Sus
  >  Destinatii   >  Sicilia si un weekend cu 4 orasele fantastice

Un bilet ieftin de avion Bucuresti-Catania, cumparat la o promotie buna de lowcost, ne-a trimis un weekend de octombrie in insorita Sicilia. Cum nu eram la prima vizita pe sudica insula din Italia (am urcat pe Etna cu alta ocazie), ne-am croit un itinerariu pentru a acoperi o zona in care nu mai ajunsesem pana atunci, si a vedea cateva orasele absolut fantastice: Ragusa, Modica, Marzamemi si Siracusa (cu a sa insula Ortigia).

Ragusa, o minune baroca si o plimbare senzationala la apus

Am aterizat dupa amiaza in Catania, dupa un zbor de o ora si un pic din Bucuresti, care ne-a oferit spre final privelisti superbe cu vulcanii Etna si Stromboli, si, dupa ce am inchiriat (lent, in timpi sicilieni) masina direct spre Ragusa ne-am indreptat. Din Catania faci in jur de o ora si 20 pana in Ragusa.

>> Vezi hoteluri disponibile in Ragusa

Ne-am cazat la un hotel chiar langa catedrala, si nu am pierdut timpul. Ne-am schimnat in haine de vara rapid (da, in octombrie la jumatate in Sicilia e vara inca) si am purces la plimbari.

Primul stop, bineinteles, a fost Catedrala din Ragusa, o minune de cladire cu o fatada baroca decorata superb, pe care am admirat-o din mai multe unghiuri, si apoi de abia am vizitat-o inauntru.

De la Catedrala pornesti agale pe strada centrala a orasului catre Ragusa Ibla, centrul vechi inclus in UNESCO, care ti se va desfasura sub ochi de pe una din multele scari care te va cobora catre el. Casele inghesuite unele in altele, separate de restul Ragusei printr-o ravena stancoasa, sunt o priveliste, mai ales colorate de lumina apusului cum le-am prins noi.

Pe drum treci si pe langa cateva minunatii, cum altfel, baroce. Biserici cu turle semete, si fatade decorate in stil clasic baroc, dar in mijlocul Ragusa Ibla te asteapta, dominind peisajul cu turla sa cu geamuri, Domul. L-am prins la timp pentru fi vizitat, e deschis pana destul de tarziu, si apoi am urcat la punctul de panorama de deasupra sa, de unde am admirat luna plina din spatele cupolei.

Restaurantele deschid in jur de 19:30 pentru cina in Sicilia, dar cum ne era foame dupa zbor, si pe la 18 terminasem de explorat toate stradutele din Ragusa Ibla, am decis sa luam o „gustarica” siciliana. Gustarica a fost insa usor subestimata, ne-am trezit cu un platou imens, plin de mezeluri si branzeturi traditionale, absolut toate delicioase. Cum subestimasem dimensiunile acestui mic snack sicilian, comandasem si arancini, acea specialitate din Sicilia, bile de orez umplute cu diverse arome, de la carne, la carnaciori, branza, unt sau, de ce nu, fistic.

Aceasta „mica” gustare ragusana nu ne-a tinut in loc de la cina. Aveam rezervare la un restaurant deosebit, asa ca, ce puteam face, am mancat si un meniu de 5 feluri la unul din cele doua restaurante de pe insula cu doua stele Michelin: Ciccio Sultano Duomo, situat pe o straduta in spatele duomului, cu un meniu extraordinar, o reintepretare eleganta si inventiva a bucatariei siciliene.

Noaptea, Ragusa iti prezinta in alta lumina sculpturile si decoratiile sale!

Continuam cu orase baroce incluse in UNESCO, cu stop in Modica

Pe Val di Noto, aceasta regiune din Sicilia, sunt 8 orasele incluse in UNESCO pentru cat de reprezentative sunt pentru frumosul stil arhitectural baroc. Cum nu am stat de data aceasta decat un weekend pe Sicilia, desi ne-am fi dorit, nu am fi avut timp de toate, asa ca a trebuit sa alegem, iar dupa Ragusa ne-am indreptat spre vecina sa, Modica. Drumul spre Modica din Ragusa nu dureaza mai mult de 20 de minute, dar ce drum spectaculos este, pe marginea ravenei, cu peisaje inverzite printre stanci abrupte.

>> Cauta cazare in Modica

Modica ti se infatiseaza spectaculos din primul moment, cand parchezi in partea de jos a orasului, de-a lungul strazii principale, cu case cocotate pe dealuri abrupte in toate directiile. Pentru a ajunge sus, la Castello di Conti di Modica, cel pe care il vezi din orice parte la intrarea in oras, tot ce trebuie sa faci e sa pornesti hotarat in sus, pe una din nenumaratele scari sau stradute ce serpuiesc printre case. Dupa ce am vizitat castelul, si am admirat de pe zidurile sale vechi si pasarelele amenajate recent panoramele cu Modica de sus, am coborat cateva stradute pana la Duomo di San Pietro, alta constructie care domina orasul Modica.

Modica insa nu e faimoasa doar pentru constructiile sale baroce si stradutele sale in trepte. Ci, din secolul XVI, este cunoscuta drept mare producatoare de ciocolata, dupa un proces unic de fabricatie, adus de spaniolii care pentru putin timp au condus aici. Cu o varietate unica in lume, poti cumpara de la Don Cioccolato din Modica ciocolata cu prosecco, cu mojito, cu tutun, cu ulei de masline, cu tot felul de alune sau fructe.

Pranzul insa am preferat sa il luam pe malul marii. Fiecare dintre oraselele de pe Val din Noto are, corespunzator, pe coasta, o marina. Cea mai la indemana dupa vizita in Noto a fost Marina di Modica, la 20 de minute de centrul istoric din Modica, unde am gasit o plaja lata, o promenada frumoase, apele marii calde si un restaurant cu preparate pescaresti delicioase.

Apus neasteptat de frumos intr-un loc de care am aflat intamplator: Marzamemi

Am aflat de Marzamemi si am decis sa ne indreptam catre el in timp ce mancam pranzul in Marina di Modica. Un mic sat, la cativa kilometri de cel mai sudic punct din Italia, un mic sat a fost pus pe harta Siciliei de arabi in secolul X, cand au construit aici cea mai mare tonnara, fabrica de prelucrare a tonului, a carei ruine pot fi admirate si acum. Chiar daca tonnara nu mai este functionala, Marzamemi ramane unul din cele mai autentice sate de pescari din Sicilia, dovada fiind nenumaratele barcute de lemn, colorate, ce impanzesc malurile sale. La cateva sute de metri in mare, intr-o excursie de scuba, poti admira coloane romane, cazute in valuri acum sute de ani, alta dovada a istoriei pline a acestui loc.

Piata centrala a Marzamemi este extrem de pitoreasca Piazza Regina Margherita, unde vara au loc concerte, restaurantele sunt delicioase si o parte din ele incluse in Ghidul Michelin, si poti vizita si cateva magazine cu artizanat sau haine cu semnatura designerilor locali.

Doua zile in Siracusa si insula Ortigia

Din Mazamemi ne-am dus direct catre cazarea noastra urmatoare, pe insula Ortigia, centrul istoric al Siracusei. Siracusa este unul din orasele Siciliei in care poti vedea intreaga istorie indelungata si zbuciumata a insulei. De la constructiile grecesti bine pastrate, cei care au intemeiat Siracusa in anul 734 IHr, la ruine romane, la fortificatii spaniole si temple baroce italiene, Siracusa si Ortigia sunt cu adevarat o placere sa fie luate la pas.

>> Vezi oferte de cazare in Siracusa si pe insula Ortigia

Am inceput sa ne plimbam pe Ortigia, centrul vechi al orasului, descoperind intai Fantana Aretusa si legenda nimfei ce a fugit aici ca sa scape de zeul indragostit de ea, singurul loc din Europa unde creste planta de papirus, bastinasa pe malurile Nilului in Africa.

Am continuat apoi pe faleza Lungomare, pe langa restaurante dragute, faleza unde aveam sa revenim la apus, pentru o cina cu cerul in nuante roz-rosiatice.

Tinta noastra era la capatul insulei, Castello di Maniace, o fortificatie intarita de spanioli (cu piatra dintr-un vechi amfiteatru roman), care acum gazduieste, pana in decembrie, o expozitie cu totul inedita, o serie de sculpturi, peste 70, din sticla, balerine gratioase si masti imaginare gigantice sub semnatura lui Davide Dall’Osso, intitulata Mondo Perfetto, in care exista egalitatea de gen.

Inainte de pranz am vrut musai sa mai ajungem intr-un loc extrem de interesant (la pranz locurile turistice din Italia se inchid pentru siesta), asa ca pe stradute inguste si umbroase ne-am grabit catre Bagno Ebraica, baia evreiasca. Descoperita din intamplare acum 25 de ani, sub un palat aflat in renovare, s-a dovedit ca Bagno Ebraica din Ortegia, o bijuterie arhitecturala in subteran, la care ca sa ajungi trebuie sa cobori 56 de trepte abrupte, ascunse timp de secole dupa ce evreii au fost alungati de aici, este cea mai veche baie evreiasca din Europa. Turul este doar ghidat, si incepe la ora fixa.

Pranzul am ales sa fie compus din diferite bunatati culese de la diferite mici restaurante prin centrul Ortigiei, pe stradutele din jurul Catedralei. Catedrala in sine este o minune. Fost templu dedicat Atenei, a fost transformat, pastrind masivele coloane de sustinere, in Catedrala Baroca, si este una din cele mai interesante in interior biserici in care am intrat vreodata.

Am continuat plimbarea prin centrul orasului admirind Fantana lui Diana, ruinele Templului lui Apollo si piata veche de peste. Am admirat stradute inguste, palate somptuoase, sculpturi stravechi, magazine cochete, flori colorate si ferestre simpatice, poduri si porti de intrare stravechi.

Daca dimineata am avut activitati istorice si culturale, dupa amiaza am petrecut-o inotand. Pentru ca da, in octombrie, in Sicilia, este inca vreme de plaja. Apa marii este calda, soarele stralucitor pe cer, iar in Ortigia, sub zidurile orasului, sunt amenajate scari de acces si platforme pentru plaja si intrat in apa.

Chiar daca octombrie e cald si bun pentru inotat in apele marii, totusi in ultima zi am prins o ploaie calda de vara. Aproape ne-a dat planurile peste cap, dar am spus ca totusi nu putem pleca din Siracusa fara sa vedem minunile ei antice adapostite in Parcul Arheologic Neapolis. Parcul este splendid, ca o livada imensa de portocali si leandri, aparata de stanci abrupte, in care anticii au construit o veche cariera de piatra, necesara pentru constructiile grandioase din apropiere. Faimoasa intre stanci este pestera Urechea lui Dionisos, celebra pentru forma ei si acustica deosebita, dar si celelalte pesteri din complex sunt absolut senzationale, si au adapostit in timpul razboiului cu Atena peste 7000 de prizonieri.

Nu departe poti admira Teatro Greco, o constructie impecabil pastrata timp de mii de ani, si deasupra lui cascada din Pestera Nimfelor, una din principalele surse de apa din zona in antichitate. Amfiteatrul roman, cu cateva secole mai tanar decat teatrul grecesc este si el la cateva minute distanta, dar din pacate spaniolii i-au folosit piatra la constructia zidurilor de aparare din Ortigia.

Cam aceasta a fost vizita noastra mult prea scurta in Sicilia din aceasta toamna! Cu siguranta mai avem multe de descoperit pe sudica insula italiana, si cum traditia ne aduce an de an macar o data in sudul cizmei, cu siguranta vom mai reveni!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare