Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Doua zile active la lacul Bohinj in Slovenia

Ca Slovenia e o tara minunata pentru amatorii de drumetii montane nu mai avea nevoie nimeni sa ma convinga, dar parca dintre toate minunile admirate prin muntii ei, lacul Bohinj mi-a placut cel mai mult. Si in iunie am petrecut doua zile active pline impreuna cu copiii pe malul lui.

Cum ajungi la lacul Bojinj in Slovenia?

Cum din Romania nu exista zbor direct spre Slovenia, una din variantele convenabile este sa zbori in Treviso (unde in acest moment sunt chiar si mai multe zboruri pe zi), si de aici mai ai in jur de 2h30 pana in Slovenia si Alpii sai Juliani. Pe acest traseu am mers de fiecare data cand am vizitat aceasta tara, singurul inconvenient fiind ora cam prea matinala de decolat din Bucuresti spre Treviso. Pentru ca zborul a fost foarte matinal, am oprit la un espresso si o plimbare in simpaticul orasel italian Portogruaro, unde se gaseste si al treilea cel mai inclinat turn din Italia. O plimbare pe malul canalelor sale (este supranumit si MIca Venetie) e o placere, si poti admira nutrii inotind si o serie de mori de apa medievale.

In drum, am oprit un pic sa admiram cel mai mare pod de piatra din lume, Solkanski Most.

Daca insa esti prin capitala Sloveniei, pana in Bohinj vei face in jur de o ora cu masina, iar de la Bled, celalalt lac sloven faimos, sub 30 de minute.

Vara racoreste-te in apele cristaline ale lacului Bohinj

In nuante minunate de turcoaz, apa rece de munte a lacului Bohinj este perfecta pentru un inot racoritor daca ajungi aici intr-o zi torida de vara. In plus, in mai multe colturi ale lacului poti inchiria placi, barci sau caiace, dar si alege sa te imbarci intr-o mica croaziera dintr-un capat in celalalt al lacului.

Noi am inchiriat pe rand si canoe (in care am incaput toti 4), si board de paddle, si ne-am distrat cateva ore bune pe plaja la lacul Bohinj. Cei mai curajosi dintre noi, fara frica de apa rece alpina, au si inotat pana inspre centrul lacului.

Urca pe masivul Vogel cu telecabina, si alege un traseu de drumetie la peste 1500m altitudine

Iarna, telecabina Vogel te urca la un domeniu schiabil de dimensiuni generoase, iar vara statia de sus este punctul de start pentru o sumedenie de trasee montane de dificultati si lungimi diferite. Noi am pornit in urcus catre cabana si crucea de la Orlove Glave (in unele luni de vara accesibila si via un telescaun, acum la inceput de iunie inchis), pentru a admira panorama varfurilor stancoase din jur, din Parcul National Triglav. Semetul si stancosul varf Triglav si cei 2863m ai sai (cel mai inalt varf din Slovenia) iti va fi imagine de fundal de-a lungul intregului traseu.

Am avut placerea de a descoperi la tot pasul bujori galbeni de munte, si nici nu am uitat ca o data ajunsi la crucea de la Orlove Glave sa tragem zdravan de clopot, in timp ce ne-am pus o dorinta, care, conform legendei, se va indeplini.

Inconjoara lacul Bohinj, si opreste-te pe toate plajele sale

Traseul de jur imprejurul lacului este o drumetie minunata, aproape complet plata, ce te va duce pe malul apei turcoaz timp de aproximativ 3 ore si 12 km. Este o drumetie minunata, si de-a lungul ei poti opri pe diferite mici plaje, admira pestii si ratele de pe si din lac, urca pe pontoane sau saluta pe Zlatorog si statuia sa, zeu-tap cu coarne de aur ce pazeste aceasta zona de munte.

In partea dinspre statiunea Bohinj ai si cateva terase amenajate chiar pe lac, iar inspre partea cealalta vei gasi cateva campinguri, pentru corturi si rulote.

Viziteaza micuta Biserica Sf Ioan Botezatorul si plimba-te pe podul de piatra de langa ea

In partea dinspre statiune a lacului Bohinj poti admira turla micutei biserici Sf Ioan Botezatorul, pe care o poti vizita si inauntru, ba chiar urca si in clopotnita. Inauntru, dar si pe exterior, poti admira fresce batrane, in culori inca vii. Atentie: biletul se cumpara doar cu cash, iar biserica se inchide la ora 17.

Parcurge defileul Mostnica si Valea glaciara Voje, una din cele mai frumoase drumetii din zona Bohinj

La cativa kilometri de malul lacului, vei parca intr-o parcare mare amenajata masina (daca vii cu ea, dar nu e departe nici pe jos, nici cu bicicleta), si de acolo incepe un traseu superb de-a lungul raului Mostnica. Un rau alpin ce a format un defileu adanc si stancos, cu cascade si zone de rapide de cadere de apa in nuante turcoaz, traseul prin defileu dureaza, dus intors, in jur de o ora si jumatate. Insa poti continua si in lungul vaii glaciare Voje, pana la cascada Mostnica, inca aproximativ o ora si jumatate dus-intors.

Urca la cascada Savica, una din cele mai cunoscute atractii din Slovenia, si sursa de apa pentru lacul Bohinj

Este a treia cea mai vizitata atractie din Slovenia dupa numarul de bilete vandute, si cu siguranta cele peste 550 de trepte pana sus merita cu prisosinta. Cascada Savica este o cascada cu adevarat impresionanta, o cadere dubla de apa peste peretele abrupt si stancos Komarča, inalta de 78m, ce formeaza la baza o piscina de un turcoaz intens si ireal.

Unde ne-am cazat pe malul lacului Bohinj?

Poti combina cu Bled, si sa te cazezi acolo, ai mai multe optiuni. Dar noi am vrut sa stam chiar la Bohinj de data aceasta, si am ales noul Hotel Bohinj (rezerva aici), un design hotel pe o culme mica langa lac, din lemn deschis la culoare, ce seara isi asteapta clientii cu foc de tabara si cocktailuri in curtea verde. Singurul dezavantaj: piscina din curte este doar destinata copiilor, un lucru de care nu stiam cand am rezervat. Alaturi, un hotel mai prietenos cu copiii in ceea ce priveste distractiile acvatice este Jezero Hotel (rezerva aici).

>> Cauta alte variante de cazare in Bohinj| Bled
>> Rezerva Hotel Bohinj | Jezero Hotel
>> Citeste despre alte minuni din muntii Sloveniei
>> Vezi cum este la ski in Slovenia

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare