioare, si mancarea extrem de buna, ne-a placut totul mult!

O cafea buna, de origine, la Frei Cafe, in Miercurea Ciuc

Ne place cafeaua de calitate, si cautam peste tot pe unde calatorim (Costa Rica a fost o adevarata tratatie din punctul acesta de vedere). Si am avut o mare surpriza in Miercurea Ciuc cand am pasit in Frei Cafe, un lant international, pornit de un globetrotter din Ungaria pasionat de cafea si un anteprenor care l-a sustinut, cu 3 reprezentante in Romania, dintre care una in Miercurea Ciuc. O cafenea cozy, colorata, si cafea delicioasa, asezonata de prajituri si croasante, un inceput perfect de zi friguroasa de explorari.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare