Sus
  >  Destinatii   >  Suedia si un roadtrip de vara de poveste

De la inceput trebuie sa recunosc ca, desi fani mari ai Scandinaviei, pe Suedia o cam ignorasem in favoarea vecinelor sale mai faimoase, Finlanda si Norvegia, prin care am facut numeroase roadtrip-uri, si vizitasem pana acum doar Stockholm si Malmo, de mai multe ori fiecare, si un pic, prea putin, in trecere pe ploaie, Lulea in nord. Am incercat sa recuperam aceasta nedreptate timp de o saptamana la inceput de august, cu un roadtrip prin centrul Suediei, si acum am realizat ca tot ce ne dorim este sa ne intoarcem si sa ii exploram si alte zone.

Uppsala, primul stop de roadtrip prin Suedia, un oras universitar sarmant

Am aterizat in sudul capitalei pe dupa amiaza, si cum vroiam sa ajungem ca si tinte principale prin centrul tarii ne trebuia un popas intermediar. Dupa ce am consultat un pic site-urile de turism, bine puse la punct, ale Suediei, am optat pentru Uppsala, la aproximativ 70 de km nord de Stockholm si 2h de condus de la aeroportul Skavsta.

Uppsala este cunoscuta ca si centru universitar si pentru catedrala sa, posibil cea mai frumoasa din Suedia. Cu picturile sale superbe este cu adevarat impresionanta, si ei i se alatura un castel roz ce priveste spre o gradina botanica cocheta, un rau simpatic plin de rate cu multe restaurante si cateva stradute pietonale placute pentru o plimbare. Uppsala a fost asadar un inceput minunat de roadtrip prin Suedia!

Åre, statiune de ski iarna si paradis al drumetiilor montane vara

Al doilea nostru stop in Suedia, si statiunea de la care a pornit ideea acestei incursiuni in Scandinavia, a fost Åre, locul unde a avut loc ultima Cupa mondiala de ski, in martie, chiar inainte ca lumea sa se opreasca in loc, din cauza raspunsului tuturor tarilor la declararea pandemiei de covid.

Cum noi am ales sa vizitam Åre vara, nu am venit pregatiti de ski, ci de drumetii. Si drumetii am avut din plin!

In prima seara am ales sa facem o tura mai scurta in jurul hotelului nostru, printr-o zona un pic cam prea mocirloasa pentru gustul nostru, dar cu panorame frumoase cu muntele Åreskutan, tinta noastra principala.

Varful lui Åreskutan este pe lista oricarui iubitor de drumetii pe munte din Suedia, si acolo am urcat a doua zi de dimineata, imediat ce s-a deschis telecabina ce te urca pana la Basecamp. De sus, de la 1420m,, unde se afla si cea mai la inaltime cafenea din Suedia, perspectiva este cu adevarat impresionanta, cu lacuri, padusi si munti inca cu zapada in august.

Am completat plimbarile pe munte si cu inca un traseu, la cateva lacuri cu panorama asupra statiunii din vale.

Åre este fost oras minier si dovada o poti vedea cu ochii tai la vechea mina de cupru Froa Gruva, unde un traseu tematic te va purta prin oraselul minier de secolul 19 perfect conservat. Iar la final, bonus, un restaurant te asteapta cu preparate traditionale.

In centrul orasului, pe malul raului cu acelasi nume, te asteapta amenajata o plaja, Åre Strand. Curajosii pot face baie in apa rece de munte nordic, iar ceilalti se pot relaxa la soare sau inchiria o ambarcatiune pentru a explora raul.

De cazat, ne-am cazat la un fantatic hotel design, ce ne-am amintit de Virgilius din Dolomitii italieni. Totul, pornind cu numele, la Copperhill Mountain Lodge, celebreaza stilul minimalist scandinav si istoria miniera a locului. Plus o piscina mica si draguta cu vedere la muntii inconjuratori. Si cu cele mai frumoase apusuri de pe terasa cocheta a hotelului!

Cea mai mare cascada din Suedia, un alt popas fascinant in roadtrip-ul nostru

Nu foarte departe de Åre, la jumatate de ora inspre granita cu Norvegia (de la Åre la Trondheim faci un pic peste o ora cu masina) vei putea admira cea mai mare cascada din Suedia. Stiu ca probabil crezi ca Suedia nu e renumita pentru cascade, deci Tannforsen nu poate fi cine stie ce, dar permite-mi sa te contrazic: vei avea in fata ochilor o cascada cu adevarat impresionanta, un peisaj parca desprins din junglele exotice, o aparitie spectaculoasa dintre lacurile si brazii suedezi.

Bonus: pe drumul de la Åre la Tannforsen mai poti opri la o cascada, mai micuta, dar foarte scenica: Tegeforsen. Nu ezita sa petreci cateva momente de relaxare pe stancile ce o inconjoara.

Östersund si viata linistita, stop de roadtrip prin Suedia cu cafea si panorame frumoase

Orestund are cel mai mare aeroport din aceasta zona centrala a Suediei, dar acest lucru nu inseamna ca este vreun hub urban aglomerat. Ba din contra!

Aici sunt campuri agricole fertile, in jurul unui lac de care se leaga legenda unui monstru acvatic, similar cu cea din Loch Ness. Lacul, orasul, si toata zona pot fi admirate din mijlocul insulei Frösön (pe care se gaseste si aeroportul, si o partie de ski), din varful turnului Frösötornet. La baza vei gasi si o cafenea cu produse raw vegan delicioase.

Opreste pe drum si la cate o biserica alba, pe malul lacului, vei zari cateva, pentru a admira clopotnitele construite din lemn, intr-un stil aparte.

Sundvall, orasul de piatra de pe coasta de est al Suediei

Sundvall, ars in incendii devastatoare de 2 ori in secolul trecut, a devenit cel mai important oras construit din piatra din Suedia, si acum un exemplu de arhitectura. O plimbare prin centrul sau pietonal, si pe malul golfului Bothnia, este o placere vizuala si arhitecturala, dar si minunata din punctul de vedere al cumparaturilor cu aer scandinav, aici gasindu-se reprezentante ale high street-ului suedez, printre care Lindex si Ahlens, preferatele mele pentru shopping pentru micii calatori (ce de data aceasta ma asteptau acasa).

In Sundvall ne-am cazat tot deasupra oraului, la hotelul Sondra Berget, pe muntele ce strajuieste centrul urban, si de unde incepe partia de ski iarna, si traseele de MTB vara, cu privelisti superbe (mai ales la apus) si din camere, si din restaurantul gourmet intitulat 180.

Sundvall este inconjurat de paduri si lacuri, si multe rezervatii naturale, si intr-o dupa amiaza, inspre apus, am vizitat Rezervatia Naturala Stornasets, o combinatie de padure de mesteceni, mlastini si plaja.

High Coast (Hoga Kusten), un traseu UNESCO fascinant

La 1h mai la nord de Sundvall ne astepta, pentru penultima noastra zi de roadtrip prin Suedia, o parte fascinanta a coastei de est. High Coast este o portiune de peste 100 de km, intre Örnsköldsvik si Härnösand, un trail pentru antrenatii de drumetii de lunga durata, sau pe bucati pentru cei cu mai putin timp si disponibilitate fizica, inscris in UNESCO prin prisma caracteristicilor sale geologice si naturale deosebite, in trecut fost fund de mare. O zi am avut la dispozitie, si am incercat sa vedem cat mai multe dintre frumusetile acestei zone.

Am inceput explorarea acestei zone in Skuleskogen National Park, cu un traseu de peste 6km pana la Slåttdalsskrevan, o formatiune geologica absolut neobisnuita, un canion intunecos cu pereti perfect drepti. 

Pe ambele maluri ale canionului insa daca urci, vei avea panorame deosebite cu High Coast si insulele sale impadurite.

Am oprit apoi la o plaja din unul din multele golfulete scenice ce impanzesc High Coast, pentru o baie rece, reconfortanta pentru picioarele obosire dupa asa o drumetie spectaculaosa.

Urmatoarea noastra oprire pe High Coast a fost in Nordingra, unde biserica ce domina lacul de aici este inconjurata de 12 casute rosii in sir, foste grajduri. Se crede ca in trecut erau aproximativ 60-70 de grajduri in acest scenic sat mic.

Pranzul l-am luat in cel mai sarmant sat pescaresc, cu un golf incercuit doar de case rosii (ceea ce e impresionant chiar si dupa standardele Suediei, mare iubitoare de case rosii): Bonhamn.

Ultimul popas pe High Coast a fost la Rotsidan, o Rezervatie Naturala cu totul deosebita, o plaja fara nisip si fara pietricele, doar stanci plate ce se intalnesc direct cu marea.

Dupa ce am mai admirat din cateva locuri peisajele de pe High Coast, ne-am pregatit sa ne intoarcem in Sundvall, pentru ultima noastra noapte in Suedia din acest roadtrip.

Roadtrip in Suedia: pe drumuri intre case rosii, lacuri si paduri

O ultima oprire la final de roadtrip prin Suedia: Stockholm

Cu siguranta nu suntem la prima noastra vizita prin capitala Suediei, dar mereu gasim ceva nou de vizitat. De data aceasta, cu cateva ore la dispozitie lana la zbor, am oprit pentru o plimbare, un pranz si o vizita la Muzeul Vasa, cel mai vizitat muzeu din Scandinavia, atat de vizitat incat pana acum ne-a fost imposibil sa il vedem din pricina cozilor prea lungi la intrare. Pana acum, pentru xa in pandemie imposibilul uneori devine posibil in calatorii, se pare!

In vara pandemiei, Muzeul Vasa era complet liber, doar noi, 2 familii de suedezi si cativa spanioli vizitau interesanta cladire ce adaposteste o corabie de la 1600 cu cea mai neobisnuita istorie. Corabia Vasa, construita la inceputul secolului 17, se dorea a deveni cea mai puternica nava de razboi a regelui suedez Gustav Adolf. Se dorea doar, pentru ca voiajul inaugural, la doar 1500m de tarm, a fost intrerupt brusc de o rafala de vant ce a scufundat corabia mult prea ingreunata de prea multe tunuri. De atunci, pana la sfarsitul anilor 1950, Vasa a stat in apele maloase ale golfului Stockholm, ascunsa si protejata de apa nu foarte sarata a marii de aici timp de 333 de ani. Dupa o operatiune de amploare a fost gasita, nu departe de insula ce ii este acum casa, reconditionata si pusa in valoare intr-un muzeu exceptional.

Cu greu ne-am despatit de Suedia, si in timp ce zburam pe deasupra insulitelor ce ii acompaniaza coasta de sud, ne-am promis doar sa revenim, ne asteapta atatea alte zone: Gotheburg si coasta de vest, Kiruna, Umea si Lulea in nord, si alte minuni cu siguranta ascunse intre lacuri si paduri nesfarsite.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare