Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Arabia Saudita   >  Arabia Saudita si un roadtrip cu copiii de 10 zile

Dupa Oman in 2019, Egipt in 2020, si Insulele Canare anul trecut (Tenerife in nord, El Hierro si La Gomera), vacanta de toamna din 2022 am ales sa o petrecem tot la caldura, de data aceasta in misterioasa, cel putin pana acum cativa ani, Arabia Saudita. Si, cu 10 zile la indemana, am conceput un itinerariu de roadtrip cu copiii care ne-a dus din zone desertice pana pe malul Marii Rosii, de la zgarie nori de peste 300m la ruine vechi de peste 2500 de ani.

Cum am ajuns in Arabia Saudita, si chestiuni organizatorice (viza, cerinte)

In putina vreme vor exista zboruri directe din Bucuresti inspre Riad si Jeddah, dar acum, in toamna lui 2022, singura optiune pentru a ajunge in regatul saudit a fost un zbor cu escala. Am ales varianta Turkish, cu escala in Istanbul, cu dus in Riad si intors din Jeddah, pentru a vedea, in scurtul timp avut la dispozitie, cat mai mult din a 12-a cea mai mare tara din lume.

Viza ne-am luat cu vreo luna-doua inainte, online. Nu e complicat deloc: completezi un formular, uploadezi o poza recenta in format de pasaport, platesti taxa de viza si de asigurare, si primesti apoi viza aproape pe loc pe mail. Trebuie aplicat si platit si pentru copii. Pentru cetatenii UE exista si posibilitatea de viza on arrival.

Cerinte de intrare in ceea ce priveste pandemia de covid nu mai exista in acest moment, si nici restrictii interne nu mai sunt de niciun fel.

Am inchiriat doua masini in Arabia Saudita, si pentru aceasta iti trebuie permis international. Prima masina am folosit-o strict in zona Riad, dupa care am apelat la un zbor intern (cu Saudia) pana in Al Ula, de unde am inchiriat o noua masina, cu care am mers in roadtrip pana in Jeddah. Am apelat la aceasta solutie si varianta datorita drumului foarte lung intre Riad si Al Ula (in jur de 12 ore).

Cum sa te imbraci in Arabia Saudita? Ai voie sa bei alcool? Poti inota la piscina ca femeie?

Atatea intrebari iti provoaca aceasta tara pana nu demult complet inchisa, si cu reguli foarte stricte. Insa ultimii ani au adus multe schimbari in modul in care Arabia Saudita functioneaza: si-a deschis turismul, si are planuri mari pana in 2030, a dat multe libertati cetatenilor sai, si mai ales femeilor, si-a adaptat regulile interne regulilor sociale internationale. Pana la un punct insa, Arabia Saudita ramane inca o tara foarte atasata de traditiile sale, iar ca vizitator trebuie sa ii respecti regulile.

Cum te imbraci ca femeie (dar si ca barbat) in vizita in Arabia Saudita? Sunt doar cateva reguli simple, de fapt. Genunchii si umerii trebuie acoperiti, hainele trebuie sa fie nemulate si netransparete. Eu am optat pentru rochii sau fuste lungi, vaporoase, si bluze lejere, nedecoltate. Nici barbatii localnici nu poarta vreodata pantaloni scurti, asa ca, si jumatatea masculina s-a conformat, iar Lucas a purtat o pereche de pantaloni mai scurti, dar largi si peste genunchi. Am vazut si turisti care nu respectau intru totul normele subintelese de imbracat. Sauditii au perfectionat arta de „a nu te vedea”, asa ca erau ignorati intru totul.

Exista alcool? Ca turist, nu vei vedea. Alcoolul este strict interzis, nu doar sa fie comercializat, ci si sa ai in posesie. La intrarea in tara toate bagajele iti sunt scanate, in cautare de vreo sticla ratacita, asa ca nu recomand sa incerci sa intri in Arabia Saudita cu ceva in valize, consecintele sunt prea mari (inchisoare). Cu siguranta, ca localnic anumite procese de fermentare naturala nu pot fi oprite, si pe ascuns si pentru uz propriu se mai consuma alcool. Exista insa in orice benzinarie o gama impresionanta de bere fara alcool. Cu orice aroma ti-ai putea dori, de la bere cu aroma de mojito la bere cu miere. Fara alcool, bineinteles, in practica un suc. In baruri vei putea comanda orice cocktail iti doresti, dar fara alcool, bineinteles. Au adus mocktails la rang de arta!

Au voie femeile la piscina? Ce costum de baie iti trebuie? Raspunsul aici este: depinde! Am avut hotel cu piscina la care avea voie toata lumea, cu orice costum de baie poftea. Am avut hotel cu piscine separate pentru barbati si copii sau femei si copii. Am avut hotel cu plaja pentru toata lumea, din nou, cu ce costum aveai chef. Dar si hotel cu piscina doar pentru femei adulte, inauntru, si piscina afara pentru barbati si copii.

Riad (Riyadh), primul nostru stop in Arabia Saudita

Am ajuns de dimineata in Riad, dupa un zbor de un pic peste 3 ore din Istanbul, deci nu foarte odihniti, dar nici excesiv de obositi. Am facut intai un popas de relaxare la piscina hotelului, si pe la pranz am pornit sa vizitam si sa cautam ceva de mancare. Am spus sa incepem prin a impresiona copiii din primul moment petrecut in Arabia Saudita, astfel ca intai si intai ne-am dus la Muzeul Fericirii. Da, in Arabia Saudita poti fi fericit vizitind un muzeu, si fericirea e cu confetti gigantici, piscina plina de bile roz, inghetata si unicorni.

A urmat apoi o vizita la inaltime. Am urcat pe Sky Bridge, aproape de acoperisul cladirii emblematice a Riad-ului, Kindgom Tower, pentru a vedea nisipoasa si prafuita capitala a Arabiei Saudite de la 300m inaltime.

Seara am incheiat-o tot intr-un loc cu multa fericire pentru cei mici. Ne-am dus la Winter Wonderland, care tocmai se deschisese la final de octombrie (tine pana in martie), si este interpretarea saudita a pietelor de Craciun europene. Un pic de distractie, balci si tiribombe nu au stricat nimanui, nu e asa?

A doua zi a fost dedicata obiectivelor istorice. Am vrut sa vizitam si National Museum, dar din motive nu foarte clare era inchis. In schimb am savurat vizita la Cetatea Masmak, construita din nisip si lut, ce ne-a amintit de cetatile vizitate in Abu Dhabi si Al Ain. Am avut aici parte si de o expozitie temporara specializata, despre cafeaua din Arabia.

Pranzul a fost si el o experienta memorabila in a doua zi in Riad. Am mancat la Najd, un restaurant ce recreaza atmosfera dintr-o casa traditionala din aceasta regiune a Arabiei Saudite, unde mananci pe jos, pe perne comode, impartind in familie diferite feluri de mancare traditionale din farfurii colorate.

Apusul ne-a gasit iesiti din oras, in desertul de langa Riad, mai exact in zona intitulata sugestiv Red Sand Dunes, dune inalte de nisip rosiatic, a caror nuanta se intensifica sub lumina apusului. Se organizeaza tot felul de excursii in aceasta zona: cu masini 4×4, cu ATV-uri si buggy-uri, sau hike-uri pe jos, dar este si una din zonele preferate pentru petrecerea apusului a localnicilor, si din pacate numarul mare de persoane care ajunge aici se reflecta si in curatenia chestionabila a zonei, din pacate pentru peisajele exceptionale din jur.

Alta seara am petrecut-o in alt loc deschis doar in anotimpul (impropriu numit) rece: Boulevard Riyadh, o zona de promenada (cu bilet), plina de distractii, magazine si mai ales restaurante. Am mancat aici extraordinar de bine la un restaurant cu specific irakian, si ne-am plimbat in racoarea noptii (zona deschide la ora 16:00) pe langa afisaje multicolore ce ne-au amintit de Times Square din New York.

Nu trebuie ratatata nici perspectiva cu Kingdom Tower, pe zi sau pe noapte este o aparitie ce dominca cerul din Riad.

>> Recomandari de cazare: (Premium) Four seasons Kingdom Tower | (Medium) Radisson Blu
>> Vezi alte optiuni de cazare in Riad

Edge of the World, stanci impresionante la 2 ore de Riad

Urmatoarea zi, a treia dintre cele petrecute in Arabia Saudita, ne-a gasit intr-o excursie de o zi mai speciala. Copiii inca tin minte cu entuziasm cand am ajuns la End of the World in Sri Lanka, asa ca au fost foarte incantati de ideea de a ajunge acum la Marginea Lumii, Edge of the World, cum se numesc niste stanci impresionante, abrupte, inalte de 300 de metri deasupra desertului, usor accesibile intr-o excursie de o zi din Riad. Pentru a ajunge la Edge of the World iti trebuie masina 4×4: ultima parte din drum este direct prin desert, pe un drum de pietricele si nisip de o calitate pe a locuri indoielnica. Ultimii 2-3 kilometri erau, cand am fost noi, inaccesibili chiar si cu masinile mari de teren arabe. Am parcat masina si am pornit pe jos pana la marginea lumii.

Altii, mai nenorocosi ca noi, parcasera la 5 kilometri distanta de edge. In soarele pranzului arab plimbarea aceasta, desi pe un traseu usor, nu a fost lipsita de provocari, dar peisajul desertic si stancos, camilele ce se zareau in zare, au ajutat sa faca timpul sa treaca, si imediat am ajuns la celebra Edge of the World! La intoarcere am oprit si la Hidden Cave, o mica pestera in care se coboara pe o scara metalica, la vreo 3 kilometri distanta de punctul final al traseului.

Si la dus si la intors drumul prin desert, de unde se termina zona asfaltata, e o placere, zguduita de denivelarile pamantului. Am oprit la marginea unei oaze, langa o turma de camile, la un baraj cu lac secat sau la un mic turn, unde era amenajat un punct de belvedere.

4 zile in Al Ula, intre dune de nisip, stanci imense si ruine vechi de mii de ani

Am zburat 1h si 20 de minute din Riad in Al Ula, si de cum am iesit din avion am fost dati pe spate de peisajul stancilor imense si rosiatice ce par ca „rasar” din nisip. Trebuie sa recunosc de la inceput: Al Ula si ruinele sale au fost motivele care ne-au adus in Arabia Saudita in primul rand, asa ca am „alocat” acestei zone din a 12-a cea mai mare tara din lume aproape 4 zile full, pentru a o putea explora pe indelete.

Cel mai important loc de vizitat in Al Ula este cu siguranta Hegra (Mada’in Saleh), cel mai mare sit arheologic nabateen aflat la sud de Petra, si este faimos pentru mormintele cu fatade impozante sapate in stanci imense in mijlocul desertului. Hegra se poate vizita in acest moment doar in tur, si ai doua optiuni: tur cu autobuzul sau tur cu jeep privat, si ambele variante de vizita (dar mai ales cea privata) trebuie rezervate cu foarte multa vreme inainte, sunt foarte putine locuri disponibile.

Dar mormintele de la Hegra nu sunt singurele ruine vechi de mii de ani ce pot fi explorate in jurul oazei Al Ula. Ruine chiar mai vechi, morminte sapate in piatra de aproximativ 2500 de ani, ale unei misterioase civilizatii pe nume Dadan, pot fi explorate in apropierea orasului vechi. Si aici ai aceleasi optiuni: cu bus sau cu jeep, dar aici am fost singurii turisti din sit, desi este de asemenea unul impresionant.

Jabal Ikmah este un munte stancos in apropiere, si si-a castigat numele de „biblioteca in aer liber” pentru un motiv foarte bine intemeiat. Pe stancile sale s-au gasit inscriptii in diferite limbi stravechi, peste 500 de texte ramase in urma civilizatiilor Dadan si Lihyan. Cele mai vechi texte traduse de pe stancile din Jabal Ikmah provin din secolele 9 si 10 Inainte de Christos.

O plimbare prin racoroasa oaza Al Ula, pe Oasis Heritage Trail, pe trasee marcate si amenajate, printre casute de lut si chirpici, palmieri inalti, citrice si campuri cultivate cu tot soiul de legume, este iar o activitate pentru care merita sa iti rezervi vreo 2 ore. Din loc in loc, la umbra copacilor, sunt amenajate locuri de picnic sau de odihna, dar si cateva cafenele si leagane intre palmieri pentru copii.

Al Ula Old Town este alt punct ce nu trebuie ratat aici. Oraselul cu case de chirpici, in jurul castelului cocotat pe o stanca rosiatica, este adormit si pustiu ziua. Dar dupa apus, si ultima rugaciune a zilei, se trezeste la viata. Magazinele se deschid, cu parfumuri, abaya si caftane, si tot felul de suvenire, iar cafenele si restaurantele foarte cochete se umplu de oameni.

Nu doar micutul oras vechi prinde viata dupa apus. Ci si alte locatii din Al Ula merita a fi vizitate dupa lasarea intunericului. Pe la 4 se deschide Elephant Rock, cu mese ingropate pe jumatate in nisip, unde poti manca burgeri serviti din rulota Salt, si tot seara poti sa iti rezervi o masa pe acoperisul Maraya, cea mai mare cladire de oglinda din lume, unde uneori se organizeaza chiar si concerte. Maraya poate fi admirata si ziua din exterior, daca ai rezervare la unul din hotelurile sau restaurantele din valea, cu acces privat, in care se afla cladirea.

Un alt punct de neratat la apus, unde am admirat poate unul din cele mai frumoase apusuri vazute de noi vreodata, este Harrat Viewpoint, si restaurantul grecesc OKTO care este aici. Noi am prins chiar o petrecere de Halloween in seara in care am ales sa mancam cina aici, ceea ce a fost cu atat mai special. Cine s-ar fi gandit anul trecut, cand sarbatoream intre zombie pe acoperisul Hard Rock Hotel Tenerife, ca mergem la petrecere de Halloween in Arabia Saudita anul urmator?

Unde ne-am cazat a fost o experienta in sine! Inca de cand am planuit aceasta incursiune de toamna in Arabia Saudita, am stiut ca vom sta de ziua lui Lucas la Habitas Al Ula (vezi preturi aici), la una dintre casutele intre stanci ale acestui complex fenomenal. Oriunde te uitai la Habitas Al Ula, peisajul era extraordinar! Piscina a devenit imediat locul de joaca preferat al copiilor, dar nu cu mult mai jos in clasamentul lor au fost trambulinele ingropate in nisip, si leaganele gigantice, amandoua instalatii ramase de la o editie mai vechie a festivalului de arta Desert X. Seara cerul se umplea de stele stralucitorare, si la finalul unei dintre zilele petrecute aici am mers in valea alaturata, la Caravan Habitas (vezi preturi aici), unde pe o stanca am vazut proiectat filmul Cenusareasa.

>> Rezerva Habitas Al Ula | Vezi alte optiuni de cazare in Al Ula

Harrat Lunayyir, un stop vulcanic

Dintre stancile rosiatice inconjurate de nisip auriu din Al Ula, am ajuns rapid cu masina, in sub 2 ore pe drumuri pustii si impecabile pe mai multe benzi, la campuri nesfarsite de lava vulcanica neagra. Zeci de kilometri vei merge inspre Marea Rosie printr-un peisaj ce pare desprins din Islanda. Pare doar pana iesi din masina, bineinteles, pentru ca cele peste 35 de grade iti amintesc rapid ca esti un pic in alta parte a globului! De o parte si alta a drumului vei putea admira nu doar campuri de lava neagra cat vezi cu ochii, ci si nenumarate conuri vulcanice, rezultate ale eruptiei masive din 1850.

Dar sa nu crezi ca Harrat Lunayyir este adormit. Este un vulcan cat se poate de activ, iar in 2009 cutremure repetate si incalzirea suprafetei sale a dus la evacuarea intregii zone, insa lava s-a oprit cu putin inainte de a iesi la suprafata, semn care insa arata o eruptie puternica in viitorul apropiat.

Umluj, Maldivele Arabiei si apele turcoaz de la Marea Rosie

Urmatoarea noapte am dormit-o in Umluj, o mica statiune la Marea Rosie care de abia incepe sa se dezvolte turistic. Am mai fost in octombrie in Hurghada la Marea Rosie cu copiii, si stim cat de calda si placuta e in aceasta perioada, asa ca am dorit o zi doar de balaceala si plimbari pe faleza, fara vreun alt program complicat, si asta am primit in Umluj.

Ne-am cazat la singurul hotel direct pe plaja din Umluj, Waves (vezi preturi aici), un hotel deschis recent, care a fost potrivit pentru ziua noastra de relaxare si fara de planuri. Apele in Umluj chiar sunt foarte turcoaz, si nu a primit degeaba numele de Maldivele Arabiei, si a fost o placere si apusul aici, dar si cele doua runde de inot.

>> Rezerva Waves Hotel in Umluj

Plimbare de pranz in Yanbu

De la Umluj am continuat pe autostrada de-a lungul coastei, inspre Jeddah. La pranz am oprit in Yanbu, port si oras industrial mare la Marea Rosie, cu un centru istoric foarte frumos, impecabil restaurat. Din pacate (sau din fericire pentru pozele de instagram) ziua centrele vechi sunt complet pustii, iar magazinele inchise. Totul se deschide si prinde viata dupa apusul soarelui, si atunci apar si multimile de oameni. Noi insa ne-am plimbat prin piata vechie, pe langa cladirea in care a stat T. E. Lawrence, celebrul diplomat britanic care a inspirat si filmul Lawrence of Arabia, frumoasa moschee din centru, prin piata de noapte si pana in port, unde am gasit si singurul restaurant, pescaresc, deschis la pranz.

>> Cauta cazari in Yanbu

Ultimele zile din roadtrip-ul nostru prin Arabia Saudita le-am petrecut in Jeddah

Tot pe malul Marii Rosii ne-am petrecut si ultimele zile din roadtrip-ul nostru de poveste prin Arabia Saudita, in Jeddah. Ne-am cazat chiar pe cornisa, dar am inceput explorarile urbane de la Al Tayebat International City, un muzeu exceptional despre Arabia Saudita, intr-o cladire cu arhitectura traditionala de exceptie, care insa se inchidea la 12, asa ca dupa micul dejun ne-am grabit spre el. Etaj cu etaj am trecut prin diferite case traditionale din diferite zone ale acestei tari atat de diverse (un fel de muzeul satului, dar inauntru), am invatat despre fauna si flora sa, despre arta si arhitectura, despre vesminte din trecut si prezent, despre orice. Doua ore au fost prea putine pentru cat are de oferit acel muzeu!

Ne-am reintors pe cornisa, si cum la 12 soarele duduia pe cer, am intrat la Acvariul Fakieh. Inauntru adica, la aer conditionat, pentru a face astfel cunostinta cu pestii diversi, mici si mari, colorati sau fiorosi, ai Marii Rosii.

Cu atatea vizite, ni s-a facut foame, si cum in Arabia Saudita parca in fiecare zi am mancat cu alt specific, de data aceasta am ales sa mergem la Angelina, la doi pasi de acvariu pe faleza, un bistro ca in Paris cu privelisti insa la apele turcoaz ale marii.

La orele incinse de dupa pranz ne-am retras la hotel. Hotelul ales a fost si aici o experienta in sine. Am stat la Waldorf Astoria (vezi preturi aici), un hotel desprins parca din alte vremuri, decorat de aceiasi arhitecti ca cei care au conceput interioarele opulente ale lui Burj al Arab, in acelasi stil cu mult auriu si cristale, inclusiv un imens candelabru ce ocupa loc de cinste pe scara in spirala si care atrage toate privirile.

>> Rezerva Waldorf Astoria | Hilton
>> Cauta oferte de cazari in Jeddah

In acelasi complet este si Hilton (o optiune de cazare cu buget ceva mai moderat – vezi preturi aici), cu piscina afara, bucuria copiilor, si un lobby de asemenea interesant si impresionant, si cu o scara rulanta in spirala care a fermecat-o pe Ema.

La apus ne-am indreptat pasii spre orasul vechi, Al Balad. O sumedenie de stradute inguste, printre case cu balcoane detaliate de lemn, care, ca orice centrul vechi saudit, se trezeste la viata abia atunci. Ne-am plimbat prin aceasta zona, am oprit la o cafea saudita la una din cafenelele situate intr-o cladire renovata, am admirat moscheea istorica din aceasta zona (pe afara doar).

O data intunericul lasat de tot, ne-am dus in alta zona a Cornisei, pentru o plimbare cu privelisti catre cea mai inalta fantana din lume, cu jet de apa de pana la 300 de metri, King Fahd’s Fountain.

Cina, in ambele seri, am mancat-o in complexul nostru hotelier, desi erau nenumarate optiuni pe faleza, dar am fost atrasi atat de restaurantul indian din hotelul Hilton, cat si de Aromi, cel cu specific italian din Waldorf Astoria.

In ultima dimineata, la prima ora, am iesit din nou pe cornisa. Soarele nu e asa puternic pana la 10, si ne-am plimbat kilometri in sir de-a lungul apei, admirind un adevarat si imens acvariu natural, in care am vazut pisici de mare si sute de pestisori colorati, un spectacol natural exceptional!

Si asa s-a incheiat roadtrip-ul si aventura noastra prin Arabia Saudita! Dar cum este o tara foarte mare, si diferita se pare tare mult in zonele sale sudice si muntoase, si cum de la anul sunt anuntate chiar zboruri directe din Bucuresti, nu as ezita sa revenim pentru a o mai explora putin!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare