Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum a fost cu copiii la Cob Village langa Vulcanii Noroiosi

Inca din iunie, pe cand am poposit un weekend in casutele de sub pamant din Dealu Verde, copiii ne-au rugat sa mai stam si alta data la astfel de casute ca de spiridusi. Asa ca am cautat un pic, si am si gasit o alta locatie cu casute din pamant: Cob Village in satul Berca din judetul Buzau, aproape de Vulcanii Noroiosi, un sat format din cateva casute eco, facute din pamant, ce arata ca din povesti.

Un weekend in casute de poveste la Cob Village in Buzau

Desi casutele sunt din pamant, camerele sunt foarte spatioase, inalte si luminoase. Mobilierul e simplu, cu cateva detalii colorate, si din materiale naturale. Noi am rezervat doua camere, alaturate, deoarece fiecare camera are un singur pat, dublu, si asa am incaput perfect.

La strada este doar parcarea, iar curtea complexului este foarte ferita si linistita. Intre casute este un foisor, unde vei servi micul dejun si cina (gatite foarte bine, cu nelipsitii in aceasta zona carnati de Plescoi). Dupa casute poti urca pe un mic deal, de unde vezi Cob Village de sus. Copiilor le-a placut tare mult sa alerge pe aleile de piatra.

Ce am vazut si facut cu copiii un weekend prin Buzau?

Am admirat, de jos, manastirea Berca, deasupra satului si a Cob Village

Manastirea Berca, din secolul XVII, promite ca va deveni o atractie interesanta din Buzau, dar momentan este in reconditionare, asa ca i-am admirat, doar de jos, zidurile impozante. Tot in Berca se gaseste si unul din cele 4 areale de vulcani noroiosi din Romania, Fierbatoarele de la Berca, dar din cauza ploii drumul de acces, neamenajat in niciun fel, era greu practicabil, asa ca vom reveni pentru aceste doua locuri.

Am cumparat, pentru acasa, carnati de Plescoi

Satul Plescoi, in care se produc faimosii carnati usor picanti, face parte din comuna Berca, iar din loc in loc gasesti differiti producatori de unde iti poti cumpara mezeluri pentru acasa, ceea ce am facut si noi, dupa ce i-am degustat la fiecare dintre cinele servite la Cob Village.

O vizita la Vulcanii Noroiosi, la nici 20 de minute de Cob Village

Daca sa vedem Fierbatoarele din Berca nu ne-a iesit, din cauza ploii, am ales sa revedem Vulcanii noroiosi din cele doua pacle amenajate (citeste aici si aici despre alte excursii cu copii la Vulcanii noroiosi – sunt unele din cele mai frumoase locuri din Romania pentru mine). Intai am fost pe seara, sambata, dupa ce se domolise ploaia, sa vedem apusul albastrui, ca dupa furtuna, deasupra Paclelor Mici (unde nu am avut voie sa intram din cauza namolului ud).

Apoi duminica dimineata, devreme si pe soare, ne-am dus la Paclele Mari, unde bine am facut ca am ajuns dimineata, pentru ca le-am prins libere. La 11 cand noi plecam deja de la ele, coloana de masini dinspre Bucuresti se indrepta bara la bara spre Vulcanii noroiosi. Vulcanii noroiosi, pe langa faptul ca sunt un fenomen destul de rar (peste 50% din vulcanii noroiosi din intreaga lume se gasesc in Azerbaijan, deci nu sunt foarte raspanditi pe glob), si dupa mine, una din cele mai interesante atractii turistice din Romania, sunt un minunat loc de joaca pentru copii. Eu ii echipez mereu cu cizme de ploaie. ceea ce va recomand si voua sa faceti, si ii las sa alerge si sa sara dupa pofta inimii. De data aceasta ne-au amuzat si placutele informative, haios realizate, de la intrarea in rezervatie.

Am traversat raul Buzau pe unul din numeroasele poduri suspendate ce ii uneste malurile

Judetul Buzau e faimos pentru podurile sale suspendate peste diferite rauri, si am ales si noi unul sa ne distram parcurgindu-l, chiar peste raul ce a dat numele intregului tinut.

Plimbare cu o cascada frumoasa si o Casa cu blazoane in Chiojdu

Prin satul Chiojdu am trecut, imediat dupa lockdown, in drum spre Lacul Vulturilor. Atunci insa obiectivele din Chiojdu erau inchise, muzeele si restaurantele erau considerate inca extrem de periculoase, asa ca nu am putut opri. Am revenit asadar in acest weekend de final de septembrie. Intai am poposit la Domeniul Girbea, un ansamblu de casute si restaurant, care are, pe domeniu, o frumoasa cascada, pe rau Basca Chiojdului. Copiii au alergat prin curtea domeniului, in aer curat, si noi ne-am bucurat de aceasta micuta cascada de pe un rau cu albie stancoasa, foarte scenica.

Apoi am continuat prin sat, catre Casa cu blazoane, o veche casa boiereasca, perfect reconditionata de Uniunea Arhitectilor din Romania, ce se poate vizita (ideal cu un telefon inainte), si care are acelasi stil arhitectural precum casa desenata pe bancnota de 10 lei, lucru care i-a amuzat teribil pe copii. In interiorul Casei cu blazoane vei putea vedea o expozitie de mobila veche, iar in casa de vizavi, cu care imparte curtea, o expozitie despre satele montane muntene si casele lor.

Popas la Fantana lui Mihai Viteazau si pranz la Complex Magura

Nu e prima oara cand oprim la frumoasa Fantana a lui Mihai Viteazu, multe drumuri inspre atractii din Buzau trec pe acolo, dar e prima oara cand intram, si mancam pranzul, la Complex Magura. Mancarea a fost foarte buna, si copiii s-au bucurat de curtea mare a complexului si de locul de joaca foarte colorat.

O dupa amiaza, cu multe surprize, in Buzau

In Buzau, orasul, am poposit duminica dupa amiaza, in urma descoperirii anuntului unei expozitii cu adevarat neasteptate, organizata la Muzeul Judetean: Unexpected Dali, 150 de opere de arta semnate Dali, in premiera in Romania. O puteti vedea pana in ianuarie.

Dar nu doar expozitia dedicata lui Dali a fost o surpriza neasteptata, ci si intreg Muzeul judetean. Exponatul de top din partea muzeului dedicata istoriei, ce te poarta de la neolitic pana la medieval si mai recent, in perioada interbelica, este cea mai mare comoara antica descoperita in Romania, celebra Closca cu puii de aur, descoperita in Buzau, la Pietroasele, loc marcat cu un mic monument, si vizitat de noi acum cateva luni.

O expozitie interesanta este cea dedicata lui Dumitru Dan, un globe trotter in opinci de la inceputul secolului, o poveste a unei expeditii romanesti in jurul globului cu adevarat fascinanta: Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci. Mi-a amintit de expozitia din Al Ain, dedicata exploratorului si calatorului Wilfred Thesiger prin Arabia.

Etajul de sus este dedicat artei, cu o colectie impresionanta de arta romaneasca, dar si cateva sali dedicate artistilor buzoieni, obiectelor vechi de arta bisericeasca si tapiseriilor.

Apoi am pornit in cautarea unei cafele bune (lucru care din pacate ne-a lipsit tot weekendul), si am gasit nu una, ci doua cafenele de specialitate in Buzau, pe care le-am testat cu nerabdare: Moro si Magnolia urban cafe, si le recomandam mai departe.

Pranzul l-am luat la Norma, un restaurant foarte dragut decorat, cu un meniu bun, si un desert delicios, o alta recomandare culinara daca sunteti in drum prin Buzau.

Ultima ora de weekend, inainte de a ne intoarce in Bucuresti, am petrecut-o in umbrosul parc Crang, cu alei largi si multe locuri de joaca, dar si un mic lac.

Ca de obicei, ne-a placut prin judetul Buzau. Si, ca de fiecare data, am lasat si pe alta data locuri pe care inca nu le-am descoperit si explorat. Vom reveni!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare