Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O zi de plimbari prin Tara Fagarasului

Ne-am inceput ziua de weekend petrecuta prin Tara Fagarasului intreptindu-ne catre primul nostru obiectiv: Poiana Narciselor din satul Vad. A urmat o vizita la un loc aproape mistic de la noi din tara, la care doream demult sa ajungem, Biserica Rupestra de la Sinca Veche, un popas la Cetatea Fagarasului si ziua s-a incheiat la niste uimitoare coloane de bazalt.

Poiana Narciselor, in mai, in floare, unul din cele mai delicate locuri din Tara Fagarasului

Nu am ajuns fix in zilele in care au inflorit toate, ci cumva la o saptamana de la maximul de flori in rezervatia naturala Poiana Narciselor, dat tot o plimbare prin dumbrava cu poienite pline de delicatele flori albe a fost o placere. Traseul printre copaci si poienite are un pic peste 2km dus din parcare si pana iesi la lumina si, peste campuri agricole, ai panorama cu Muntii Fagarasului.

Biserica Rupestra de la Sinca Veche, loc aproape mistic in Tara Fagarasului

Nu stiu cum se face, ca de 10 ani de cand vreau sa ajung aici, de fiecare data cand eram in zona se intampla ceva si nu reuseam sa vizitam Biserica Rupestra de la Sinca Veche, pe care tare ne doream sa o vedem (ca doar am vazut atatea altele in Romania – Corbii de Piatra, cele din jurul Campulung Muscel, biserica de la Alunis, Chilia lui Ambrozie sau asezarile rupestre de la Bozioru). Trebuie sa recunosc ca, desi complexul de la Sinca Veche arata bine si in poze, in realitate arata exceptional: potecile eco pe care te plimbi de la biserica din grota la schitul de lemn, trecind pe langa pietre gigantice sunt foarte frumoase, iar biserica rupestra in sine are o „punere in scena” minunata.

Popas la Cetatea Fagarasului

Impozanta Cetate a Fagarasului, din centrul orasului Fagaras, te impresioneaza, cu santul sau lat de apa si zidurile groase, de la prima vedere.

Insa nu doar o plimbare pe aleile placute in jurul cetatii merita, ci si o vizita in interior, unde sunt organizate doua muzee distincte, unul despre comunism (aici a fost o inchisoare in aceasta perioada de trista amintire), si unul despre viata in cetate in vremuri medievale, amandoua foarte interesante si pentru copii si pentru adulti deopotriva.

Venetia de Jos, daca iti este dor de Italia (sau mai degraba daca vrei sa ajungi intr-un punct de unde ai dintr-o data panorama cu 3 masive muntoase: Bucegi, Fagaras si Piatra Craiului)

Nu stiu daca stiai, dar nu trebuie sa te duci pana in Italia daca vrei sa mergi in Venetia. Avem si noi in Romania Venetia noastra, ba de fapt chiar doua, una de sus si una de jos, amandoua in Tara Fagarasului. Nu doar asemanarea de nume trebuie insa sa te atraga aici (nume venind probabil de la raul ce traverseaza satele la mijloc, cu multe poduri peste el), ci poate pentru ca de aici ai o panorama minunata deodata cu 3 masive muntoase de la noi din tara. Se vad deodata Bucegii cei mereu cu zapada, Piatra Craiului cea stancoasa si crestele Fagarasului.

In cautare de coloane de bazalt la Comana de sus

Drumurile ne-au dus in continuare in cautarea unor coloane de bazalt. Coloane de bazalt exista prin toata lumea, si noi am mai vazut in diferite locuri, printre care Islanda or Insulele Feroe, iar in Romania cele mai cunoscute sunt cele de la Racos, langa frumosul vulcan cu acelasi nume. Insa de data aceasta noi le-am explorat pe cele de la Comana de sus. Coloanele negre de bazalt sunt usor de ajuns din drumul forestier, dupa un urcus scurt, si sunt impresionante.

La cativa kilometri departare, poti face un alt hike, de data aceasta mai lung, in sus prin padure, catre varfurile stancoase, sau ceea ce localnicii numesc „coloanele albe”, si catre Pestera Comana sau a Manastirii.

Piramidele de la Sona

Un alt loc misterios in Tara Fagarasului sunt cele 8 piramide acoperite de iarba de la Sona. Piramidele te uimesc cu forma lor perfecta, aliniate in siruri, de la distanta, dar se pare ca adevaratele minunatii se gasesc inauntru lor, insa nu au fost explorate niciodata, desi numeroase artefacte antice au fost gasite in jur, in zona, de-a lungul timpului.

Unde te cazezi in Tara Fagarasului?

Posibilitatile de cazare sunt numeroase in zona, dar o recomandare care noua ne-a fost tare draga este Cabana Sapte, o superba cabana in stil scandinav, pe malul unui rau de munte, la poalele culmilor Fagarasului.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare