Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2022 - Vom calatori unde se va putea   >  2022, un an in care ne-am depasit un pic limita de confort

Nu aveam mari asteptari de la 2022, sincera sa fiu, dupa 2 ani de calatorii in pandemie cu tot felul de restrictii sau reguli care mai de care mai ciudate si mai fara sens. De aceea nici rezolutie nu ne-am facut: pai cum sa ne punem o rezolutie de calatorit cand cine stie unde vom avea voie sa exploram, nu e asa? Dar dupa cateva luni cu hopuri pandemice, lumea s-a relaxat deodata, si am avut o prima jumatate de an nesperata, fara de restrictii, urmata de o a doua cam la fel, aproape de normalitate, doar cu locuri mult mai aglomerate decat in mod normal, si cu preturi mult mai mari decat in perioada pre-pandemica.

A fost un an in care ne-am depasit de multe ori limita de confort: atunci cand in Uzbekistan schimbam tipul de mijloc de transport in fiecare zi, alternind intre masina 4×4, avion si tren, cand in India am dat peste aglomeratul Delhi, cand la Disneyland Paris ne-am ciocnit de multimile dornice de distractie dupa pandemie ori cand am avut contact cu societatea plina de reguli stricte, dar in plina schimbare, din Arabia Saudita. Si urmeaza, la final de an, o ultima calatorie care pare cea mai iesita din aria noastra de confort de pana acum!

Inceput de an 2022 pe coclauri, in Sri Lanka

Am inceput 2022 cu o vacanta de 3 saptamani in Sri Lanka, in care am experimentat un pic, cat s-a putut, din aceasta frumoasa insula, conducind pe cont propriu prin zone de plaja, dar si de munte, cu safari cu multi elefanti si cu capitala sa interesanta Colombo, si hoteluri atipice.

Iarna friguroasa si un nou val pandemic in 2022 cu inchis de scoala – am fugit in Laponia

Un nou val pandemic cu restrictii si scoala online ne-a trimis inspre Laponia, cu Suedia si Finlanda proaspat redeschise turistilor. Am pornit din Stockholm si apoi am zburat in Laponia suedeza (unde am si pasit peste Cercul Polar), iar apoi am condus pe cont propriu si pe sosele inghetate si 3 zile am explorat Levi, in Finlanda, un taram magic cu elfi, ski si aurora. Am „testat” si doua hoteluri exceptional de atipice: un OZN in copaci si primul hotel de gheata din lume.

Reintorsi acasa eram inca in cautare de aventuri in zapada, asa ca am profitat de redeschiderea Italiei si am fugit la ski: pe partiile din Dolomiti din Plose si Oberregen, intr-un weekend activ si sportiv doar de adulti.

Un nesperat weekend incalzit ne-a trimis iarna, in Delta Dunarii, pe care ne place sa o experimentam in tot felul de moduri diferite. De data aceasta am stat la Lebada Luxury Resort, si ne-a bucurat de facilitatile acestei cazari din Crisan, dar am facut si o plimbare superba prin padurea Caraorman, pe care ne doream demult sa o exploram.

Tot in dispozitie de cautare de zapada ne-am dus si in Harghita, pentru a ne da pe partia de bob de la SkiGyimes. Apoi martie a adus si mai multe relaxari pe plan international, asa ca am dat o fuga, in ultima saptamana, sa vad, doar eu, Dubai Expo, o vizita solo care a venit la fix!

O primavara cu drumetii si multe plimbari frumoase!

Primavara a venit la pachet cu cateva tari noi, dar si emotii si frici cauzate de razboiul dureros lansat de Rusia in Ucraina, la granitele noastre. Ne-am invins insa fricile de a pleca si am ajuns intai in Guatemala si frumoasele experiente pe care le ofera calatorilor ce ii trec granita, cu Pacaya cel care de abia a erupt, pe care poti manca pizza gatita de vulcan, cu lacul Atitlan si satele sale, cu bijuteria numita Antigua Guatemala sau cu ruinele de la Tikal. Am combinat aceasta excursie cu o vizita scurta in tara vecina, vizita care s-a dovedit peste asteptari cu mult: am petrecut 3 zile de neuitat in El Salvador, cu plaje fara sfarsit si vulcani impresionanti (iata cum e traseul pe Santa Anna).

Nu am uitat nici sa ne plimbam primavara prin Romania: am facut un traseu dragut de pe muntele Bunloc la Sacele si am petrecut de minune si foarte delicios la Singureni Manor langa Bucuresti. Dar am si fost si un weekend in mijlocul padurii, printre ursi, la o fosta casa de protocol a lui Ceausescu, la Kormos Residence in Covasna, ocazie in care am oprit si un stop la Prima Scoala Romaneasca in Brasov, in aceeasi zi cu Semimaratonul Brasov, primul maraton la care am participat dupa o lunga pauza pandemica. Un martie insorit ne-a vazut, timp de un weekend, prin Anglia, care tocmai renuntase la orice restrictie pandemica: am gasit o cazare aristocratica in Luton, si am vizitat Windsor, Stonehenge si Salisbury.

Vacanta scolara de primavara ne-a gasit in Republica Dominicana, intr-un traseu de 2 saptamani fara de all inclusive, tip de cazare pentru care e cunoscuta aceasta tara din Caraibe. Am povestit mai pe indelete despre cum a fost in doua locuri foarte faine de pe aceasta insula: Scape Park si Monkeyland. Ba chiar am si mancat intr-un nou restaurant in pestera!

Un alt weekend de primavara ne-a dus, in cautare de soare, in Olanda, cu un traseu amuzant pentru cei mici, intre lalele, casute, mori de vant si iepuri Miffy.

Alte weekenduri de mai le-am petrecut prin Romania, explorind Mini Transilvania in Harghita, platoul de filmare din vulcanul Racos, dar si pe vecinii bulgari, cu cateva zile termale la Troyan si Chiflik.

Ultimele zile de primavara le-am petrecut in Uzbekistan, o tara exceptionala, intr-un traseu de o saptamana intre capitala Tashkent, Marea secata Aral si orasele fantastice de pe Drumul Matasii, in 17 experiente cu adevarat de neratat.

Prima zi de vara 2022 la Marea Neagra din Romania

Iata o experienta iesita bine de tot din aria noastra de confort: ne-am inceput vara cu 1 iunie in Eforie Nord, la marea noastra neagra cam prea hullita, si am intampinat cum trebuie caldura, pe plaja, in apa, intr-o statiune ce si-a terminat renovarile si nu arata rau deloc, la Hotel Pasha, chiar pe faleza. Cu aceasta ocazie am dat o fuga si pana la Jurasica Park in Neptun, dar am si „testat” plaje salbatice, dar si cochete si amenajte, si ne-am plimbat prin tot felul de locuri frumoase pe litoral.

Vara post-pandemica, dar alte provocari in calatorii

Un prim lung weekend de vara in iunie a inceput nesperat de bine, cu aventuri active in Slovenia, si o cazare de o noapte cu aer regal in Treviso pentru un zbor foarte matinal.

Insa era post pandemica avea imediat sa isi arate coltii si provocarile, si mai ales intarzierile si anularile de avioane, in urmatorul weekend legat de sarbatori legale, in care plecasem de acasa inspre Bavaria si muntii sai si am ajuns, gratie anularilor si incurcaturilor aviatice in care post pandemia a excelat in 2022, in Ibiza, o insula care, fara sa vrem sa o vedem, ne-a fermecat de-a dreptul, urmata de o escala de o zi cu plimbari pe faleza in Nisa.

Zile caniculare prin Bucuresti ne-au dus pe la locuri de joaca indragite si pe la Serele din Drumul Taberei, unde am gasit un strop de racoare sau cautind aceeasi racoare prin diferite statii de metrou bucurestean cu poveste in spate.

Si uite asa, zi caniculara dupa zi caniculara, am ajuns pentru prima data in India, si a fost fabulos! Am stat pe Triunghiul de Aur la niste hoteluri cu mult peste orice altceva in toata aceasta lume, am admirat Taj Mahal si ne-am indragostit de Jaipur, orasul roz, si de fortul Alila, in egala masura.

Reintorsi in Romania am mai dat o fuga la Marea Neagra, de data aceasta intr-o statiune in afara radarului: Eforie Sud, care a capatat o noua infatisare in acest an, la un hotel nou deschis in 2022, Mojo Resort. Pe drum am oprit si la Lacul de creta din Murfatlar.

3 zile doar in doi ne-au gasit prin Edinburgh, fascinanta capitala a Scotiei, iar apoi ne-am pregatit, cu copiii, de ultima aventura a verii: o saptamana prin Westfjords, cea mai greu de ajuns zona din Islanda, dar si o aventura inedita si un pic periculoasa: zbor cu elicopterul peste Meradalir, vulcanul ce tocmai incepuse sa erupa aproape de capitala, in sudul Islandei – o noua iesire din aria de confort, de data aceasta pentru copii, aflati la o prima astfel de experienta aeriana. In drum, am oprit cu copiii si la Blue Lagoon, dar si la locuri faine din vestul si sudul Islandei pe langa aeroportul Keflavik, mereu in cautare de piscine termale.

La intoarcerea din Islanda am poposit o zi intreaga prin Viena, escala ce a deschis o serie de explorari prin si pe langa capitalele europeene. In Budapesta nu am mers chiar, insa am mers langa, in Esztergom, si am facut, peste Dunare, si un popas in Slovacia invecinata.

Prima zi de toamna si ultimele zile de vacanta scolara de vara ne-au gasit in Grecia, pe plajele lungi din Prevezza, prin muntii din Epirus si pe marginea canionului Vikos, dar si pe frumoasa insula Lefkada. Nu mai fusesem din 2018 in Grecia, si tare ne fusese dor de mancare si ambianta si peisaje.

In toamna am continuat explorarile europene: am fost la Disneyland Paris, prin Londra pentru LaverCup 2022, cateva momente de adrenalina, cateva restaurante rooftop, cazati la The Shard, cea mai inalta cladire din capitala UK, dar si pe acasa pentru a vedea noile bungalow-uri de la Ursa Mica si pentru o plimbare pe Cheile Brusturetului. Tot un weekend insorit de toamna ne-a dus in Apold, un sat sasesc cu o superba biserica fortificata, urmata de vizita in Targu Mures si un admirat de peisaje pe Transfagarasan, dupa un stop la cererea copiilor la Povestea Calendarului in Porumbacu de Sus. Am mai ajuns la final de toamna o data prin Brasov, la deschiderea celui mai nou hotel din Centrul Istoric, un hotel cu o poveste foarte interesanta, Radisson Blu Aurum.

Tot pe toamna am mai facut o incursiune si prin vecina Bulgarie, in cautare de vreme buna. Ne-am plimbat prin portul Varna, am stat la un hotel, Grifid Encanto, cu piscina interioara incalzita, am explorat Manastirea Rupestra Aladja si am mers la Madara pentru un traseu in jurul faimosului calaret sculptat in stanci.

Profitind de o promotie la zboruri, un weekend am fugit in doi in Sicilia, si am explorat la pas cateva orasele baroce absolut superbe, asezonate cu cine italiene delicioase! Tot in cautare de caldura cand acasa ploua am fost pentru un weekend in Cipru, si ne-am balacit bine pe Nissi Beach, intre 2 incursiuni in Ciprul de Nord.

O aniversare in cuplu am sarbatorit-o cu o scurta staycation, dar la un hotel extrem de interesant: The Marmorosch si al sau bar intr-un seif de banca. Iar un weekend cu petreceri in familie ne-a dus in Pitesti, si am profitat de bunicii disponibili sa stea cu cei mici pentru a vizita Memorialul Inchisoarea Pitesti, un loc cu o istorie sumbra, nerecomandat copiilor.

Dar excursia toamnei a fost cu siguranta un roadtrip fabulos cu copiii prin Arabia Saudita, o tara pe vremuri atat de misterioasa, dar deschisa recent turistilor, si care are multe de oferit.

Inceput de iarna cu piete de Craciun si o fuga la cald

Pietele de Craciun s-au grabit anul acesta sa se deschida din noiembrie, pentru a recupera un pic din tristetea pandemiei, asa ca pana la jumatate de decembrie deja vizitasem cateva, si am povestit repede despre Targul de Craciun din Piata Constitutiei din Bucuresti si despre cum e in preajma Sarbatorilor in Bruxelles (ocazie cu care am vizitat si castele si palate in Dinant si Annevoie, pe valea Meusei).

Iar mini vacanta de 1 decembrie ne-a gasit la caldura. Plecam fara copii de Sarbatori si Revelion, intr-o destinatie pe care am mai anulat-o o data din cauza covidului, in primul an pandemic 2020, dar in care speram anul acesta sa ajungem fara emotii, asa ca am vrut sa avem o excursie memorabila cu ei in decembrie inainte, si asa am traversat oceanul pana in Franta. Adica in Caraibe, in Guadeloupe, pentru zile pline de peisaje frumoase, drumetii pe vulcan inspre cascade, ape termale si multe animalut exotice.

Later update: Si am ajuns in Antarctica! Am terminat 2022 in ape sudice inghetate, intr-o croaziera de 21 de zile, ce ne-a dus din Punta Arenas in frumoasele insule Falklands in impresionanta South Georgia, cu un stop in Elephant Island, si pana hat, in Antarctica, o croaziera pe sufletul nostru, aleasa cu grija timp de o pandemie intreaga. Am pus piciorul chiar prima zi din 2023 pe Antarctica, am vazut mii de pinguini, am dormit la cort chiar pe zapada rece a Antarcticii, am facut baie intr-un vulcan activ pe al Saptelea Continent, si am facut o luna din Romania pana in sudul planetei si inapoi.

Cam asa a fost 2022, un an in sfarsit din nou aproape normal din punctul de vedere al restrictiilor pentru calatorii, si cu mult mai bun pentru calatorii decat imi imaginam si speram la final de 2021 pe cand decisesem, un an insa cu razboi la granita, si cu frici si emotii cauzate de el, cu calatorii pana acum, in ajunul plecarii inspre excursia noastra de Sarbatori, prin 27 de tari (dintre care 8 in premiera pentru noi, si inca 2 pentru copii) si 3 continente. Speram ca ultima calatorie din an sa „rezolve” si inca doua continente dintre cele ramase pe glob!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare