Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Inside the Volcano – o experienta de avut in Islanda

Ca suntem fascinati de vulcani, nu cred ca mai e cazul sa spun. Am vazut vulcani in eruptie de aproape, am zburat cu elicopterul peste cel din 2022 in Islanda, iar relieful vulcanic creaza unele din cele mai frumoase panorame (nu degeaba tot revenim in Insulele Azore, iar vulcanul Racos este locul meu preferat din Romania). Dar pana acum sa coboram cu liftul intr-un imens crater vulcanic, pana in camera sa de magma, nu mai facusem.

Experienta aceasta, plina de adrenalina, e posibila, cum unde altundeva, in Islanda, la nici 15km de capitala Reykjavik.

Cum ajungi sa cobori in crater de vulcan?

Vulcanul in care urma sa coboram este parte dintr-un set de 3 cratere frati, unul langa altul si de inaltimi aproximativ egale, numit Thrihnukagigur si accesibil dupa o drumetie de aproximativ 3km (45 de minute) din parcarea Inside the Volcano, de la baza resortului de ski Bláfjöll.

Thrihnukagigur este ceea ce se numeste un vulcan adormit. A erupt ultima oara acum 4000 de ani, iar craterul sau are peste 140 de metri inaltime. In fapt, ai putea cu usurinta sa pui acolo Statuia Libertatii sau chiar celebra biserica din Reykjavik. Iar numele, care cu siguranta este ceva ce doar islandezii pot pronunta, nu inseamna nimic altceva decat „craterul cu 3 varfuri”, un punct vizual important din area protejata Bláfjöll Country Park.

Drumetia este plata aproape, si prin camp de lava acoperita de muschi verde, si e o placere. Dupa ce distanta pana la crater este parcursa, vei ajunga la basecamp, o cabana mica unde te vei echipa si vei primi instructajul de siguranta pe timpul coborarii in vulcan.

In jurul cabanei vei avea parte posibil si de o intalnire arctica: cateva vulpi arctice isi fac veacul pe aici, si sunt hranite de catre ghizi.

Inca 5 minute de urcus, de data aceasta cu ham si casca, si vei ajunge in varful craterului. De sus ai o panorama incredibila cu craterele alaturate si campul de lava acoperita de muschi verde intens.

Cum cobori in crater?

In mijlocul craterului, de un diametru destul de mic, o platforma de metal sta atarnata deasupra a peste 120m adancime.

Pe ea vei pasi pentru a intra in liftul, un lift utilitar reamenajat pentru turisti, care te va duce, timp de 7 minute, pana in adancurile pamantului, pentru a descoperi secretele vulcanului Thrihnukagigur.

Intreg drumul de coborare (sau urcare) este un spectacol. Craterul este ingust, atat de ingust incat de cateva ori liftul loveste peretele colorat de lava racita si intarita.

30 minute la 120m sub pamant in camera de magma a vulcanului

O data ajunsi jos, cobori din lift, si te poti plimba, dupa pofta inimii, pe traseul, nu foarte mare, dar destul de accidentat, marcat in jurul craterului. Din anumite puncte se vede hat, in sus, lumina de afara prin gaura ingusta a vulcanului. 

Peretii craterului sunt colorati de un pictor iscusit: mov, verde, gri inchis, galben, portocaliu, totul intr-un spectacol aproape suprarealist creat de puternica mama natura.

Craterul este luminat, asa ca frontala de pe casca iti serveste doar ca siguranta in cazuri extreme. 

Inapoi la basecamp pentru o supa calda

7 minute dureaza si urcusul cu liftul inapoi la lumina, si apoi esti asteptat la basecamp, pentru o supa islandeza traditionala, pentru a te incalzi. In crater sunt doar 4 grade celsius tot anul!

Ultima parte a acestei excursii: drumul inapoi peste campul de lava, pe care il poti face in ritm propriu, imediat ce termini de savurat supa!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare