Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  O saptamana de safari cu copiii prin Tanzania

Inca de acum 3 ani, pe cand luam un prim contact cu natura salbatica a Africii intr-un safari cu copiii prin Africa de Sud, copiii, constant, ne-au cerut sa revenim. Iar de un 1 decembrie fara prea multe optiuni de plecare din Romania, Tanzania s-a catarat imediat pe prima pozitie, si via Amsterdam, cu bilete KLM luate fix inainte de plecare, am aterizat in aeroportul de de la poalele muntelui Kilimanjaro. Asa ca am revenit, al doilea an la rand de Ziua Romaniei, in Africa la animale salbatice: anul trecut fusesem sa ne intalnim cu gorilele de munte in Uganda!

Un traseu similar cu al nostru am regasit in oferta de Family Safari Experience de la Fresh Holidays, cu zile de aventura prin Tanzania, intre fabuloasele parcuri nationale, urmate de relaxare pe unele din cele mai frumoase plaje din lume, in Zanzibar. Pentru inscrieri si ,mai multe detalii accesati linkul urmator: Family Safari Experience.

Ce traseu am avut cu copiii la safari prin Tanzania?

Am aterizat pe Aeroportul Kilimanjaro si ne-am cazat la o ora departare, in Arusha. A doua zi a fost rezervata Parcului National Arusha, iar pe seara am ajuns la cel de-al doilea stop al excursiei noastre, pe marginea Great Rif Valley, deasupra lacului Manyara. 

Inca de la inceput am decis ca o expeditie de safari cu copiii nu trebuie sa fie atat de intensa cat sa ii oboseasca, asa ca a doua zi am luat-o usurel, cu cateva ore la piscina, am continuat cu o vizita la un sat de maasai si am sfarsit prin a ne caza pe marginea craterului vulcanului Ngorongoro, pe care aveam sa il exploram, cu masina de safari, urmatoarea zi.

Parcul National Ngorongoro este unit practic de Serengeti, iar drumul intre ele ne-a dus pe la Oluvai Gorge, un loc foarte important in descifrarea evolutiei speciei umane, datorita numeroaselor indicii gasite aici. Un muzeu si un punct de panorama au intregit experienta.

Ultimele 2 zile le-am petrecut in Parcul National Serengeti, pe care l-am explorat cu masina, cu piciorul pe un traseu special amenajat, dar si l-am admirat de la piscina cu panorama salbatica a hotelului nostru. De aici, de la Seronera Airstrip, mic aeroport situat in mijlocul Parcului National, am zburat direct pe insula Zanzibar, pentru cateva zile de relaxare la plaja.

Arusha, inceput de safari prin Tanzania

Prima noapte am dormit-o in Arusha, la un hotel superb in mijlocul unei adevarate gradini botanice, pe malul unui lac: Serena Arusha. Camerele erau adapostite in mici casute rotunde, iar cina si micul dejun l-am servit intr-un conac superb, inconjurat de pajisti verzi si flori.

>> Rezerva si tu inceput de safari in Arusha

Parcul National Arusha a fost prima (re)intalnire cu animalele Africii. Imediat ce i-am trecut poarta ne-au intampinat turme de zebre, bivoli cu coarne fioroase, antilope gnu si girafe, dar si o multime de porci salbatici, celebrii Pumba din Regele Leu. Dupa cateva ore de condus pe la poalele vulcanului Meru, ce se incapatana sa isi mentina coama in ceata, am poposit la cel mai mic dintre lacurile Momella pentru o tura cu caiacele.

La final de zi, vulcanul Meru a iesit dintre nori, si ni s-a infatisat, pe drumul nostru inspre lacul Manyara.

Lacul Manyara si popas pe Marele rift African (Great Rift Valley)

Miscarile placilor tectonice au creat in Africa, in milioane de ani, o vale lunga de mii de kilometri, din Egipt si pana in Mozambique: Great Rift Valley. Iar in Tanzania ii poti admira unul dintre pereti perfect de deasupra lacului Manyara, urmatorul nostru stop.

Inainte de a ne caza, am oprit pentru a admira apusul la un punct de panorama deasupra lacului.

Hotelul Serena Lake Manyara este ca o poveste. Casute colorate, ca de zane, insirate pe marginea prapastiei, cu o panorama absolut superba cu lacul si Parcul National Manyara in zare.

>> Rezerva si tu nopti la Manyara

Dimineata ne-am inceput-o la piscina, care a urcat rapid in topul piscinelor adorate de copiii nostri, cu apa calda, privelisti grozave, inconjurata de casute haioase cu acoperis de stuf si cu multe soparle colorate si curioase plimbindu-se printre sezlonguri.

Inainte de a parasi aceasta zona am oprit la o expozitie de arta africana, cu exponate dintre cele mai interesante, African Galleria, de unde ne-am si cumparat cateva mici suvenire.

Craterul Ngorongoro, o experienta de safari cu totul aparte, doar in Tanzania

Aventura noastra pe vulcanul Ngorongoro am inceput-o pe ploaie puternica. Urci pe marginea craterului prin densa padure tropicala, mai mereu in nori, si punctul cel mai inalt, amenajat pentru belvedere, era complet inundat de stropi torentiali (dar totusi am iesit rapid pentru o poza).

Jumatate de ora mai tarziu, cand am ajuns la satul de maasai pe care urma sa il vizitam, situat intr-un crater secundar al vulcanului, soarele rasarise din nou. Am fost intampinati cu dansuri si sarituri, si copiii au constatat cu suparare ca maasaii au scolile deschise (spre deosebire de noi). 

La plecare ne-am cumparat cateva suveniruri lucrate de catre femeile din trib, iar, ca pentru a il ierta de ploaia torentiala de mai devreme, giganticul crater Ngorongoro ni s-a infatisat de data aceasta ornat cu un colorat curcubeu.

Serena Ngorongo Lodge, chiar pe marginea craterului, la 2300m altitudine, completeaza experienta acestui loc fantastic, cu privelistile minunate care le ai din camera sau de la restaurant. Este una din cazarile cele mai inedite de care ne-am bucurat pana acum in lumea intreaga.

>> Rezerva si tu o aventura in Ngorongoro

A doua zi am coborat, cu masina de safari, in crater, pentru a ne bucura de abundenta de viata salbatica ce cheama Ngorongoro acasa. Mii de zebre, antilope gnu, babuini, pasari de tot felul, printre care o sumedenie de flamingo or bibilici, berze, dar si regele tuturor, leul, ne-au intampinat. Iar la final, in padurea de la marginea craterului, am gasit si cativa impozanti elefanti.

Pranzul l-am luat in mijlocul craterului, la unul din locurile special amenajate pentru picnic, pe malul unui lac, si bucuria copiilor a fost mare, pentru ca aici au avut voie sa alerge pe propriile picioare.

Seara, inapoi la lodge, sus pe margine de vulcan, am pornit, cu un ghid de la hotel, in drumetie, mereu cu privelisti faine cu vulcanul.

Oluvai Gorge si migratia antilopelor gnu – drumul de la Ngorongoro la Serengeti

Zonele protejate Ngorongoro si Serengeti sunt practic unite, iar drumul intre ele te va conduce prin „campia fara sfarsit” – semnificatia in limba maasai a cuvantului serengeti. Iar daca ajungi intre lunile noiembrie-mai, vei vedea mii si milioane de antilope gnu, insotite de turme intregi de zebre, aici. Este parte din migratia lor anuala, in cautarea ploii, si sunt cu adevarat impresionante.

Oluvai Gorge a fost primul nostru stop, in drumul de la Serena Ngorongoro Lodge pana in Parcul National Serengeti, ce ne va fi in continuare casa timp de doua zile. Oluvai Gorge este un loc cu totul special, aici, in straturile stancilor sale, fiind descoperite indicii despre mai evolutia speciei umane. Un muzeu si un punct de belvedere sunt organizate foarte fain, un alt loc frumos din Africa, dupa Maropeng din Africa de Sud, unde copiii pot afla atatea informatii despre cum a aparut omul.

Urmatoarele stopuri au fost la poarta de intrare in Parcul National Serengeti, respectiv la punctul de verificare a permisului de acces, unde am profitat pentru a face cateva poze, amintire a acestor aventuri extraordinare.

Serengeti si ultimele experiente de safari cu copiii din Tanzania

Cazarea din mijlocul parcului Serengeti a fost, ca si cele de pana acum din Tanzania, o experienta in sine. Am ales sa stam la Four Seasons Safari Lodge, casute cu privelisti impresionante asupra savanei, de-a lungul unor pasarele de lemn, in jurul uneia din cele mai frumoase, se zice, piscine din Africa. In jurul piscinei, sau din camera or de la micul dejun, am admirat o serie intreaga de animale fara sa ne miscam din hotel: zebre, bivoli, antilope de tot felul or girafe, dar si multi hyrax, micile animalute ce chemau hotelul casa.

>> Rezerva si tu o noapte la Four Seasons Serengeti

Ziua full petrecuta in Serengeti a fost, cum altfel, ocupata cu un safari de dimineata. Am condus cateva ore prin Parcul National Serengeti, si ne-am facut plinul la elefanti, lei si cheetah, pe langa toate ierbivorele africii.

A urmat apoi o mica plimbare pe jos, pe o poteca tematica amenajata langa Centrul pentru vizitatori, printre stanci si cu puncte de belvedere asupra savanei.

Iar seara s-a incheiat cu o plimbare prin incinta resortului, in cautarea pasarilor ce isi fac cuibul printre copacii de aici.

In lobby este organizat un mic muzeu despre Serengeti si fauna sa, foarte interesant pentru copii, iar la final de zi s-au regalat cu un film la subiect: Lion King.

Dimineata ne-am indreptat direct catre Seronera Airstrip, micul aeroport cu pista de pamant ce este amenajat in mijlocul Parcului National Serengeti. Ne astepta Zanzibar!

Cateva consideratii despre un safari cu copiii, siguranta si planificare

O excursie de safari este un moment extrem de interesant pentru copii, iar ai nostri sunt absolut fascinati, si o recomand cu drag familiilor aventuroase! Dar…

In safari mergi sa vezi animale salbatice, dar presupune uneori multe ore de stat in masina. In plus, lodge-urile din interiorul parcurilor nationale au in general un spatiu restrans exterior in care poti merge in siguranta. Stiind aceste lucruri, am optat sa alternam zilele de safari, cu zile cu alte activitati, pentru a nu deveni monoton pentru copii, si a ramane interesati. In plus, stiind ca lodge-urile nu au prea mult spatiu de desfasurare, am optat pentru piscine la macar cateva dintre cazari, pentru a avea copiii unde sa isi consume energia de dupa o jumatate de zi de stat in masina.

De cateva ori am avut masa de pranz in interiorul parcurilor, insa deobicei poti manca doar in anumite locuri – picnic sites, asa ca mereu am avut grija sa luam fructe si gustari extra pentru copii, pentru a evita aparitia unei crize de infometare, care poate aparea la copii atunci cand sunt tinuti nemiscati o perioada si sa strice bucuria experientei de safari.

Bineinteles, am ales masina privata.

In ceea ce priveste siguranta unei vizite in Tanzania cu copiii, eram deja documentati dinainte, asa ca stiam la ce sa ne asteptam. Tanzania nu cere niciun vaccin extra daca vii din Europa (dar cere pe cel de febra galbena, daca vii dintr-o tara in care aceasta boala este endemica – cum ar fi vecina Kenya). Noi adultii avem vaccinul de febra galbena, dar la copii am preferat inca sa nu il facem, asa ca nu am fi putut combina cele doua tari africane.

Lodge-urile alese de noi, atat in Arusha, Manyara si Serengeti erau la aproximativ 1500m altitudine, asa ca prezenta tantarilor este redusa (de fapt nu am vazut niciunul). Iar in Ngorongoro pe marginea craterului stai la 2300m altitudine, asa ca acolo chiar nu se pune problema. Deci medicatia pentru malarie nu este necesara. Oricum, am avut la noi spray anti tantari, pe care l-am si folosit in primele zile cu atentie, pana ne-am lamurit de inexistenta tantarilor.

Singura problema este in Parcul National Serengeti, unde musca tete este din plin, chiar am vazut mai multe intrindu-ne in masina. Acolo am aplicat din belsug spray de insecte, si am fost foarte vigilenti la musafiri nepoftiti. De asemenea, am avut grija sa ne imbracam in culori precum bej sau kaki, si am evitat pe cat am putut bleu or negru, culorile ce o atrag pe aceasta insecta cu ciupituri dureroase.

Asa ca in final, tot ce pot sa va urez este safari fain, daca va decideti sa aveti aceasta experienta in familie, iar Tanzania este o destinatie minunata pentru o astfel de aventura!


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare