Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Linii si puncte importante imaginare de pe Pamant

O data ce incepi sa calatoresti mai mult, incepe si sa iti vina ideea sa ajungi sa pasesti peste diferite linii imaginare de pe Pamant, imaginare, dar importante in structura planetei noastre, sau sa calci in diferite puncte extreme in geografia fiecarui continent in parte.

Cele 5 linii imaginare ale Pamantului

Daca o luam de la nord la sud, de sus in josul planetei, vom intalni bineinteles intai si intai Polul Nord, cel mai nordic punct al planetei, definit ca punctul de intersectie dintre axa de rotatie a Pamantului si suprafata acestuia in emisfera nordica, unde se intalnesc toate meridianele si fusurile orare. Este, cred, visul oricarui calator indragostit de zonele polare, insa locatia sa, in mijlocul Oceanului Arctic, deasupra campiei abisale polare, si temperaturile de pana la -45 de grade, il fac “un pic” greu accesibil (desi exista cateva croaziere comerciale, insa extrem de scumpe, ce promit turistilor aceasta experienta cu adevarat extrema). Prima explorare documentata este cea a lui Roald Amundsen, care a zburat deasupra cu un dirijabil in 1926.

Prima linie imaginara si importanta este Cercul Polar, una dintre cele cinci principale paralele terestre. Este vorba de paralela aflată la o latitudine de 66º33’43” Nord (în anul 2010). Spațiul situat la nord de el și până la pol se numește Arctica. Cercul Polar strabate o serie de tari nordice: Finlanda, Norvegia, Suedia, Rusia, Canada, SUA si Groenlanda. Si la limita, razant, trece un pic prin nordul Islandei

Noi am pasit peste Cercul Polar in Laponia, nordul Finlandei, cu ocazia vizitei in Rovaniemi, acasa la Mos Craciun, chiar de ziua Emei, pe cand a implinit un an (de viata si de calatorii).

Nu una din cele 5 importante, dar cea care trece pe la noi prin tara, Paralela 45 nord traverseaza Romania, fiind marcata de un monument pe DN1 in apropiere de Ploiesti, dar trecind si pe la viile din zona Drumului Vinului Prahova, sau pe langa cunoscuta cascada Bigar. Paralela 45 nord reprezinta, aproximativ (in fapt datorita formei Pamantului e la cativa kilometri distanta de ea) punctul la jumatatea distantei intre Cercul Polar si Ecuator.

Coboram inspre sud si ajungem la Tropicul Cancerului (Racului sau Nordului), reprezentând cea mai nordică paralelă, la care Soarele poate să apară la zenit la amiază, lucru ce se întâmplă doar în momentul solstițiului de vară. Este la latitudinea de 23° 26′ 22″ N. Noi am trecut peste Tropicul Cancerului in Oman, in apropiere de Muscat, dar el traverseaza o sumedenie de alte tari precum Mexic, Arabia Saudita, UAE, Bahamas, Sahara de Vest etc. 

Am pasit de doua ori in 2019 peste Ecuator

Pamantul este impartit in doua emisfere de Ecuator, linie imaginara care trece prin 12 tari: Ecuador, Colombia, Brazilia, São Tomé și Príncipe, Gabon, Republica Congo, Republica Democrată Congo, Uganda, Kenya, Somalia, Indonezia, Insulele Maldive. Am zburat de multe ori peste Ecuator, insa anul acesta pentru noi a fost special deoarece am avut ocazia sa ne aflam in doua locuri diferite cu un picior in Emisfera Sudica si unul in Emisfera Nordica.

In aprilie, in Ecuador,, impreuna cu copiii, la 20 de km de Quito, capitala, se afla locul numit sugestiv El Mitad del Mundo, un monument dedicat trecerii Ecuatorului pe acolo. Iar in Uganda am schimbat printr-un pas emisferele in mijlocul lacului Victoria, pe o insulita de doar cativa metri patrati, unde este amplasat un monument ce iti aduce aminte la ce latitudine te afli.

Mai in sud avem Tropicul Capricornului ce trece prin Namibia, Botswana, Africa de Sud, Mozambic, Madagascar, Australia, Chile, Argentina, Paraguay, Brazilia. Noi am pasit peste el in desertul Atacama, locul fiind marcat de un panou de avertizare pe drumul rutier in apropiere de principalul orasel turistic San Pedro de Atacama.

Cercul polar sudic (antarctic) este accesibil doar via cateva croaziere inspre Antarctica (nu toate ajung pana acolo), si este unul din visele noastre.

Cel mai sudic punct al Terrei se afla in mijlocul continentului celui de-al saptelea, inghetata Antarctica, si a fost explorat pentru prima data tot de catre Roald Amundsen, ca si cel nordic. Putina lume ajunge si in prezent la Polul Sud, (dar, ca un mic amuzament, noi am ajuns la Polul Sud din Irlanda, South Pole Inn, hanul deschis ajuns inapoi acasa de catre alt explorator antarctic celebru, Tom Crean, reintors inapoi acasa dupa 3 expeditii in zona Polului Sud). Voi ce linii imaginare ati traversat?