Sus
  >  Destinatii   >  America de Sud   >  Prin Patagonia pe Ruta 40: El Calafate, Perito Moreno, El Chalten si Huemul in Argentina

Am luat primul contact cu Patagonia, partea din Argentina, dupa o aterizare cu peisaje spectaculoase in El Calafate, si cum am primit in aeroport masina inchiriata ce urma sa ne tina companie urmatoarea saptamana, am inceput sa exploram.

El Calafate, poarta de intrare in Patagonia argentiniana

Laguna Nimez, primul contact cu Patagonia: flamingo, musetel si lacuri turcoaz

Eram dupa 19 ore de zbor si 2 escale, dar peisajele fascinante de sus ne-au pus in miscare  imediat. Prima tinta: Laguna Nimez, o rezervatie naturala la marginea lagului Argentino si la periferia orasului El Calafate, cu flamingo, lacuri cu apa clara si peste tot musetel ce dadea aerului un miros dulce aparte. Traseul are aproximativ 3km, si te duce pe langa laguna pana pe plaja lacului Argentino.

Plimbare pe faleza din El Calafate

El Calafate, orasel cu case colorate cocotate pe dealuri stancoase, este marginit de frumos lac Argentino, si de-a lungul lui o faleza lunga te invita la plimbare. Invitatie pe care bineinteles ca am acceptat-o!

Iar pentru a alunga oboseala zborului lung trans-oceanic pana in Patagonia ne-am relaxat in piscina calda a hotelului nostru (Xilena Suites), cu vedere spre acelasi lac.

Seara am incheiat-o testind celebrul miel patagonez la gratar, asezonat cu vin de malbec argentinian.

Glaciarium, muzeul ghetarilor

Vrei sa afli mai multe despre ghetari? Opreste la Glaciarium, un muzeu dedicat lor, la cativa kilometri de El Calafate, pe drumul de intoarcere de la Perito Moreno.

In plus, pozitia elevata a muzeului iti va oferi panorame frumoase cu aceasta zona din Patagonia.

Perito Moreno, poate cel mai celebru ghetar din lume

Dupa ce am vazut ghetarii Groenlandei, din Ilulissat or Kangerlussuaq, ma asteptam sa nu fiu asa impresionata de Perito Moreno, dar nu puteam sa ma insel mai mult. 

O data ajunsi in parcarea de langa ghetar, ai la dispozitie numeroase trasee pe pasarele de lemn, de unde poti admira imensa masa de gheata din toate unghiurile, de mai aproape sau de mai departe, de sus sau de la nivelul ei. In plus poti face o scurta croaziera pe lago Argentino.

Cu timp la dispozitie, si soare din plin, nu ne-am zgarcit la plimbari, si am facut o bucla completa, pe toate traseele posibile din jurul lui Perito Moreno. In plus, am ajuns dimineata la prima ora, inainte sa inceapa tururile organizate, si mare parte din traseu am fost singuri, doar noi si ghetarul.

Din El Calafate pana la Perito Moreno faci aproximativ 1h, pe un drum spectaculos, mare parte pe marginea lacului Argentino.

Celebra Ruta 40, intre El Calafate si El Chalten

Cele 2 orase sunt legate de o parte a Rutei 40, ce strabate intreaga Argentina, din nord pana in sudul extrem. Drumul este cu adevarat spectaculos, si iti prezinta o panorama a Parcului National Los Glaciaros, dar si fauna locala din Patagonia: pasari rhea (asemanatoare strutului), guacanos (o ruda a lamei), vulpi, armadillo patagonez.

El Chalten, capitala drumetiilor montane din Argentina

La 3h de El Calafate, o alta destinatie pentru iubitorii muntilor te asteapta. El Chalten este un sat de munte, intemeiat doar pentru turism, la baza legendarului munte Fitz Roy, unul din cei mai dificili de escaladat munti din lume.

Pana la El Chalten, din El Calafate, drumul este complet astfaltat, asa ca este perfect fezabil cu orice fel de masina inchiriata. Un singurul lucru sa ai in vedere: in El Chalten este o singura benzinarie, chiar la intrarea in oras, amenajata intr-un container de metal bleu. (si alta pana in El Calafate nu vei mai gasi).

Si daca ai ajuns in capitala drumetiilor montane, fix asta vei face. Trasee sunt o sumedenie, trebuie doar sa iti alegi.

El Mirador De Los Condores

Daca cerul e senin, nu ezita sa urci la El Mirador De Los Condores, pentru o panorama cu Fitz Roy si Torre Cerro, cei doi giganti montani ce domina cerul.

Torre Cerro

Unul din traseele cele mai populare este cel care te urca pana la baza lui Torre Cerro. Natura si vremea sunt schimbatoare in Patagonia, asa ca la fiecare pas impunatoarea silueta a lui Torre Cerro va aparea si va disparea dintre nori.

Lagunas Madre e hija

O plimbare frumoasa, pe langa doua lagune, mama si fiica, iti face legatura intre Torre Cerro si Fitz Roy. Vantul celebru al Patagoniei si-a facut aici simtita prezenta din plin.

Fitz Roy, gheata si ceata

Legendarul Fitz Roy are des obiceiul de a isi ascunde varfurile stancoase intre nori, dar cand iese la soare, e un adevarat spectacol. Traseul pana la baza sa este de 10km pornind din El Chalten, dar fiecare parte a sa este spectaculoasa. Revenirea in oras iti va oferi o panorama asupra canionului pe unde drumul continua din El Chalten catre Lago del Desierto si granita cu Chile.

Cascada Chorrillo del Salto, daca mai ai energie

Daca mai ai energie la finalul unor hike-uri lungi din munti, si mai doresti sa faci cativa pasi, simpatica Chorrillo del Salto, o cascada ce te asteapta la nici 10 minute de locul de parcare, sau jumatate de ora pe jos de El Chalten, e fix e iti trebuie.

Ghetarul Huemul

Drumetiile pana la Fitz Roy si Cerro Torre sunt spectaculoase, dar si lungi. Daca vrei insa un traseu spectaculos, dar usor, nu mai bun de iesit din febra musculara, nu rata drumul de aproximativ 1 ora pana la ghetarul Huemul. Vei gasi unele din cele mai frumoase peisaje pe care le-am intalnit noi in Patagonia!

Si urcusul prin padure pana deasupra muntelui ce adaposteste ghetarul este o intreaga aventura deasemenea:

Si daca esti norocos, asa cum am fost noi, de vreme senina, poti zari, dintr-un unghi diferit, maiestosul Fitz Roy.

Lago del Desierto

Lacul dintre ghetari, inconjurat de paduri, este la granita dintre Argentina si Chile, dar iti ofera si un traseu frumos pe marginea lui, cu peisaje superbe in toate partile.

Dormi o noapte la cort. Sau intr-un dom!

Cele 2 nopti petrecute in El Chalten au reprezentat o experienta aparte si din punctul de vedere al cazarii. Am dormit neintorsi intr-un dom cu vedere panoramica la Fitz Roy, intr-o zona retrasa, in mijlocul naturii, si a fost perfect!

Oh, Patagonia! Cam acestea au fost plimbarile noastre prin Patagonia argentiniana. Am continuat apoi inspre Torres del Paine din Chile. Evident, regiunea patagoneza cuprinde mult, mult mai multe minunatii, pe care le vom descoperi cu o ocazie viitoare!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare