Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Levi, Finlanda si 3 zile pline de zapada, ski, elfi si aurore cu copiii

Jumatate din saptamana noastra prin Laponia iarna ne-am petrecut-o in Levi, la nord de Cercul Polar, cea mai mare statiune de ski din Finlanda. Au fost cateva zile de poveste, cu vizite la scoala de elfi, vanat de aurora pe cerul inghetat polar, plimbari prin zapada, dormit in igluuri de sticla, invatat despre cultura sami, ski in lumina difuza a iernilor arctice si intalniri cu renii lui Mos Craciun.

O zi si o noapte in iglu de sticla in Levi

Am ajuns pe inserat in Levi, si direct la iglu-ul nostru de sticla de la Levin Iglut, un complex de iglu-uri absolut spectaculos, situat in varful unui deal, deasupra statiunii de ski (rezerva aici Golden Crown Levin Iglut). Desi iglu, si din sticla, este o camera absolut confortabila, si mai spatioasa decat poate ar parea, unde am incaput foarte bine toti 4. Surpriza este cand iesi pe terasa, si vezi alb de jur imprejur, din jacuzzi-ul cu apa calda. Da, la -23 de grade poti sta bine merci in apa calda de 40 de grade, fara probleme.

Restaurantul de la Levin Iglut este, de asemenea, in forma de iglu, si din sticla integral. Mai ales dimineata privelistea a fost surprinzatoare, cu iglu-urile de sticla itindu-se din zapada.

Daca ti se face frig, coliba traditionala din Laponia, kota, te asteapta intr-un decor scos din basme sa iti faci focul si sa rumenesti niste bezele pe bat.

Cum sunt partiile din Levi?

Destula plimbare si leneveala in jacuzzi insa! E timpul sa testam partiile din Levi. Levi este cea mai mare si cunoscuta statiune din Finlanda. Altitudinile nu sunt mari in Finlanda, si nici partiile foarte lungi, dar ce nu au primit ajutor de la natura, au compensat cu instalatii foarte multe, bune, amenajari exceptionale, si peisaje superbe.

Pe diferite varfuri de dealuri, de unde pornesc partii la vale, poti urca chiar si fara schiuri, cu cele doua gondole, in puncte diferite (Levi 2000 gondola si Gondola de la Zero Point).

In total gasesti 43 de partii, deservite de 27 de instalatii de urcat. Partiile sunt de toate nivelurile, de la bleu pentru incepatori la rosu si negru, insa totusi predomina cele rosii, in special pentru coborarile lungi. Pentru copii insa sunt amenajate la baza partiilor, in doua locuri ale domeniului schiabil, la Zero Point, in centrul statiunii chiar, si la South Point, partii usoare, deservite de covorase magice, dar si de un teleski. Copiii au acces pe ele gratuit. Marea majoritate a partiilor sunt deservite de nocturne.

Fiecare punct de urcare este deservit de un serviciu de inchiriere echipament, dar si de catre un magazin sau restaurant. Pe partii gasesti si cabanute cu foc, pentru a te incalzi. Iarna temperaturile pe partie variaza intre -15 si -25 de grade, doar!

Invatind despre SAMI, oamenii nordului

Sus pe munte, la parterul PanoramaHotel, poti avea parte de o vizita foarte instructiva la Samiland, un observator UNESCO ce te va invata despre populatia sami, locuitorii acestor regiuni polare din Laponia, despre mituri si obiceiuri traditionale, iar in partea de afara a expozitiei te poti plimba printre case traditionale ale unui sat sami, dar si interactiona cu o turma de reni foarte blanzi.

Dupa ski, balaceala in apa calda!

Nu doar in jacuzzi-ul iglu-ului nostru de sticla ne-am balacit! In centrul statiunii, chiar langa instalatiile de ski, o zona de spa cu multe piscine (dar si un topogan) si jacuzzi-uri te asteapta. Spa Levi deserveste clientii a doua hoteluri, Levi Spa Hotel si Levi Design Hotel, dar primeste si clienti din exterior.

Magica intalnire si plimbare cu renii

A doua zi de dimineata aveam un program special: ne-am dus la Northern Lights Village (unde te poti si caza, e la aproximativ 10 kilometri in afara statiunii, intre brazi plini de zapada – rezerva aici Northern Lights Village), pentru a ne intalni cu renii (lui Mos Craciun) si a ne plimba cu sania prin nameti.

Cu renii nu vei merge cu viteza, precum cu saniile trase de husky, ci incet, pentru a savura peisajul alb din jur. Fiecare sanie poate primi doi oameni, astfel incat ne-am impartit in doua, fiecare cu renul ei. Este o veche traditie sami, iar cea care a condus convoiul de sanii a fost cea care chiar ii creste pe reni.

Inca un strop de magie nu strica niciodata: am inscris copiii la Scoala Elfilor din Levi

Pe o margine de lac inghetat am dibuit ascunzatoarea elfilor, si am inscris copiii pentru o zi la Scoala Elfilor. Intai am stat la cafenea la o prajitura si o cafea, si apoi am purces, prin zapada, spre scoala. Din materiile predate de catre doua elfite simpatice foc: scris pe pereti de gheata, confectionare de decoratiuni de brad si cum sa pregatesti o turta dulce delicioasa! Plus, am vizitat toate locuintele elfilor si goblinilor, si copiii s-au distrat pe cinste.

Apoi am continuat plimbarea si pe potecile din jurul satului elfilor, profitind de soarele care rasarise pe cer.Sunt amenajate trasee de ski fond, de sanie sau pur si simplu de plimbare. Si zona, cu un lac inghetat, este, cum altfel, magica!

O ultima aventura in Levi, si un cadou de la mama natura: Cu snowmobilele in cautare de aurora boreala

Nu eram la prima aurora boreala din aceasta excursie magica prin Laponia (mai vazusem una cu cateva zile in urma in Suedia, la TreeHotel in Harads), si nici macar la prima aurora boreala din Finlanda (acum cativa ani am vazut una la Kakslautatten, la final de august). Dar indiferent daca esti la prima aurora boreala sau nu, este un spectacol al naturii cu adevarat impresionant!

Pentru Ema aceasta a fost prima aurora boreala pe care a prins-o treaza. A fost teribil de incantata, isi dorise mult, si dupa o zi cu reni, elfi si ski a tras un pic de ea sa nu adoarma cumva!

Noi am pornit din Levi cu snowmobilele cu sanie panoramica atasata. Dupa o zi de ski si aventuri la -24 de grade, copiii au apreciat confortul unei sanii din sticla, incalzita. Am ales sa mergem cu Eanan Safari, pe care ii puteti gasi aici. Am mers pret de cativa kilometri prin padure, pana in pustietate. Ceea ce vara e o mlastina, acum era o intindere fara sfarsit alba, cu brazi pitici din loc in loc. Aici am poposit peste o ora, si asteptarea nu a fost degeaba: aurora verde a inceput sa danseze pe cer, intai timid, si apoi de jur imprejurul nostru.

Dupa ce am admirat-o si pozat-o pe indelete, ne-am retras in cabana din padure, la foc si carnati la gratar. Din cand in cand ne mai infofoleam bine, si ieseam sa mai admiram culorile polare ale cerului.

Unde ne-am cazat cu copiii in Levi?

Am stat in total 3 nopti in Levi, si am vrut sa experimentam doua cazari complet diferite. Intai am stat in varf de deal, intre copaci acoperiti de zapada, la Levin Iglut, in iglu de sticla cu jacuzzi panoramic, si apoi ne-am mutat in centrul statiunii, chiar langa partiile de ski si centrul de spa cu piscine cu apa calda, la Levi Design Hotel. Un alt loc de cazare pe care l-am vizitat doar, dar pe care il recomand cu drag, este Northern Lights Village.

>> Recomandari de cazare testate de noi in Levi: Design Hotel | Golden Crown Levin Iglut | Northern Lights Village
>> Vezi alte oferte cazari in Levi

Cam acestea au fost aventurile noastre magice si inghetate in Levi, Laponia, Finlanda. Dupa 3 nopti aici, ne-am urcat in masina si ne-am continuat roadtrip-ul nostru prin Laponia iarna, inapoi inspre Suedia, catre Kiruna.

Cum ajungi la Levi si cum sunt drumurile in Laponia pe timp de iarna?

Noi am ajuns in Levi din Suedia, intr-un roadtrip de o saptamana pe taramuri polare. Poti ajunge si zburind spre Helsinki (eventual cu escala, iarna aceasta nu a fost insa zbor direct din Romania spre Helsinki), si de acolo tren de noapte sau zbor de o ora pana inspre Laponia finlandeza. Despre cum sunt drumurile arctice si cum este sa conduci pe ele am detaliat intr-una articol separat.

Iar la final te invit sa citesti si despre:
>> Traseul nostru vara la frig, prin Suedia, Finlanda si Norvegia
>> Traseu de o saptamana prin Laponia iarna, intre Suedia si Finlanda
>> Cum este intalnirea vara cu Mos Craciun?
>> Kemi, si o experienta interesanta cu icebreaker-ul pe marea inghetata
>> Cum este sa conduci iarna pe drumurile din Laponia?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare