Sus
  >  Destinatii   >  Un weekend pe Cote d’Azur

Nu suntem la prima vizita pe insorita si azuria coasta sudica a Frantei, iar atractii principale precum Monaco, Cannes or St Tropez nu le-am mai inclus in itinerariul nostru. Am cautat in schimb locuri nu asa populare, atractii de vizitat mai neobisnuite, si ne-a iesit un mix reusit de plaja, balaceala in mare, orasele sarmante, palate somptuoase si ruine romane. Dar sa o luam pe rand.

La plaja in apele turcoaz din Beaulieu

Am inceput weekendul pe malul marii, si am profitat de plaja cu pietricele mici din Beaulieu, cu intrare lina in apa, pentru a testa (in repetate randuri) apele incalzite de canicula de la sfarsit de august ale Mediteranei.

Pe promenada Saint-Jean-Cap-Ferrat

O plimbare frumoasa, intre mare si palate si vilute, poti face de-a lungul Saint-Jean-Cap-Ferrat, pe faleza ce iti si ofera numeroase locuri de imbaiat.

In vizita la palat: Villa & Jardins Ephrussi de Rothschild

Cel mai important obiectiv din Saint-Jean-Cap-Ferrat este Palatul Ephrussi de Rothschild si frumoasele sale gradini, o adevarata bijuterie aristocratica, cu privelisti panoramice cu golfurile Coastei de Azur.

Un popas pe Cote d’Azur pentru a admira Monaco de sus

In Monaco nu am mai intrat, dar trecind prin el (si pe deasupra lui) am oprit pentru a ii poza panorama cu blocurile inalte si inghesuite in aceasta bucatica de pamant ce este tara pe cont propriu.

Coloratul Menton, ultimul orasel de pe Cote d’Azur, inainte de granita cu Italia

Imi doream mult sa vad Menton si casele sale colorate (cu aer italian) din orasul vechi. Am mancat in portul vechi, la un restaurant italian, asa cum sunt toate aici la granita, am urcat pana la biserica ….?!? si ne-am plimbat pe faleza. Mai erau multe de vazut si facut, dar canicula ne-a gonit inapoi la piscina.

Eze si gradinile sale exotice cu privelisti fascinante

Satul Eze, cocotat pe o coama de munte deasupra coastei, este o adevarata comoara de descoperit. Pe alei labirintice, pietonale, urci printre casute ingalbenite de timp pana la Jardins Exotiques. 

Ruinele vechiului castel Eze au fost transformate si acum adapostesc zeci de cactusi si alte plante exotice, care impreuna cu marea cea turcoaz de jos si acoperisurile caselor din sat creaza o priveliste impresionanta.

Cateva hoteluri intregesc atmosfera si experienta. Chevre d’Or si Chateau Eza ofera piscine panoramice, restaurante deasupra stancilor, lux si relaxare.

De la Eze Village poti ajunge la plaja Eze pe o carare cu nume celebru: Chemin Frederic Nietzsche. Sau cu masina, daca esti in mijlocul caniculei de vara.

Pe urmele romanilor pe Cote d’Azur in La Turbie, la Tropaeum Augusti

Daca nu stiati, celebrul Tropaeum Traiani de la noi din tara de la Adamclisi are un frate mai mare in Franta, pe Coasta de Azur. Construit in timpul imparatului Augustus, pentru a sarbatori infrangerea ultimelor triburi din Alpi, a galilor, si a fost sursa de inspiratie pentru Traian atunci cand si-a construit propriul trofeu, dupa cucerirea Daciei.

Tropaeum Augusti a fost construit in pasul La Turbie, un important punct pe drumul roman ce lega Roma de Nisa. In picioare (reabilitate) au ramas baza si cateva coloane. In vremurile medievale, Tropaeum Augusti a fost transformat in cetate de aparare, iar mai apoi piatra din ruinele romane a fost folosita pentru a construi biserica alaturata, ce acum concureaza cu trofeul in a domina, de la inaltime, satul La Turbie.

Dupa vizita la templul lui Augustus din Pola, Croatia, era si normal sa ii vizitam trofeul din Franta, nu?

Iar satul la Turbie, plin de stradute intortocheate si stramte, si cu puncte de panorama asupra marii, nu trebuie nici el ignorat. Este cu adevarat sarmant!

Inainte de zbor, inot si plimbare in Nisa

Mai aveam cateva ore la dispozitie inainte de zborul nostru de duminica seara inapoi acasa, si le-am folosit bine. Am parcat pe Promenade des Anglais si intai si intai am vizitat plaja pietroasa si valurile Nisei.

Apoi am salutat simbolul orasului, celebrul hotel Negresco, am baut pe terasa sa un pahar de vin, si am pornit spre aeroport, aflat foarte aproape de plaja si centrul orasului.

Cam acesta a fost weekendul nostru pe Coasta de Azur? Voi pe unde mai calatoriti in aceasta vara in pandemie?


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare