Sus
  >  Destinatii   >  Pe margine de vulcan in eruptie: Drumetie la Geldingadalir, aproape de Reykjavik in Islanda

Dintotdeauna am avut o fascinatie cu vulcanii. Ii cautam si ii exploram peste tot in lume. Unii sunt mai timizi, si nu ni se arata, precum Fuji din Japonia or Poas din Costa Rica, iar altii ne intampina cu toata splendoarea lor fioroasa, cum a fost cazul celui de pe White Island din Noua Zeelanda. Asa ca atunci cand am auzit ca la o ora de capitala din Islanda (proaspat deschisa pentru turisti vaccinati anti covid) un vulcan, pe numele sau Geldingadalir, a aparut si isi face de cap cu o eruptie spectaculoasa si continua, usor de vazut dupa o drumetie nu foarte lunga, nu am ezitat sa zburam in mijlocul Atlanticului, pentru a il vedea. 

Cum ajungi la locul eruptiei lui Geldingadalir?

Cu masina inchiriata (modul cel mai bun de a explora Islanda) se ajunge foarte usor din capitala Reykjavik, in aproximativ o ora de condus. Acolo vei gasi amenajate parcari spatioase, ce insa trebuie platite, fiind pe domeniu privat, prin intermediul site-ului park.is.

Imediat de langa parcare incepe traseul catre Geldingadalir, in vulcanul scut Fagradalsfjall. Echipeaza-te corespunzator vremii islandeze, ia la tine buff, caciula, chiar si manusi, pe langa geaca sau chiar si haine de ploaie, dar si cateva straturi de haine pe sub, pentru ca pentru a a ajunge la irascibilul vulcan vei trece prin zone descoperite, expuse vantului de Atlantic. Iar in Islanda nu ia mai mult de cateva minute sa treaca vremea de la soare stralucitor la ploaie torentiala!

Mai poti ajunge deasupra vulcanului Geldingadalir si a Fagradalsfjall chiar cu elicoptere, care te vor zbura in jur, si te vor si opri la un punct de belvedere cu eruptia, dar aceasta aventura este in functie de vreme, iar noua din pacate ni s-a anulat rezervarea din cauza vantului foarte puternic din ziua respectiva.

Cum este traseul pana la locul de unde poti admira in toata frumusetea ei fioroasa eruptia cea noua din Islanda?

Dus intors vei avea de parcurs aproximativ 9 kilometri pana la cel mai apropiat loc de vulcan din care poti admira eruptia. Poate suna mult, dar mare parte din traseu este usoara. Noi l-am facut, dus intors, cam in 2 ore, si inca o ora am pierdut-o privind fascinati vulcanul Geldingadalir. Traseul se poate face si cu copiii, prietenii de la onmyway.ro l-au facut fara probleme impreuna cu fetita lor de 4 ani.

Sunt insa si cateva portiuni mai abrupte, care combinate cu vantul foarte puternic, fiind expuse, pot pune probleme, asa ca nu ezita sa iti iei bete de drumetie cu tine, daca simti nevoia. Bocancii de munte sunt necesari cu siguranta, nisipul vulcanic ce acopera poteca fiind cu potential alunecos.

In functie de ce traseu alegi (de la parcari pornesc mai multe trasee, in functie de unde parchezi) vei da intai peste o panorama cu lava ce curge precum un rau peste un deal, fie cu imaginea directa a vulcanului, de departe.

De acolo drumul continua mai abrupt, pe langa un camp de lava fumeginda inca, si pe alocuri rosie si incandescenta.

Si in sfarsit ai ajuns la eruptie, pe care o vezi fix de vizavi, de foarte aproape. Caldura lavei iti incalzeste mainile, iar spectacolul este fascinant. Cand am fost noi la final de mai, Geldingadalir erupea constant, o data la 10-20 de minute craterul se umplea de lava, care explodeaza spectaculos peste conul vulcanului, si apoi se prelinge la vale in rauri rosii, inflacarate.

Urmareste mai jos un scurt videoclip cu momente filmate la una din eruptiile lui Geldingadalir.

Atentie! In functie de evolutia eruptiei, traseul se modifica si se adapteaza constant, asa ca este recomandat sa verificati in ziua in care doriti sa faceti drumetia care sunt conditiile pe safetravel.is, site-ul oficial pentru siguranta in aventuri in Islanda.

Ce mai poti face pe langa eruptia vulcanulului Geldingadalir prin Islanda

Dupa cum spuneam, vulcanul ce a ales sa erupa la inceput de 2021 in Islanda este la doi pasi de capitala Reykjavik, pe care daca esti la prima vizita in Islanda nu ezita sa o vizitezi.

Apoi, poti porni direct inspre sud-est, pe Golden Circle pentru a vedea atractiile sale. Citeste despre ce poti face pe Golden Circle.

Nu departe este si Blue Lagoon, cea mai faimoasa dintre multele piscine geotermale fierbinti din Islanda.

Nici peninsula Reykjanes, casa vulcanului Geldingadalir, vulcanica si geotermala, inclusa ca si Geo Park in UNESCO, nu trebuie ignorata, are sa iti prezinte cateva locuri foarte interesante.

Si apoi bineinteles, intreaga Islanda iti poate fi parc de distractii, cu peisajele sale fabuloase!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare