Sus
  >  Destinatii   >  Marea inghetata din Kemi, Laponia, si o plimbare cu icebreaker-ul Sampo

La jumatatea lunii martie, chiar inainte ca lumea sa intre in lockdown si sa se opreasca in loc, iar noi sa ne petrecem autoizolarea la Breaza, am avut o aventura inghetata pe care ne-o doream demult. Am zburat din Helsinki in Kemi, in Laponia finlandeza, pentru a descoperi frumusetea marii inghetate timp de cateva luni pe an.

>> De fiecare data cand am vizitat Laponia am facut-o cu o combinatie destul de lunga si anevoioasa de zboruri cu escale, fie prin Suedia, fie prin Finlanda. Insa daca vrei sa ajungi in decembrie 2023, in mini vacanta de 1 decembrie, direct la Mos Craciun acasa in Rovaniemi, Family Travel Bubble organizeaza singurul charter direct din Bucuresti si Cluj inspre Cercul Polar – Citeste aici detalii despre vacanta de grup pentru familii la Mos Craciun cu zbor direct spre Rovaniemi in Laponia din Bucuresti si Cluj

Golful Bothnian, ce este impartit intre Finlanda si Suedia, in partea de sud a Laponiei, ingheata la inceputul iernii polare, si ramane asa timp de mai multe luni. Gheata este suficient de groasa pentru a permite plimbarea cu masina pe ea (ba chiar cu camionul, sustin finlandezii), si creeaza un peisaj cu totul deosebit.

In plus, aici poti avea parte de niste momente cu adevarat unice: spargatorul de gheata Sampo, un adevarat muzeu pe apa, duce turisti in croaziere zilnice pe gheata, ba chiar iti ofera posibilitatea sa te balacesti intr-o piscina cu margini inghetate, in mijlocul marii, iar National Geographic a considerat aceasta aventura una din cele mai interesante experiente pe care le poti avea intr-o viata.

Unde te cazezi in Kemi, la marea inghetata?

In Kemi poti dormi la casute din sticla, pe malul marii inghetate, astfel incat sa fii inconjurat de gheata, chiar daca esti la caldura si cu tot confortul. Este una din cele mai scenice cazari la care am stat vreodata, iar rasaritul si apusul aici, pe gheata, sunt cu adevarat magice.

Ce poti face in Kemi?

Croaziera cu spargatorul de gheata Sampo, pornind din portul Kemi

Bineinteles, atractia principala este croaziera cu spargatorul de gheata Sampo. Pe lunile de iarna si pana pe la jumatatea lui aprilie, timp de cateva ore vei naviga spargind gheata, o senzatie unica si niste peisaje la fel. Te vei simti fix ca in Titanic. Doar ca nu doar cu un ghetar in fata, ci cu o intreaga mare inghetata.

Iar la final, intr-o piscina cu margini inghetate, facuta fix de icebreaker, vei putea pluti intr-un costum special. A fost cu adevarat o balaceala unica!

Apoi marea inghetata iti sta la dispozitie pentru o plimbare in jur, cat altii isi incearca indemanarea la plutit printre bucati de gheata. In functie de luna in care mergi poti prinde chiar croaziera pe intuneric, atunci cand iarna lapona scurteaza extrem ziua.

Plimbare pe golful Bothnian la apus

O plimbare superba, pe marea inghetata, cu soarele rosiatic la apus reflectindu-se in gheata. Noi am fost in martie in Kemi, cand ziua era deja lunga, deci am avut timp berechet pentru o sumedenie de activitati. Ziua, cu soarele sus pe cer, temperaturile la jumatatea lui martie sunt prietenoase, in jur de 1 grad.

Cina in coliba traditionala lapona

Pe seara am pornit prin paduri, inspre o coliba traditionala. Din lemn si cu bancute asezate in cerc, avea in centru un foc, la care am prajit carnati, acompaniati de prajitura cu fructe de padure locale. Daca ai noroc, poti chiar vedea aurora boreala, desi Kemi este sub cercul polar, asa ca sansele aici sunt mai reduse decat in nordul Laponiei.

Safari cu snowmobilul

Sa gonesti cu snowmobilul pe gheata or printre copaci in paduri este o senzatie ce trebuie testata in iernile friguroase din Laponia, asa ca in a doua seara acesta ne-a fost programul. Ca si in seara precedenta, la locul de popas, de data aceasta in aer liber, am fript in varf de bat carnati si am baut suc cald de mere. Ca si in seara precedenta, am cercetat cerul in cautarea aurorei boreale, dar fara prea mult succes nici de data aceasta (de altfel nici nu ne asteptam).

Viziteaza SnowCastle, castelul de gheata (in care poti si dormi) din Kemi

Este cred al 3-lea hotel de gheata vizitat de noi (dupa cel din Balea si de la Bukovel), dar tot ne-a impresionat, si am baut un vin fiert aromat in timp ce am admirat sculpturile in gheata ce aveau ca tematica inteligenta artificiala in acest an. Sunt organizate si cateva camere, in care curajosii pot dormi. SnowCastle isi asteapta vizitatorii doar in lunile de iarna.

SnowExperience365, barul de gheata deschis tot anul

Daca SnowCastle nu poate exista decat in zilele inghetate ale iernii polare, in subsolul restaurantului din complexul Seaside Glass Villas gasesti SnowExperience 365, un bar de gheata deschis tot anul.

Viziteaza orasul Tornio, si treci pe jos granita in Suedia

La cativa kilometri de Kemi se afla orasul de granita Tornio, unde noi ne-am dus pentru a explora magazinele cu produse finlandeze. Tot aici poti sta pe o banca jumatate in Suedia, jumatate in Finlanda, cu un picior intr-un fus orar, si cu unul cu o ora mai devreme, deoarece intre cele doua tari scandinave vecine este diferenta de o ora.

Apoi am admirat o mica biserica extrem de cocheta, in stil rusesc, si am incercat sa o pozam din toate partile.

Vizita in Tornio am incheiat-o cu o plimbare pe un rau inghetat, unde pescarii dadeau la copca.

Admira lacurile inghetate aceasta zona din Finlanda

O mare parte din teritoriul Finlandei este acoperit de lacuri, asa ca le vei vedea la tot pasul practic (este si motivul pentru care marea in golful Bothnian ingheata atat de bine, are o salinitate foarte scazuta in aceasta zona). Noi ne-am mai oprit pe malul unui frumos lac alb complet inghetat in Oulu, orasul de unde am luat avionul de intoarcere in Helsinki, oras aflat la 1 ora si ceva de Kemi.

PS: Daca vrei sa vezi cum arata Laponia vara citeste despre o vizita la Mos Craciun in Rovaniemi in august, despre Inari si civilizatia sami si despre cum am dormit la un iglu de sticla in Kakslauttaten.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare