Sus
  >  Calatorii cu copii   >  9 idei de excursii in jurul Cluj-ului

Cluj-ul in sine este o destinatie turistica foarte frumoasa (citeste si ce am facut noi 2 zile cu copiii in Cluj), dar daca vrei sa si evadezi din el, si ai 1-2 zile la dispozitie pentru aceasta, iti propun 3 idei de iesiri in natura, excursii in niste zone spectaculoase din Romania.

Salaj, revelatia turistica a Romaniei, la doar o ora de Cluj

Tot auzisem de Salaj si locurile minunate de aici, dar nu am plecat totusi la drum cu asteptari prea mari. Insa am fost complet dati pe spate de cele 3 locuri in care am ajuns, la 1h30 de Cluj. Intai am fost la Gradina Zmeilor, o rezervatie naturala ca un fel de mini-Cappadochia, apoi la cea mai frumoasa Gradina Botanica din tara, la Jibou, si intr-un final la cireasa de pe tortul acestei excursii de o zi, castrul roman Porolissum la asfintit, un loc cu adevarat magic.

Colibita, marea de la munte, un loc pitoresc la 2-3 ore de Cluj

Cu peisaje parca rupte din tarile nordice, Colibita este un loc fantastic pentru relaxare in familie. Unde mai pui ca Bucovina e la 2 pasi, peste Pasul Tihuta, si te asteapta si ea cu o sumedenie de locuri frumoase. Cum sa nu pornesti imediat in excursie incolo din Cluj?

Satul Rimetea si cetatea Coltesti, o frumoasa excursie de o zi din Cluj

Rimetea, cu casele sale albe cu ferestre verzi, este posibil cel mai frumos sat din Romania. Nu doar casele fac farmecul locului, ci si muntii Trascaului, ce il inconjoara de asa maniera incat aici soarele rasare de doua ori. La cativa kilometri de aici vei gasi cetatea Coltesti, pentru mine cea mai frumoasa cetate din Romania. O excursie tare frumoasa din Cluj!

In zona poti opri pentru un pranz delicios la restaurantul Conacul secuiesc, unul din cele mai scenice restaurante posibile.

Iar la nici 10 minute cu masina poti ajunge in Cheile Valisoarei, alta loc absolut spectaculos, unde drumul auto serpuieste printre stanci inalte si golase. Aici poti face drumetii mai lungi sau mai scurte, dar imaginea emblematica a zonei este cea cu Hotelul Castelul Cavalerilor Templieri vazut de sus, cu fundalul cheilor in spate, peisaj pe care il poti admira dupa doar un urcus de cateva sute de metri.

Cheile Turzii, o drumetie spectaculoasa aproape de Cluj

La o ora de Cluj te asteapta o drumetie spectaculoasa, prin Cheile Turzii. Traseul este si pe jos, printre stancile inguste si pe malul apei, iar la intors, daca te tin picioarele, poti sa te intorci pe traseul de sus, ce iti ofera privelisti spectaculoase.

Piatra lui Dan, poate cea mai frumoasa priveliste din Romania e de deasupra lacului Tarnita

O drumetie mai lunga sau mai scurta (in functie de cat de mult poti urca, cu masina, pe drumul forestier din satul Agarbiciu), dar usoara si fezabila si cu copiii, te duce la una din cele mai spectaculoase privelisti din Romania: lacul Tarnita de sus, de la Piatra lui Dan.

La o ora de Cluj, doua locuri fantastice te asteapta: Stufarisul de la Sic si castelul Banffy din Bontida

Pe un podet lung de lemn te plimbi prin una din cele mai mari zone de stufaris de la noi din tara, si panouri explicative iti povestesc despre vegetatia si flora de aici. La nici 15 minute, te asteapta o alta minune, de data aceasta, istorica si cu aer aristocratic: Castelul Banffy din Bontida, unde, an de an (mai putin in cei cu pandemii ca 2020) se organizeaza celebrul festival Electric Castle.

Zona din Bihor Padurea Craiului, o minune pentru amatorii de pesteri, drumetii si rafting

La aproape 2h de Cluj, de data aceasta in judetul Bihor, pe drumul spre Oradea, te asteapta zona Padurea Craiului, o zona muntoasa, cu relief carstic si strabatuta de Crisul Repede, un rau perfect pentru amatorii de rafting. Vei gasi aici pesteri spectaculoase, trasee de drumetii minunate (inclusiv poteci tematice adecvate pentru copii), si o gramada de aventuri, de la via ferate la rafting si tir cu arcul.

Raven’s Nest si descopera din secretele Apusenilor

Una din cele mai interesante pensiuni de la noi este Raven’s Nest, un sat de case vechi de 200 de ani, restaurate, in varf de stanca. Noi am petrecut un weekend acolo, de unde am pornit sa exploram cateva locuri deosebite si mai nestiute din Romania: galeriile de mina de la Rosia Montana, lacul Geamana si Detunatele. La final de zi, jacuzzi-ul cu apa calda din varf de stanca de la Raven’s Nest este locul perfect de relaxare.

Un pic de Slovacia la 2 ore de Cluj

La 2 ore de Cluj, pe drumul ce leaga Alesd de Zalau, vei ajunge, dupa serpentine prin peisaje inverzite, la un frumos sat insirat pe cateva coame: satul Sinteu, si comunitatea slovaca ce de 200 de ani traieste aici, adusa in vremuri trecute de vremelnica stapanire habsburgica. Iar intr-un varf de deal, cu panorame frumoase de jur imprejur, vei gasi Huta Slavia, un restaurant traditional slovac, si un intreg complex turistic, cu locuri de joaca, trasee de plimbat, o moara de apa restaurata si un frumos lac.

Voi pe unde v-ati mai plimbat si ce excursii ati mai facut din Cluj?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare