Sus
  >  Destinatii   >  Pe taramul ghetarilor: Kangerlussuaq, poarta de intrare in Groenlanda

Cum oare a ajuns Kangerlussuaq, un orasel cu 500 de locuitori, situat undeva un pic deasupra cercului polar in Groenlanda, sa aiba cel mai mare aeroport din aceasta tara inghetata si sa fie considerat poarta ei de acces?

Ei bine, pana in 1992 Kangerlussuaq a fost o mare baza militara americana, creata in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Americanii au construit aeroportul pentru avioanele lor de lupta ori pentru a transporta oamenii de stiinta ce studiaza calota glaciara si zonele arctice, si tot ei au asfaltat, in jur, cea mai mare retea de drumuri din Groenlanda.

 

In 1992 America a vandut pentru 1$ baza Kangerlussuaq inapoi Groenlandei, cu conditia sa aibe in continuare voie sa o foloseasca pentru realimentare cu combustibil. Si tot de atunci Kangerlussuaq a intrat in peisajul turistic groenlandez.

Cand ajungi in Groenlanda, sanse mari sunt sa ajungi si in Kangerlussuaq. De aici are loc zborul zilnic catre Copenhaga, singura lor legatura directa cu Europa continentala (mai sunt insa cateva orasele mici cu legaturi directe catre insula vecina Islanda). Si daca tot ai ajuns aici, nu strica sa il explorezi, pentru ca ai ce vedea.

Hotelul Kangerlussuaq, o micro-lume de sine statatoare

Imediat ce iesi din avion te poti caza. Hotelul Kangerlussuaq, cea mai mare unitate de cazare din oras, este situat fix in cladirea aeroportului. De fapt, orice ai nevoie te asteapta in cladirea aeroportului, un micro-univers de sine statator: magazine, coafor, restaurant, hotel, bar, cafeteria.

Kangerlussuaq, cea mai mare retea rutiera din Groenlanda (adica aprox 50 de km de drumuri)

Daca ai o zi poti face o gramada de excursii. Dar chiar si daca ai o escala de cateva ore vei gasi o activitate, imediat dupa recuperarea bagajelor biroul turistic te asteapta cu o lista de posibile excursii. Nu degeaba au cea mai lunga retea de drumuri din Groenlanda doar! Si ia uite ce peisaje poti admira de-a lungul soselelor (de nisip si pamant) din Kangerlussuaq:

Paseste pe calota glaciara din Groenlanda

In afara de cel mai mare aeroport din Groenlanda si de cele mai multe (si lungi) drumuri, Kangerlussuaq mai are o calitate aparte: are drum de masina pana la marginea calotei glaciare, acesta fiind unul din cele mai interesante tururi pe care le poti face, pana la punctul panoramic Ice Cap Point 660, de unde poti admira intinerea alba, si chiar, impreuna cu un ghid, pasi pe ea.

Ghetarul Russel si picnic la marginea peretelui de gheata

Un alt loc unde poti admira maiestatea intinderilor de gheata este Ghetarul Russel, un ghetar cu totul aparte, un perete de 80 de metri inaltime, ce se topeste, incet, intr-o cascada si un rau. Aici poti opta si pentru un BBQ la marginea ghetei, ce priveliste mai frumoasa pentru o cina de neuitat.

Tur prin fosta baza militara si actualul oras Kangerlussuaq, nodul aviatic cel mai important din Groenlanda

Daca esti curios de viata din Kangerlussuaq, acest mic orasel fosta baza militara, poti face un tur de 1h30 prin oras, pe langa fostele cladiri ce adaposteau soldatii, centrul de distractii al bazei militare, pana in port (unde acum ancoreaza ocazional nave de croaziera pline de turisiti), pe langa biserica, pentru a opri in final la tarcurile cu catei, pe care, fara ghid, nu e bine sa ii bagi in seama, fiind animale utilitare si nu de companie.

In plus, in Kangerlussuaq se gasesc 2 din cele 5 semafoare din toata Groenlanda, care semnalizeaza si opresc masinile pe soseaua de langa pista de avion, in momentul in care „avionul mare” decoleaza zilnic spre Copenhaga.

Admira puterea raului Watson

La marginea orasului, raul Watson, care provine din topirea a doi ghetari diferiti, formeaza o cascada extrem de scenica printre stanci uriase, care, pe podul de metal si lemn, refacut dupa o inundatie catastrofala de acum cativa ani, merita un popas si o poza.

Safari in cautare faunei locale

O alta activitate interesanta in Kangerlussuaq este safari-ul, cu masini de teren, in cautarea populatiei locale de Musk Ox, un fel de capra cu alura de vaca, ce traieste in stepele din jurul orasului. Ocazional poti vedea iepuri sau vulpi polare, dar si reni, ce se afla si ei in numar mare in aceasta zona.

O surpriza culinara ne-a asteptat in Kangerlussuaq

Cina poti lua in cateva locuri, in aeroport la restaurantul Kangerlussuaq, sau, la aproximativ 3km de oras, pe marginea lacului Ferguson, intr-un decor idilic, la restaurantul Roklubben, una din surprizele culinare tare placute din vacanta noastra in Groenlanda.

Urca pe Tarcan sau Sugarloaf, cei doi munti din jurul orasului Kangerlussuaq, pentru a admira peisajele superbe din Groenlanda

Daca mai ai timp si daca vrei o priveliste panoramica, atat cu orasul cat si cu muntii care il inconjoara si cu fiordul sau lung de 180de km, cel mai lung fiord din Groenlanda, poti urca pe unul din cei doi munti din jur: Tarcan sau Sugarloaf, drumetii usoare cu peisaje fenomenale.

Celebrul semn din aeroportul Kangerlussuaq

La final de explorari nu uita sa te pozezi cu celebrul semn din aeroportul din Kangerlussuaq, amplasat de compania scandinava SAS cu ocazia inaugurarii primului zbor transatlantic peste Groenlanda.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare