Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum a fost la Litli Hrutur, eruptia de vulcan din 2023 de langa Reykjavik, Islanda

Pentru al treilea an la rand, vulcanul Fagradalsfjall, de langa capitala Islandei, a inceput sa erupa pe 10 iulie 2023, dupa cateva saptamani de sute de mici cutremure zilnice. Un crater rotund s-a format la Litli Hrutur, si este accesibil via hike sau din aer. Asa am avut norocul, intamplator si de data aceasta, sa vedem din nou, pentru al treilea an la rand, o eruptie vulcanica de aproape.

>> Citeste despre drumetia pana la prima eruptie, din 2021
>> Cum a fost cu elicopterul deasupra unui vulcan in eruptie in 2022

As zice ca este cea mai usoara drumetie dintre toate eruptiile consecutive, doar ca este un traseu relativ lung, de 20 de kilometri dus intors. Fata de anul trecut (cand noi a trebuit sa vedem eruptia din elicopter), acum au voie si copii, dar, ca intotdeauna la un vulcan activ, trebuie urmarite recomandarile si restrictiile in timp real, pe @safetravel_iceland, si respectate. Traseul este deschis de dimineata de la 8 pana la 18 dupa amiaza in mod normal.

Desi am fost 3 ani la randul la eruptiile (diferite) ale aceluiasi vulcan, niciuna din cele 3 experiente nu a fost similara. In 2021, traseul te ducea extrem de aproape de vulcan. Anul trecut l-am vazut de deasupra. Iar in 2023 am vazut lava arzind de la un metru distanta, cararea nou aparuta permitind apropierea de campul imens de lava incinsa, ce inconjoara craterul, care insa se vedea de mult mai departe.

Dupa o luna de eruptie, cu inceput puternic, se pare Litli Hrutur si-a diminuat aproape de tot activitatea. Eruptia de anul trecut a durat un pic peste doua saptamani, iar acum 2 ani Fagradalsfjall a erupt timp de cateva luni in sir. Aceste eruptii in 3 ani consecutivi vin dupa peste 700 de ani de liniste vulcanica in aceasta zona din Islanda, si marcheaza, conform specialistilor, o schimbare si o noua era vulcanica pentru mica tara insulara din Atlanticul de Nord, lansind si unele temeri despre siguranta viitoare a capitalei, aflata nu departe de cele 3 cratere recente.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare