Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O saptamana pe insula El Hierro, in arhipelagul Canare

Arhipelagurile Atlanticului de Nord ne fascineaza dintotdeauna, si revenim mereu in ele pentru a explora si a descoperi pe rand insulele lor. In toamna 2021, dupa o incursiune prin Azore, am aterizat, pentru a cata oara oare, in Canare. Intai am explorat coasta de nord a Tenerife, insula pe care ne aflam a sasea oara, si apoi ne-am urcat pe feribot in directia cele mai neturistice insule dintre toate Canarele, pe care nu mai pasisem pana atunci, insula El Hierro, pe care ne-am propus sa o exploram pe indelete timp de o saptamana.

>> Cauta cazare pe El Hierro

Ce am iubit cel mai mult in saptamana noastra pe El Hierro: piscinele naturale

Piscine naturale pe insule vulcanice sunt ceva des intalnit, si pe toate Canarele veti gasi astfel de locuri de balaceala. Dar parca asa frumoase ca pe El Hierro nu am mai intalnit. Ne-am propus deci sa exploram cat mai multe din ele, si iata in care am inotat cu toata familia.

Poate cele mai scenice piscine sunt cele de la Pozo de las Calcosas, un mic sat de case de pescari, construite de acestia ca resedinte de vara, si pazite de o gigantica statuie a lui Neptun construita din materiale reciclate.

Piscinele preferate ale copiilor au fost cele de la La Caleta, un serie de piscine turcoaz deasurpa marii, dar si cu acces direct in mare.

Tuturor in schimb ne-a placut golful de la Tamaduste cel mai mult, practic o imensa piscina cu ape calme intre stanci vulcanice abrupte, si inconjurat de o frumoasa faleza buna de o plimbare scurta.

In nordul insulei te asteapta piscinele naturale de la La Maceta, iubite de inotatori de toate varstele, si cu un peisaj senzational in jurul lor, unde ne-am petrecut o dupa amiaza pana tarziu, la apusul soarelui.

Alte piscine naturale, partial in pesteri vulcanice, sau expuse soarelui si vantului gasiti la Charco Azul, Charco Manzo si Charco de los Sargos.

Amprenta lui Cesar Manrique, cel mai iubit arhitect din Canare, pe insula El Hierro

Pe Cesar Manrique si creatiile sale arhitecturale le-am vanat prin toate Canarele, de la insula care i-a fost casa, Lanzarote la superbele piscine de pe Tenerife de la Lago Martianez. Pe El Hierro am avut chiar onoarea sa stam cazati intr-o casa superba ce poate semnatura lui Cesar Manrique, disponibila de inchiriat pe airbnb, una din cele mai dragute proprietati pe care le-am inchiriat pana in prezent pe aceasta platforma de rezervari online.

Dar aceasta nu este singura lui opera de arhitectura integrata in mediu de pe El Hierro. Miradorul de la Pena, un restaurant cu preparate traditionale din Canare si platforme de panorama, este un loc de neratat pe insula. In perioade de sezon, pe timp de vara, este recomandat sa rezervi din timp masa daca vrei sa servesti aici un pranz cu preparate canariote.

Vanand miradoures – frumoasele panorame oferite de El Hierro

Daca tot am pomenit de Miradorul de la Pena, nu doar acesta merita un stop in drumurile tale pe El Hierro. As aminti si Isora, dar si El Lomo Negro sau Bascos insa in multe alte locuri pe marginea drumului sunt amenajate platforme de observatie a peisajului vulcanic si abrupt al insulei.

Pozo de la Salud, o fantana ce adaposteste un izvor cu ape curative (in apropierea sa este si un spa balnear amenajat), este un alt loc frumos de oprit si admirat valurile oceanului si stancile coastei.

Monumentul Natural de la Las Playas este un alt loc frumos care merita un stop si o mica plimbare de-a lungul marii.

Plaja Timijiraque a fost locul nostru preferat de oprit la ceas de seara. Valurile oceanului sunt puternice aici, dar plaja, strajuita de stanci inalte, este un loc cu o liniste aparte.

Chiar pe drumul ce duce la capitala insulei, opreste si la Monumento a los Bailarines Herrenos, dedicat traditiei dansului pe insula.

Micuta capitala de insula – peisaje si gastronomie

Valverde este micuta capitala a insulei, si singurul oras situat departe de ocean de pe El Hierro. Este departe de ocean, dar oceanul se vede de pe fiecare straduta a orasului. Daca ajungi aici, nu trebuie sa ratezi fabrica de quesadilla, un dulce local, un fel de tarta de branza absolut delicioasa. Fabrica se numeste Quesadillas Adrián Gutiérrez e Hijas si e ascunsa bine intr-o casuta galbena.

Explorind vulcanii din El Hierro

La LLania este cea mai cunoscuta poteca de pe El Hierro, care te duce prin paduri de pin si pe la cratere innegrite (inclusiv cel mai mare de pe insula), dar iti si ofera de sus privelisti superbe catre insulele vecine din arhipelagul Canare. L-am admirat astfel pe Teide, de pe mai marea insula Tenerife, dar si eruptia de pe mai micuta La Palma, care era in plina desfasurare si la maximul sau de putere pe cand am fost noi pe El Hierro.

El Hierro este cea mai tanara insula dintre Canare, dar si insula cu cea mai intensa activitate vulcanica, desemnata in totalitate geoparc. In octombrie 2011 locuitorii din La Restinga au fost pusi fata in fata cu un spectacol vulcanic subacvatic inspaimantator si deosebit in acelasi timp. Poti retrai aceasta eruptie vulcanica foarte recenta la Geopark Visitor Center, in apropierea satului La Restinga.

Cateva zile din saptamana noastra pe El Hierro am poposit in La Frontera, poate cel mai scenic orasel din El Hierro, si diminetile ni le petreceam plimbindu-ne pe traseele amenajate de-a lungul coastei, peste roci vulcanice, parte din La Frontera Rural Park.

Unul din cele mai dificile, dar si cunoscute, trasee de pe El Hierro este spectaculosul Camino de Jinama, o veche ruta, extrem de abrupta, folosita in trecut de fermieri, si acum telul oricarui amator de drumetii ce viziteaza El Hierro.

„Bifind” pe El Hierro locuri, puncte si linii importante de pe pamant, chiar daca unele dintre ele sunt doar imaginare

Cine ma citeste demult stie placerea mea de a pasi peste linii imaginare importante de pe Pamant si a ajunge in puncte semnificative ale planetei noastre. Pe El Hierro ai parte de doua astfel de puncte, unul mai usor de ajuns decat celalalt. Intai si intai, pe insula El Hierro se gaseste cel mai sudic punct al Uniunii Europeene. Da, cum Canarele fac parte din UE, cel mai sudic punct este astfel de fapt pe continentul african, in satul pescaresc La Restinga.

Tot aici te poti plimba pe frumoasa faleza, admira Mar del Calm, apele calme din jurul La Restinga, dar si merge la un acvariu natural, o piscina naturala in care poti admira zeci de pestisori colorati.

Iar pana nu demult, Meridianul Zero sau Primul Meridian al lumii era considerat ca trecind prin El Hierro (desi acum trece pe langa Londra), iar un monument este ridicat in cinstea acestei onori. Ajungi la el doar cu masina 4×4, si dupa o mica drumetie prin peisaj arid, vulcanic.

Alt punct „extrem” de pe El Hierro este cel mai vestic punct din arhipelagul Canare, aflat foarte aproape de Meridianul Zero, la farul Orchilla. Poti urca pana la far pentru a admira peisajul, sau poti chiar sa te balaceti in apele turcoaz de sub el, unde sunt amenajate special un ponton si locuri de picnic. In trecut, pontonul avea insa alta functie: farul se putea ajunge doar cu barca, drumul de masina pana aici fiind o aditie recenta.

Pe urmele locuitorilor stravechi ai El Hierro

Intai am urcat la Arbol Santo Garoe, unde copacul sacru al primilor locuitori ai insulei le oferea acestora mereu apa buna de baut in gropile formate in jurul radacinilor sale.

Apoi am descoperit istoria insulei, si arta lasata mostenire din vremuri stravechi la Muzeul El Julan, care in acelasi timp, din pozitia sa, iti ofera o perspectiva frumoasa cu coasta sud vestica a El Hierro si Mar de Calma. Aici poti invata despre Bimbaches, locuitorii stravechi ai insulei, si admira petroglife de o valoare inestimabila.

In vizita la soparlele gigant endemice pe El Hierro, un animal care pana nu demult se credea a fi disparut

Cu o lungime neobisnuita de 60 de centimentri, soparla gigant de pe El Hierro se credea a fi un animal disparut. Recent insa 4 exemplare au fost descoperite, un mascul, doua femele si un pui, si pornind de la acestea un program de salvare a speciei, si repopulare a insulei cu acest animal deosebit, a fost pus la punct. Un centru de informare pentru turisti, Lagartario, unde si puteti vedea cateva exemplare de soparla gigant, se poate vizita, cu ghid si programare prealabila.

Iar cand au inceput lucrarile de constructie pentru acest centru, un tub de lava a fost descoperit, si un traseu prin el este inclus in pret (interzis insa copiilor sub 7 ani).

La doi pasi poti intra si in Guinea Ecomuseum, unde case dintr-un sat aborigen au fost reconditionate, alaturi de locuinte ale cuceritorilor spanioli. Te poti plimba pe aleile satului, dar si intra in diferite casute amenajate pentru turisti.

Admira copacii indoiti de la El Sabinar

Din primul moment cand i-am zarit , ienuperii indoiti de la El Sabinar ne-au amintit de alti copaci aplecati, de pe insula Aruba. Si aici te poti plimba printre copacii indoiti intr-o mica drumetie in care valurile iti sunt fundal, insa de sus, El Sabinar fiind situat la o inaltime considerabila fata de malul oceanului.

Unde ne-am cazat pe El Hierro?

>> Cauta cazare pe El Hierro

Pentru ca am vrut sa exploram cat mai eficient insula El Hierro, dar si pentru ca am vrut sa testam doua cazari exceptionale, complet diferite una de cealalta, am stat in doua parti opuse ale insulei. Primele zile le-am petrecut la Parador de El Hierro (rezerva aici), situat intr-un loc indepartat de civilizatie, idilic, intre un perete vulcanic abrupt si valurile oceanului, pe o plaja pietroasa. Hotelul este construit in stil traditional canariot, cu curti inverzite, si o piscina cu privelisti panoramice.

A doua jumatate de saptamana ne-am mutat in Punta Grande, in Frontera Rural Park, la Villa Manrique, pe care o poti rezerva via airbnb, o casa senzationala, alba, ce poarta semnatura lui Cesar Manrique, care ne-a fermecat cu toti, atat prin arhitectura sa interioara si exterioara, cat si prin curtea si piscina sa.

Cel mai mic hotel din lume, certificat de Guiness Book, se gaseste pe El Hierro, dar este adults only

Cateva recomandari de restaurante pe El Hierro

Ca de fiecare data cand povestesc despre cate o insula pe care am explorat-o, nu pot sa nu punctez si cateva recomandari de restaurante. Si pe El Hierro am avut parte de cateva mese senzationale.

In capitala Valverde merita sa va opriti pentru un pranz sau o cina la La Miranda Profunda. Deschide la 13:00 fix, si meniul nu este scris nicaieri: bucatarul sef va veni si iti va prezenta oferta zilei. Totul este absolut delicios, crede-ma pe cuvant!

Pe plaja noastra favorita, Playa Timijiraque, am oprit pentru a manca ultimul nostru pranz pe El Hierro la Restaurante Bahia Timijiraque, cu o bucatarie canariota excelenta, dar detinut, intamplator am aflat, de o familie de romani.

Despre Mirador de la Pena, desenat de Cesar Manrique, v-am spus deja. Acolo merita sa mergi si pentru privelisti, si pentru arhitectura, dar si pentru mancare.

La Higuera de Abuela nu iti spune multe din strada. Este inghesuit intre multe alte case, pe o straduta stramta din satul Echedo. Insa imediat ce treci de poarta vei descoperi ca, ascunsa, restaurantul are parte de o curte inverzita foarte placuta, si serveste preparate traditionale ale insulei.

Un alt restaurant care ne-a placut mult este Restaurante Volcán del Hierro, cu o casa interesanta de piatra si un loc de joaca pe placul copiilor.

De pe El Hierro am pornit cu feribotul inapoi spre Tenerife, pentru o petrecere reusita de Halloween si cateva zile la Hard Rock Hotel, dar si pentru o vizita in premiera pentru toata familia la Loro Parque, inainte de a ne imbarca pe un nou feribot catre La Gomera, o noua insula din Canare care ne astepta la rand sa o exploram.

>> Cauta cazare pe El Hierro
>> Citeste despre celelate insule Canare: Tenerife | Gran Canaria | Lanzarote | Fuerteventura | La Gomera | La Palma

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare