Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Ce poti vizita prin peninsula Reykjanes, langa Aeroportul Keflavik din Islanda

Capitala Islandei, Reykjavik, se afla in mijlocul unei peninsule, Reykjanes, pe care cel mai probabil vei si ateriza, la intrarea in tara, pe Aeroportul International Keflavik. 

Peninsula Reykjanes nu este doar poarta de intrare in Islanda, si locatia capitalei, ci este o peninsula cu intensa activitate vulcanica, al carei relief este profund marcat de aceasta particularitate geologica, inclusiv inscrisa in UNESCO ca Reykjanes GeoPark, cu locuri spectaculoase, ce merita o vizita cu siguranta. Toate atractiile turistice sunt in imediata vecinatate a aeroportului, deci pot fi cu usurinta parcurse dupa aterizare, sau cand mai ai cateva ore pana la decolare. 

Asa ca sa o luam pe rand, cu cateva sugestii de ce poti vizita si pe unde te poti plimba in peninsula Reykjanes, si in jurul capitalei Reykjavik.

Nu rata o plimbare prin capitala Islandei

Toata lumea vine in Islanda pentru spectacolul dramatic al naturii, dar nu trebuie sa ocolesti nici un scurt popas in Reykjavik. Oras la apa, are o faleza frumoasa, cladiri cu arhitectura moderna deosebita, muzee interesante si restaurante pentru toate gusturile si fantastica biserica din turnul careia ai o panorama superba cu casele colorate ale orasului.

Blue Lagoon, una din cele mai cunoscute piscine din lume este pe Peninsula Reykjanes

Cand zici Islanda categoric iti apare in minte cu siguranta imaginea lagunei albastru laptos, cu ape termale. Ajungi la ea imediat de la aeroport, si e cu adevarat o experienta aparte. Atentie: trebuie rezervare din vreme, fiind un loc atat de popular!

Opriri de-a lungul coastei Peninsulei Reykjanes, foarte aproape de Aeroportul International Keflavik

Incepem in micul orasel Grindavik, unul din cele mai importante centre de prelucrare a pestelui din sudul Islandei.

Daca ai suficient timp, din Grindavik porneste un traseu tematic de coasta, lung de cativa kilometri buni, prin camp de lava, ce iti povesteste, prin placute explicative, despre istoria accidentelor marine din zona. Vei putea vedea epave ce au esuat si s-au scufundat in zona Grindavik, in drum spre farul Hopsnes, capatul micii peninsule de aici.

In continuare, un punct care merita atentia este Brimketill, un fenomen geologic interesant, o piscina perfect rotunda creata de lava si de valurile puternice, un loc spectaculos nai ales prin puterea oceanului furios.

Cativa kilometri mai incolo, un alt loc iti atrage atentia. Gunnuhver este un izvor geotermal, unul din cele mai mari din Islanda, si are amenajat un pic traseu tematic, cu tablite cu povesti ale rezidentilor din trecut de aici, in jurul sau.

Chiar deasupra zonei geotermale vegheaza oceanul Farul Reykjanes.

Poate cel mai cunoscut loc din aceasta parte a coastei Islandei este Podul dintre Continente, un pod construit simbolic intre faliile continentale euroasiatice si nord americane, fisura Mid Atlantic ce strabate tara si o imparte in doua: partea de vest a Islandei se află pe Placa nord-americana, iar partea de est se aseaza pe Placa eurasiatica.

Hai hui pe Peninsula Reykjanes

Mergind mai departe un pic de ocean, vei intalni in aceasta perioada un adevarat spectacol natural: eruptia vulcanului Geldingadalir, ce poate fi urmarita de foarte aproape, un fenomen absolut extraordinar. Citeste mai multe despre drumetia la Geldingadalir si locul eruptiei in articolul dedicat in 2021. In 2022 a erupt la craterul Meradalir, pe care l-am vazut din elicopter, iar in 2023 am mers 20 de km pana la nou creatul crater Litl Hrutur.

In zona, continua pe soseaua de coasta, si vei ajunge la Krysuvik, un alt loc geotermal cu izvoare fierbinti. Aici este amenajat un traseu mai amplu, ba chiar poti porni intr-o drumetie circulara, peste coamele vulcanice din jur.

Foarte aproape, lacul Kleifarvatn te intampina cu ape bleu si maluri cu formatiuni ciudate de lava.

La o aruncatura de bat, un lac turcoaz-verzui, Gígvatnsvatn, de dimensiuni mici, merita si el o oprire, de o poza, peisajul vulcanic din jur este exceptional.

Inca pe lista noastra: drumetia la raul termal Reykjadalur, in care dupa o ora si jumatate de urcus lin, te poti balaci. Desi de atatea ori in Islanda, nu am reusit inca sa ajungem, dar cu siguranta data viitoare o punem prima pe itinerariu!

Aloca macar o ora si pentru Keflavik, orasul ce adaposteste Aeroportul International

In Keflavik ne-am cazat intr-una din excursiile noastre prin Islanda in ultima seara inainte de zborul inapoi acasa, si dimineata la prima ora, dar si seara la apus, am iesit pe faleza la plimbare. Atractia principala, pentru ca eram cu copiii, a fost Pestera Uriasei. Giganta e un personaj foarte indragit de povesti printre copiii islandezi, si in Keflavik, chiar in marina, are amenajata casa intr-o pestera.

Am continuat apoi de-a lungul promenadei. Din loc in loc sunt amenajate locuri de joaca, plaforme de admirat valurile, dar si casute din sticla de admirat marea cand vremea nu e tocmai prietenoasa. Tot pe faleza este si un mic muze de arta, dar si o expozitie de barci islandeze in miniatura, cat si epava primei barci de pescuit din zona. Iar pe diferiti pereti de case in port, puteti cauta murale cu Giganta, sunt foarte haioase!

Daca ai mai mult timp la dispozitie, poti merge si pana la Gardur Old Lighthouse, la capatul unei peninsule, un loc frumos de plimbare, unde, daca e insorit, poti vedea pana hat departe, catre ghetarul de la capatul peninsulei Snaefellsnes.

Tot in Keflavik vei gasi si cateva muzee interesante: muzeul vikingilor, Viking World, Duus Museum, arta moderna dar si centru explicativ al Geoparkului, si Icelandic Museum of Rock ‘n’ Roll. Pe cel din urma inca il avem si noi pe lista, nu am reusit sa ajungem la el. Dar sigur apare o data viitoare!

Recomandari de cazare in peninsula Reykjanes si aproape de Aeroportul International Keflavik

Intr-una din incursiunile prin Islanda, ultimele nopti le-am petrecut la niste casute minimaliste si cu geamuri mari, decorate in stil nordic, pe malul apei in Grindavik, numite, foarte clar, Harbour View. Si o parte din locurile de mai sus au fost ultimele noastre plimbari prin Islanda, intr-o excursie de 7 zile ce ne-a dus din vest in nord pe Arctic Coast Way si inspre highlands, pe Diamond Ring.

Cu alta ocazie ne-am cazat chiar in Keflavik pentru o ultima noapte in Islanda, intr-o excursie de data aceasta cu copiii, care ne-a dus in roadtrip prin vestul insulei, apoi in cea mai indepartata zona a tarii, Westfjords, si inapoi in sud la vulcanul ce tocmai incepuse sa erupa din nou in Islanda in 2022, pe care l-am vazut in zbor cu elicopterul de data aceasta. Am avut noroc de un hotel fantastic, Berg Hotel (rezerva aici), pe care il recomand oricui vrea sa viziteze zona Reykjanes, sau care are zbor de venire seara tarziu, sau de plecare dimineata devreme, fiind chiar pe faleza (deasupra Pesterii Uriasei de care am povestit mai sus in articol) si la 5 minute de aeroportul international. In plus, e doar la 15 minute de una din atractiile de top din Islanda, Blue Lagoon, si la o ora de capitala Reykjavik. Iar pe acoperisul hotelului veti gasi si o mini-piscina termala, perfect pentru dimineata devreme sau seara tarziu.

>> Rezerva si tu cazare la casutele Harbour View in Grindavik
>> Cauta oferte la Berg Hotel in Keflavik
>> Cauta hoteluri disponibile in Reykjavik


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare