Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum a fost la TreeHotel, cel mai neobisnuit hotel din Suedia?

Totul a inceput cu o casuta in copac, construita intr-o padure langa Harads, in Laponia suedeza, pentru un film. Iar la sfarsitul filmarilor, Britta, posesoarea casutei, a considerat ca e prea draguta pentru a o darama. Si a transformat-o intr-o casuta pregatita pentru a fi inchiriata de turisti dornici de a sta la inaltime, intre copaci. De atunci si pana acum, TreeHotel s-a dezvoltat, si fiecare camera este o aparitie unica!

Sa o luam pe rand: in ce fel de camere te poti caza la TreeHotel in Suedia?

De la un UFO printre ramuri, la un cub complet din oglinzi, camuflat astfel in padure, la un cuib gigantic, perfect integrat in mediu si la un con rosu, optiunile sunt de la atipic la extrem de atipic. Nicio camera nu e la fel cu alta, si nu doar forma lor difera, ci si suprafata si numarul de oaspeti pe care ii pot adaposti.

Noi am ajuns la TreeHotel in formula de 2 adulti + 2 copii, si doar cateva camere ne cuprindeau pe toti. Dintre toate, de departe, cea mai interesanta pentru membrii mai tineri ai familiei noastre, dar si pentru copiii din noi adultii, era UFO, probabil cel mai neobisnuit lucru pe care il poti intalni intr-o padure, dupa cum singuri spun creatorii acestei camere cu totul neobisnuite.

UFO este o aparitie, cu siguranta. Ca sa ajungi in sus in farfuria zburatoare, in camera rotunda, cu spatiu mult mai generos decat ai zice la prima vedere, urci pe o scara de metal, subtire si usor abrupta. Asa ca ai grija la ce bagaj vei avea cu tine, noi am luat doar un rucsac cu strictul necesar pentru momentele de somn. Sus in ozn ai in total 5 locuri de dormit. Un pat dublu, si 3 paturi, un pic rotunde, pentru copii. Dar mai ai in plus si o masa, scaune, cuier si zona de bar, totul armonios integrate in spatiul de forma atipica, dar si o toaleta, pe numele ei Cinderella. De ce Cinderella, veti spune? Pentru ca… este cu adevarat ecologica, ramanind doar cenusa in urma folosirii ei.

Dus vei avea intr-o cladire separata, deoarece nu s-au dorit tevi care sa lege ozn-ul de pamant, pentru a locui la propriu in aer. Apropo de acest aer, la miscari nava spatiala se misca un pic, fiind ancorata doar de copacii din jur. Inclusiv scara este retractabila in interiorul ozn-ului la o simpla apasare de buton!

>> Vezi ce camere sunt disponibile la TreeHotel

Ce mai poti face la TreeHotel?

Punctul central al hotelului este cladirea ce adaposteste receptia si restaurantul, care, in contrast cu toate camerele „nebune” pe care le insoteste, este foarte traditionala si simpla, ca o casa a unei bunici suedeze din Laponia. Restaurantul este un ansamblu de camere, decorate cald si cozy, unde poti lua micul dejun si cina, intr-o atmosfera foarte linistita si confortabila.

Intre copaci nu sunt doar casute in copaci, ci si un spa dotat cu tot ce ti-ai putea dori, de la sauna la jacuzzi. Trebuie rezervat insa in prealabil, dar bineinteles ca am facut-o si noi. Sa faci baie la -24 de grade, noaptea, in apa de 40 de grade e o experienta in sine!

Cum hotelul este in mijlocul padurii la propriu, alte activitati pe care le poti face pe cont propriu implica drumetii sau plimbat cu sanii. Tot felul de carari, ba chiar si marcate, te plimba prin padure, iar in ultima zi ne-am plimbat un pic printre copacii plini de zapada chiar si cu o sanie dupa noi.

Ce activitati iti propun cei de la TreeHotel?

Lista de activitati propusa de cei de la hotel este aproape la fel de impresionanta ca si design-ul camerelor. Poti alege tot felul de activitati arctice interesante, de la drumetii pe lacuri si rauri inghetate, la plimbari cu husky si reni sau „vanatori” de aurora boreala. Ce am ales noi? Cum aveam o saptamana intreaga planificata prin Laponia, am ales ce mi s-a parut mai interesant de aici, si anume o cina Arctica. Cu un snowmobil mergi, de la hotel, pe un lac inghetat. Unde un cort, cu sobita la mijloc, te asteapta pentru o cina cu adevarat deosebita. In cortul traditional te asteapta mese aranjate, si un foc tocmai potrivit sa te incalzeasca dupa frigul de afara.

Dar natura nu s-a multumit doar la atat. La jumatatea mesei, aplicatia de „aurora” instalata in prealabil mi-a trimis mesaj. Asa ca, infofoliti bine, am iesit din caldura cortului. Si ce sa vezi! Pe cer, aurora cea verde isi incepuse dansul… Si a fost magic cu adevarat!

Ce mai poti face in jurul TreeHotel si Harads prin Suedia si Laponia sa?

Lulea, port si oras important din Laponia suedeza e doar la o ora cu masina de TreeHotel. Nu suntem prima oara in Lulea (dar data trecuta, pe timp de vara, ploua torential). Acum a fost soare. Un soare polar, cu dinti, cu frig, dar totusi cu cer senin care ne-a indemnat la explorat si plimbat in ziua pe care am petrecut-o pe malul golfului Bothnian, in partea sa suedeza (vezi aici cum arata explorarea aceluiasi golf din Kemi, oras din Finlanda).

Asa ca am inceput ziua petrecuta in Lulea cum nu se putea mai traditonal in zonele arctice: cu o plimbare in viteza cu sania trasa de husky. O experienta inedita, pe care am trait-o cu ajutorul celor de la Bothnian SledDogs, printr-un peisaj nins cu adevarat de basm, la 15 kilometri de centrul Lulea. Dupa o ora de plimbare cu sania a venit momentul sa cunoastem cateii, si, mai ales, puiutii de 6 saptamani. Aventura s-a incheiat cu o ciocolata calda in cortul traditional sami.

Lulea este port la mare. Dar iarna intreg golful Bothnian ingheata timp de cateva luni, asa ca la fel ca in Kemi acum doi ani, pe partea finlandeza, la pranz am pornit la o plimbare pe mare. In Lulea chiar e amenajat traseu, de cativa kilometri, care uneste faleza centrala a orasului cu insule din golf, traseu cu partii separate de mers, de patinant si de ski font. Din loc in loc sunt amenajate si locuri pentru facut gratar, cu masute de picnic, direct pe gheata.

>> Rezerva o camera atipica la TreeHotel
>> Vezi alte oferte de cazare in Lulea

Dupa cele doua nopti dormite in ozn, am pornit in continuare la drum. Urmatoarea oprire: Levi, in Finlanda, care este la aproximativ 5 ore de Harads, urmat de un ultim stop inapoi in Suedia, la Kiruna, la hotelul de gheata.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare