Sus
  >  Destinatii   >  America Centrala   >  Cum este traseul pe vulcanul Santa Ana in El Salvador

Principala atractie pentru noi in micuta (dar frumoasa) El Salvador in cele 3 zile petrecute acolo a fost sa urcam pe vulcanul Santa Ana (numit si Ilamatepec), un stratovulcan aflat la un pic peste o ora de capitala San Salvador. La 2381 metri inaltime, Santa Ana este cel mai inalt vulcan din tara, si este inconjurat si de catre alti vulcani fantastici, printre care putem admira in traseul spre varf pe Cerro Verde si pe fiorosul Izalco.

Santa Ana este de altfel un vulcan cat se poate de activ. Ultima sa eruptie a avut loc in 2005, si a omorat doi oameni, evacuind localitati intregi. Coloana de cenusa a urcat atunci pana la peste 1 kilometru jumatate in sus, iar pietrele aruncate de vulcanul in eruptie au fost si de dimensiunea unei masini. Craterul, extrem de adanc, are un lac de un ireal turcoaz, ce pare ca fierbe constant, semn ca vulcanul are o activitate semnificativa continuu.

Cand sa iti programezi urcarea pe Santa Ana intr-o vizita in El Salvador

Sezonul uscat in El Salvador tine din noiembrie pana aproximativ la jumatate de aprilie, deci cel mai indicat este sa mergi in acest interval, in iarna europeana. Ai insa grija, chiar daca este sezon uscat, sus pe Santa Ana poate fi ceata, si peisajele absolut superbe din timpul drumetiei sa iti fie astfel ascunse privirii. De altfel, aceasta perioada este potrivita pentru o vizita in intreaga tara El Salvador, unde plajele superbe iti vor face cu ochiul pe timp insorit.

Cum este traseul catre varful vulcanului?

Din San Salvador, capitala, pana pe pantele vulcanului Santa Ana, de unde incepe traseul, iti va lua un pic mai mult de o ora, pe o autostrada intai, si apoi pe un drum cu serpentine ce urca pe munte agale. Inceputul traseului se face din apropierea Centrului de vizitatori ai Parcului National Cerro Verde. Poti alege sa urci in grupul organizat o data pe zi de catre rangerii parcului national, dar, la El Tibet, un mic restaurant aproape de inceput de traseu, poti tocmi si un ghid privat. Ghidul este necesar pentru acest traseu pe un vulcan cat se poate de activ.

In total pana la buza craterului vei parcurge 3 kilometri dus, si inca 3 intors. La dus ai aproximativ 2 kilometri de urcare sustinuta, dar traseul este cat se poate de fezabil. Va dura in jur de 3 ore dus intors, plus timpul pe care il aloci pozelor si admirarii craterului si a peisajului de jur imprejur.

In total, traseul te va duce pana in varf prin 3 tipuri de vegetatie: vei incepe intr-un cloud forest cu vegetatie luxurianta si intunecoasa, vei continua printr-o zona de arbusti, presarata din loc in loc cu gigantice aloe vera, si vei sfarsi mergind printre bucati de lava, prin zona arida din jurul craterului. Care crater are unul din cele mai frumoase lacuri vulcanice vazute de noi pana acum!

3 puncte de belvedere amenajate puncteaza cele 3 zone diferite, dintre care primul, cel din mijlocul padurii dese, avind 3 etaje, pentru a urca astfel deasupra copacilor. Imediat ce iesi din zona de padure insa vei avea la tot pasul privelisti fascinante, cu practic intreaga tara El Salvador, pana la ocean. In una din directii vei admira pe maiestuosul Izalco si forma sa conica perfecta, dar si pe vecinul si impaduritul Cerro Verde, cel care da numele parcului national, iar peste coama lui Santa Ana, cand poteca te duce in directia cealalta, vei putea vedea de sus imensa caldera Coatepeque, unde de altfel ne-am dus imediat dupa.

Coborarea a fost rapida si sustinuta, si parca imediat ne-am regasit in parcarea de langa El Tibet, comandind o pupusas cu branza de la una din tarabele ce te imbie cu tot felul de mancaruri.

Ce mai poti face pe langa vulcanul Santa Ana in El Salvador?

Practic, orice in El Salvador e la maxim 2 ore distanta. Poti alege (daca e sezonul potrivit) sa mergi pe Ruta de las Flores, poti vizita capitala San Salvador, poti sa te relaxezi pe malul calderei Coatepeque la una din multele terase de acolo, poti urca pe alt vulcan sau poti merge chiar si la plaja, oceanul nu este departe. Citeste ce am mai facut noi prin El Salvador in articolul dedicat.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare