Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  Roadtrip prin Egipt cu copiii, de la Luxor la Abu Simbel pe Valea Nilului

De cand a inceput scoala, toamna de toamna, ultima saptamana de octombrie inseamna vacanta pentru noi. In plus, atunci Lucas isi mareste cu inca un an varsta, iar anul acesta aveam de sarbatorit o cifra chiar rotunda, asa ca era musai sa avem o aventura de pomina. Anul trecut am facut un roadtrip superb prin Oman, iar acum doi ani am topait prin insulele Canare, intre Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura si Gran Canaria, asa ca trebuia sa ne vina o idee grozava si acum. Si dupa un pic de cercetare a hartii restrictiilor actuale, am ales: vom merge in roadtrip in Egipt, din Hurghada pana pe Valea Nilului. Si ne-am pus (cu doua zile inainte de plecare, ca asa se face totul in pandemie, spontan) pe planificat!

Logistica unui roadtrip cu copiii prin Egipt

Itinerariul roadtrip-ului nu a fost dificil de ales, stiam ce vrem sa vedem, si va povestesc imediat pe unde am fost, si nici hoteluri nu a fost complicat sa rezervam, fiind mai mult goale de turisti acum pe pandemie. Ce punea probleme era transportul dintr-un loc in altul.

Modul nostru de transport preferat este masina inchiriata, dar tineam minte de acum 12 ani in Cairo un trafic infernal. Insa dupa o zi de research avansat pe google, eliminind articolele scrise cu o decada in urma, ne-am dat seama ca de fapt, in afara oraselor traficul nu pune o problema, diferite interdictii pentru turisti de a iesi din Hurghada pe cont propriu au fost ridicate, asa ca am purces la inchirierea unei masini, ce ne-a asteptat la iesirea din aeroportul din Hurghada. 12 zile de condus prin Egipt au trecut fara nicio problema, si voi vorbi pe larg despre aceasta intr-un articol viitor. Aici spun insa ca desi noi nu am avut nicio problema, iti trebuie un pic de experienta de condus in haos pentru a iesi cu bine din aceasta aventura.

>> Cum este sa conduci pe cont propriu in Egipt

O alta problema cand esti pe drum pe cont propriu in Egipt, mai ales cu copiii, si vizitezi toata ziua, este masa de pranz, care pur si simplu nu ai unde sa o iei in multe locuri, in afara oraselor mari. Asa ca ritualul de dimineata era facutul de sandvisuri, si copiii s-au descurcat de minune cu aceasta varianta. Apa de asemenea in desert nu trebuie sa lipseasca, iar magazine pe drum mai degraba nu erau, asa ca eram atat de obsedati sa avem cat mai multe sticle de apa cu noi in masina incat la final, cand am predat masina, am descoperit cel putin 6 sticle de apa nedeschise pe bancheta din spate si pe jos.

In rest, ne-am facut planul cum am dorit, am stat fix cat am vrut in fiecare loc vizitat, si am invatat cu brio (inclusiv copiii) sa evitam vanzatorii agasanti de la care nu doream sa cumparam nimic. La fiecare obiectiv gasesti informatii online despre program, iar bilete poti cumpara de la fata locului. Atentie, doar cu cash, iar bancomate gasesti doar in orasele mari, asa ca trebuie mereu sa ai grija aceasta. Iar egiptenii sunt atat de indragostiti de negociere si targuiala, incat pana si biletele la temple si morminte vor fi negociate cu tine, ca vrei or nu, de catre vanzatorul de bilete de la intrare.

De luat in considerare si ziua, foarte scurta in aceasta perioada. La 5 si jumatate era deja intuneric, dar in multe seri am avut program de seara la show-urile care se organizeaza la diferite monumente: Lights & sounds shows.

In Egipt am aterizat in Hurghada, dupa un zbor cu Turkish Airlines via Istanbul. Orarul Egipt-Turcia pe ambele sensuri este unul de noapte, dar copiii nostri nu au avut probleme cu orele de zbor. Ba chiar astfel am avut ocazia si de o iesire de plimbari prin Istanbul, timp de cateva ore, inceputa cu un mic dejun pe malul Marii Negre, la 20 de minute de IST Airport.

Care a fost traseul nostru de roadtrip cu copiii prin Egipt timp de 12 zile?

Am aterizat in Hurghada, unde am poposit 3 zile pe malul Marii Rosii, de acomodare cu caldura din Egipt, si de balaceala aproape toata ziua. Din Hurghada, am traversat munti desertici pe Route 60, pentru un prim contact cu templele antice, in Qena. Au urmat 4 zile de explorari in Luxor, 1 zi intr-un sat nubian colorat pe malul Nilului, 1 zi si o noapte la Abu Simbel si 2 zile in Aswan. Dar sa o luam pe rand.

3 zile in Hurghada, vacanta la soare in Egipt cu copiii

Am ales sa ne incepem plimbarile in Egipt stind la plaja. Am ales pentru primele 3 zile un hotel cu o plaja pe un golf linistit, cu intrare lina si nisip fin, astfel incat copiii s-au putut balaci in voie. E adevarat ca nu am beneficiat de recif de corali, si mare deschisa, insa noi ne doream doar liniste. Si inotat in siguranta pentru cei mici, si a fost perfect asa.

Drumul de la Marea Rosie la Valea Nilului, inceput de roadtrip cu copiii prin Egipt

Dimineata devreme, dupa inca o balaceala, am pornit la drum. In trecut drumul ce uneste Luxor si Hurghada era considerat unul din cele mai periculoase drumuri din lume, dar nu va luati dupa articolele in cautare de senzational de pe internet: acum este o autostrada noua, confortabila, si singurul lucru pe care ti-l cere politia la filtrele de intrare pe drumul pentru muntii cei golasi este sa fie inca lumina afara, daca esti turist ce conduce pe cont propriu. De altfel, autostrada, cel putin acum in pandemie, este aproape goala. Din cand in cand mai depaseam cate un camion, si atat. Si in afara de faptul ca nu am gasit niciun pericol pe ea, este si un drum foarte scenic, printre munti stancosi si golasi, uneori cu pietre galbui, alte ori in tonuri de rosu. Este clar ca esti in desert!

Primul contact cu templele antice din Egipt: Templul Dendera, din Qena

La cam 2 ore de Hurghada pe drumul spre Luxor un mic detur prin orasul Qena te duce la cel care s-a dovedit a fi cel mai frumos si delicat decorat templu antic egiptean: Templul Dendera, dedicat zeitei Hathor. Eram singurii turisti care se minunau de delicatele desene si hieroglife, in nuante de bleu, ce impodobesc coloanele si peretii templului, si am parcurs, condusi de paznicii muzeului, culoare secrete pe sub templu si scari pana pe acoperisul lui.

4 nopti in Luxor, pe malul Nilului, cel mai lung popas din roadtrip-ul nostru prin Egipt cu copiii

Inca o ora, pe drumul agricol de pe bancul de est al Nilului, ce uneste Qena de Luxor, si am ajuns la prima noastra cazare de pe malul fluviului ce da viata Egiptului. Am ales sa innoptam la Winter Palace, palatul de iarna al ultimului rege al tarii, King Farouk, cu vedere catre apa, si un parc botanic impresionant in spate.

Luxor e o zona foarte ofertanta, si in 4 zile nu am reusit sa vedem tot ce am fi vrut, dar ne-am facut un program relaxant, potrivit pentru copii, in care am imbinat vizitatul de temple si morminte cu momente de relaxare la piscina, intre palmieri.

Prima zi in Luxor, cu vizita la Hatshepsut si plimbare prin Valea Regilor, locuri de neratat intr-un roadtrip prin Egipt, vazute pe indelete de noi cu copiii

Dis de dimineata, inainte ca sa fim napaditi de caldura desertului, am pornit de la hotelul nostru de pe East Bank catre West Bank, unde aveam ca target doua locuri impresionante. Intai am poposit la Templul lui Hatshepsut, o constructie gigantica in stanca, demna de o regina ce a devenit faraon.

Apoi am continuat in Valea Regilor, unde peste 60 de morminte de faraoni au fost descoperite. Dintre ele, doar o parte sunt disponibile pentru vizita, 3, prin rotatie, sunt incluse in biletul standard, si inca 3 pot fi explorate contra unui bilet extra. Avind timp la dispozitie, am ales sa vedem tot ce se putea vedea, in mormantul (de altfel mic) al baiatului-faraon cel mai cunoscut, Tutankamon, ne-am salutat cu chiar insusi mumia sa, iar mormantul lui Seti I, cu picturile sale in culori atat de vii, a fost cu adevarat impresionant. De-a dreptul potrivit sa fim in vizita la regii Egiptului in aceeasi luna in care am fost la conducatorii traci din Valea regilor traci din Bulgaria!

La final de zi, ne-am oprit un pic la Ramesseum (templul mortuar al lui Ramses II lea – la care insa nu am putut intra, un santier arheologic era in desfasurare) si la Coloșii lui Memnon, două statui masive din piatră ale faraonului Amenhotep al III-lea.

Seara am incheiat-o cu o plimbare cu risca pe Cornisa Nilului.

Din nou pe West Bank a doua zi in Luxor, la Valea Reginelor

A doua zi am revenit pe west bank (cam 30-40 de minute faci din centrul Luxor-ului pana acolo), de data aceasta pentru a vizita reginele. De departe cel mai impresionant mormant din Valea Reginelor este cel al lui Nefertari, cu picturi impecabil pastrate, exceptionale.

Dupa amiaza si apusul ni le-am petrecut pe Nil, intr-o croaziera lina de-a lungul Cornisei din Luxor, un moment de calm intr-un oras agitat si impresionant.

Seara am incheiat-o la Templul Karnak pe intuneric, pentru a vedea spectacolul, ce are loc in fiecare seara, Lights and Sounds.

A treia zi am stat pe malul estic in Luxor

A treia zi am continuat in forta: dis de dimineata am pornit spre masivul Templu Karnak, pentru a il vedea si pe zi. Totul este imens la Karnak, si nu poti sa nu ramai cu gura cascata, mai ales cand te plimbi printre cele 134 de coloane gigantice, sau cand treci pe langa obeliscurile lui Hatshepsut.

Am continuat cu alta constructie imensa: Templul Luxor, construit în cinstea zeului Amun. Alexandru cel Mare si-a adus si el contributia la constructia templului, si situl a tot evoluat de-a lungul timpului: in timpul romanilor templul a devenit fortăreață, iar în perioada creștină în interiorul templului se vor construi patru biserici. Acum intre faraoni si coloane cu hieroglife este functionala o moschee.

Daca tot am calatorit in Egipt inainte de Halloween, ce putea fi mai potrivit decat o vizita la mumii. Pe Cornisa Nilului in Luxor poti vizita Muzeul mumificatiei, foarte interesant si pentru cei mici si pentru cei mari.

Seara am incheiat-o cu o plimbare lunga pe Cornisa, la pas, admirind, luminat, Templul Luxor.

Edfu, un alt templu impresionant, si un stop de dezmortire pe drumul spre Aswan

Popas obligatoriu al croazierelor pe Nil, Templul de la Edfu, dedicat zeului Horus, este in fapt usor de ajuns si cu masina, fiind pe drumul ce leaga Luxor de Aswan. Este unul din cele mai bine pastrate temple antice din Egipt, si noi l-am explorat pe indelete, descifrind legenda conflictului dintre Horus si Seth. De-a lungul secolelor, picat in uitare, templul lui Horus a fost acoperit de dune de nisip si aluviuni aduse de Nil, astfel incat in secolul XVIII deabia varful celui mai inalt perete al sau mai era vizibil, si localnicii isi construisera case deasupra lui. Templul a fost readus la lumina in secolul XIX. Stind sute de ani ascuns, templul de la Edfu este aproape intact, un exemplu perfect de arhitectura ptolemaica.

Tot pe drumul de la Luxor la Aswan se poate vizita si templus de la Esna, insa noi din motive de timp nu am mai oprit.

O noapte intr-un sat nubian, cel mai colorat stop din roadtrip-ul nostru prin Egipt cu copiii

Nubia se intindea intre sudul Egiptului si nordul Sudanului, si este o experienta aparte sa petreci timp intr-un colorat sat nubian. Noi am ales chiar sa dormim o noapte intr-o casa traditionala, si a fost una din cele mai interesante zile din Egipt. Am ales o pensiune in toate nuantele curcubeului, Kato Dool pe numele sau, chiar pe malul Nilului, cu restaurant traditional, in mijlocul unui sat nubian (pe care il poti vizita si fara sa fii cazat, este amenajat usor turistic, cu restaurante, cafenele si chiar si o plaja).

Am plecat si intr-o plimbare pe Nil, cu o barcuta agale, pe langa case colorate, terase si insule stancoase, ce ne-a dus pana la o plaja plina de camile, pe marginea unei dune de nisip gigantice.

Dupa amiaza am luat la pas prin bazar, printre camile ce se intorceau acasa, mirosind mirodenii si cumparind arta nubiana, o experienta frumoasa, departe de insistenta si agasarea vanzatorilor de la majoritatea obiectivelor principale din Egipt.

Seara am incheiat-o la o masuta fix pe buza apei, in liniste deplina, privind in departare luminile Aswan-ului.

Impresionantul Abu Simbel si o noapte pe malul lacului Nasser, cel mai sudic punct din roadtrip-ul nostru cu copiii prin Egipt

De la satul nubian am purces direct la drum prin desert, roadtrip-ul nostru prin Egipt continua si mai inspre sud, strabatind cei 280 de kilometri ce separa Aswan de Abu Simbel (si granita cu Sudan). Drumul este lung, printre dune de nisip, dar l-am parcurs destul de rapid, fiind aproape liber. Asa ca am ajuns destul de repede pe malul lacului Nasser, unde primul lucru in program a fost balaceala la frumoasa piscina a hotelului nostru, Seti Lake Resort.

Am ales apusul sa vizitam Templele de la Abu Simbel, dedicate lui Ramses al II lea si sotiei sale Nefertari. Un loc cu adevarat impresionant (pe care ne bucuram ca l-am vizitat in aceeasi toamna cu Muntele Nemrut).

Seara am revenit la temple pentru spectacolul Lights and Sounds, cel mai reusit dintre cele 3 astfel de spectacole proiectate pe ruinele antice vazute in acest roadtrip prin Egipt.

Popas de 2 zile in Aswan, prea putine!

In Aswan am ajuns dupa un stop la High Dam, una din cele mai mari realizari tehnice ale Egiptului, cu ajutorul URSS. In cateva puncte de belvedere poti admira giganticul baraj, lacul Nasser, dar si citi despre istoria constructiei care a determinat mutarea mai multor temple celebre, pentru a fi salvate din calea apelor, precum Abu Simbel sau Templul Philae.

Ca si in Luxor, Abu Simbel sau satul nubian, cazarea din Aswan a fost o experienta in sine. O priveliste superba cu Nilul si insula Elephantine (si ruinele si asezarea nubiana de pe ea) ti se infatiseaza in fata ochilor de oriunde din Old Cataract Sofitel. Preferata copiilor a fost bineinteles piscina, unde apusurile sunt cu adevarat un festin vizual.

Seara am incheiat-o pe insula ce adaposteste templul Philae, la un nou (si ultim in aceasta vacanta) spectacol Lights and Sounds.

O zi de roadtrip prin Egipt, insa plina de plimbari cu barca pe Nil in Aswan

A doua zi, pe lumina de data aceasta, am revenit la Tempul Philae. Acesta a fost mutat de pe insula pe care fusese construit in vremuri faraonice, pentru a fi salvat din calea apelor generate de constructia barajului, pe o alta insula, mai inalta, in apropiere. La el se ajunge doar cu barca, din Philae Marina, si o vizita aici combina bogatia istorica a locului cu frumusetea apelor Nilului si a insulelor stancoase inconjuratoare.

Dupa un scurt popas pe marginea piscinei, aproape de apus am sarit intr-o noua barcuta, ce ne-a dus din nou pe Nil. Intai am oprit vizavi de hotel, pe insula Elephantine, pentru a vizita ruinele Templelor Khnum si Satet. Am putut admira, din barca, si Valea Nobililor, de vizavi de Aswan.

Am continuat cu barca pana la Gradina Botanica din Aswan, care ocupa o alta insula, de mici dimensiuni, pe Nil, si am facut o plimbare placuta pe sub palmieri giganti, oscilind cand pe partea insulei ce are vedere la dunele de nisip, cat inspre insula vecina, Elephantine.

Ultimul punct al croazierei a fost Old Cataract, vechea (sau prima) cataracta, dintr-un lung sir de cataracte, zone pietroase cu curenti, ce faceau Nilul greu navigabil intre Egipt si Sudan.

Pe drumul de intoarcere, inca un templu: Kom Ombo

Am pornit de dimineata devreme din Aswan la intoarcere, pentru a putea opri la un ultim templu: templul „crocodililor”, inchinat zeului cu cap de crocodil Sobek, zeul fertilitatii, in imediata vecinatate a Nilului. Templul nu este la fel de bine pastrat ca cele precedente, vizitate in aceste 8 zile, dar copiii s-au distrat cautind crocodili printre desenele si hieroglifele de pe coloane si pereti. Insa interesant este Muzeul crocodililor, unde sunt expuse cateva din cele cateva sute de mumii de crocodili gasite aici.

Din nou in Hurghada, pentru o ultima zi, sfarsit de roadtrip in Egipt cu copiii

Am revenit in Hurghada, dupa 8 nopti de roadtrip prin Egipt, pe Valea Nilului, pentru o ultima zi de balaceala. Daca la venire am ales un hotel cu golf ferit, la intoarcere am stat pe malul marii deschise, langa un recif de corali, pentru a lua un pic contact cu pestisorii colorati care au facut Marea Rosie faimoasa printre diveri si pasionati de snorkeling.

Cam aceasta a fost excursia noastra de toamna in Egipt. Data viitoare cand vom ajunge pe meleaguri egiptene avem in plan zona Alexandriei, dar si cateva oaze interesante din desert, la granita cu Libia. Oare ce surprize ne va mai rezerva pandemia?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare