Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Zbor de elicopter peste Meradalir, eruptia de vulcan noua in 2022 in Islanda

Anul trecut in Islanda, la o ora de capitala Reykjavik, un crater, pe numele sau Geldingadalir, parte a vulcanului vulcanul scut Fagradalsfjall, a fost activ si in eruptie continua timp de luni de zile. Am avut noroc si l-am prins pe cand era la maxim de impresionant, in drumetie pana practic in buza craterului plin de lava portocalie, si a fost una din cele mai intense experiente din calatorii, intr-un an 2021 plin de aventuri frumoase. In vara 2022, dupa o serie de cutremure zile in sir, acelasi vulcan a decis sa formeze, pe 3 august, un nou crater: Meradalir!

A erupt timp de peste 2 saptamani, si intamplarea a facut ca aveam rezervata o excursie in Islanda la cateva zile de la pornirea eruptiei. Asa ca nu am ezitat, si, desi initial aveam alte planuri pentru ultima zi, am alocat-o eruptiei, de data aceasta din zbor, cu elicopterul, impreuna cu copiii, o experienta noua pentru ei pe toate planurile.

>> Citeste despre cum a fost drumetia catre craterul Geldingadalir si eruptia din Islanda de anul trecut

Daca sunteti fara copii mici, drumetia pana la noul crater Meradalir dureaza 4-5 ore, si are 14km. Traseul este similar cu cel de anul trecut.

Cum este zborul cu elicopterul deasupra unei eruptii de vulcan, Meradalir?

Imediat ce a aparut anuntul ca o noua eruptie a inceput, ne-am uitat la posibilitati de a o vedea. Insa, spre deosebire de anul trecut, o noua regula a fost impusa de autoritati: copiii sub 12 ani nu au voie pe traseu (anul trecut era voie, insa). Asa ca, singura posibilitate ramasa pentru a vedea si noi, si mai ales cei mici, vulcanul in eruptie, a fost sa rezervam un zbor cu elicopterul.

Nu a fost lucru usor: imediat operatorii de zboruri cu elicopterul de agrement din Islanda au fost luati cu asalt de sutele de turisti dornici de a vedea vulcanul de sus. Dar intr-un final am reusit, si am rezervat, pentru penultima noastra zi in Islanda, cand ne reintorceam din Wesfjords, un zbor pentru toti 4! Am gasit si rezervat si platit online la cei de la Arctic Adventures (adventures.is). Nu admiri doar vulcanul in eruptie, ci zborul merita si fara el, de altfel. Treci peste capitala Islandei, vezi malurile cu lava ale oceanului, glisezi usor pe deasupra campurilor de lava si peste cratere mai vechi sau mai noi, inclusiv cel de anul trecut.

Pretul nu este nici pe departe mic, dar fiind singura noastra optiune nu am ezitat sa platim, si a fost o experienta fabuloasa, si am avut un noroc superb, trei zile mai incolo eruptia s-a incheiat pentru moment.

Dar, asa cum am vazut, zborurile cu elicopterul in Islanda, chiar si fara vulcan in eruptie, sunt ceva deosebit. Vezi de sus oceanul, si campurile de lava, craterele mai vechi sau mai noi, si munti si ghetari. E o experienta cu adevarat deosebita, si las mai jos cateva informatii utile despre rezervarea unui zbor panoramic cu elicopterul in Islanda:

* au voie copiii de la 2 ani in sus

* elicopterul decoleaza de pe aeroportul mic, intern, Reykjavik, din centrul capitalei, NU de pe cel mare international din Keflavik

* in general zborurile panoramice dureaza undeva la 30-40 de minute. Exista si variante mai lungi, in care opresti pe lava.

* trebuie rezervat din vreme, sunt f putine elicoptere disponibile pentru turisti

* in zbor vei vedea si capitala Reykjavik, campul de lava ce o inconjoara, oceanul, dar si conul ramas de la eruptia de anul trecut

* o varianta mai ieftina dar nu la fel de scenica este zborul cu avion mic

Puteti vedea un mic video, cu momente din zborul nostru deasupra eruptiei de vulcan Meradalir, aici: VIDEO ZBOR ELICOPTER PESTE ERUPTIE ISLANDA 2022, un reel pe contul nostru de instagram.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare