Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2022 - Vom calatori unde se va putea   >  6 luni de 2022, si aproape normalitate in calatorii din nou dupa atata timp

Incepusem 2022 in Sri Lanka, nu cu foarte mult optimism in ceea ce priveste evolutia pandemiei. Nici nu ne-am facut vreo rezolutie de calatorii in acest an, am lasat la voia restrictiilor unde vom putea calatori. Dar iata ca dupa 6 luni de 2022 incepem sa simtim un aer de normalitate din nou, care sper sa tina. Am avut deja cateva plecari de weekend prin Europa complet fara restrictii, care ne fac sa speram ca pandemia este si va ramane doar in trecut. Atat de mult am inceput sa sper ca revenim la normalitate de tot, atat in ceea ce priveste calatoriile, cat si pur si simplu viata de zi cu zi, incat deja ne-am gandit la o rezolutie pentru anul urmator, dar am si rezervat o parte din calatoria pentru urmatorul Revelion. Dar despre ele la momentul potrivit, acum suntem inca in 2022, si i-am incheiat prima jumatate!

Inceput de 2022 cu 3 saptamani in Sri Lanka

Am petrecut Revelionul in Sri Lanka pe plaja, si am explorat aceasta tara insulara conducind pe cont propriu intr-un roadtrip de 3 saptamani, din capitala Colombo pana la safari, munti, ruine istorice si zone de coasta, testind in drum si multe hoteluri absolut fantastice.

Reveniti acasa din tari calde, am facut o mica incursiune sa vedem cum arata cramele din zona Dealu Mare pe timp de iarna, si am poposit la Apogeum, pentru un weekend si o testare de vinuri bune.

In 2022 s-a putut din nou merge la ski in Europa, chiar daca restrictii pandemice inca mai erau

Sezonul trecut de iarna, in plina pandemie in 2021, a fost catastrofal pentru ski-ul in Europa. Italia, Franta sau Austria, unde se gasesc marile domenii schiabile europene, au fost inchise total, si doar in Elvetia si Bulgaria am gasit partii deschise, chit ca restrictiile nu erau tocmai din cele mai usoare (si Romania a avut partiile deschise, dar aglomeratia de anul trecut ne-a facut sa evitam schiat la noi in tara toata iarna, desi am fost blocati in Romania). 2022 insa a venit cu conditii mai bune de ski, si Alpii si-au redeschis partiile, chiar daca inca restrictivi la treceri de granitei si de practicare a sporturilor de iarna, asa ca am profitat de moment si am dat o fuga in Italia, prin Plose si Obereggen.

Am ramas in spirit iernatic, si in prima saptamana din februarie am mers intr-o incursiune magica prin Laponia, un roadtrip intre Finlanda si Suedia, profitind de recentele relaxari in conditiile de acces, si am testat cum este condusul iarna in zone polare. Am stat cu aceasta ocazie intr-un ozn in padure, dar si am vizitat un hotel de gheata, am pasit peste Cercul Polar, si am petrecut cateva zile in Levi, la ski, dar si invatand la scoala elfilor.

Aventuri cu zapada am mai avut doua in acest sezon, si ambele in Romania: ne-am dus la partia de bob si ski de la Gyimes, si am avut parte de o ultima zapada tarzie in padurile din jurul Kormos Residence, in Covasna, nu departe de Brasov, unde am vizitat Prima Scoala Romaneasca.

Alte weekenduri de iarna le-am petrecut tot in Romania, in moduri si locatii inedite: am vizitat caii de la Singureni Manor, in apropiere de Bucuresti, si am facut o incursiune iernatica in Delta Dunarii (in fiecare an o vizitam, negresit), la Lebada Luxury Resort, cu o plimbare minunata prin Padurea Caraorman.

Primavara 2022 ne-a trimis pe taramuri exotice, fara prea multe restrictii de pandemie

Cum a inceput martie, cum am evadat din Europa. Am zburat in Guatemala pentru o serie de experiente extraordinare (printre care plimbari prin bijuteria de oras care este Antigua Guatemala, drumetia pe vulcanul activ Pacaya, explorarea lacului Atitlan sau a ruinelor de la Tikal). Am continuat prin America Centrala, cu trei zile in El Salvador, si un nou vulcan activ pe care am urcat, vulcanul Santa Ana.

Nici nu ne intorsesem bine din America Centrala, ca am zburat in Dubai – erau ultimele zile de Expo Dubai, si se scosesera restrictiile de intrare in tara, asa ca nu am ezitat.

Iar proaspat intorsi din Dubai, a doua zi am zburat din nou, tot in afara Uniunii Europene, pana in Anglia, unde am vizitat-o pe regina la Castelul Windsor, am explorat Stonehenge si am descoperit o cazare superba la doi pasi de aeroportul din Luton: Luton Hoo. Aceasta a fost si prima noastra calatorie din 2022 fara niciun fel de restrictie de pandemie: fara masti in avion sau la destinatie, fara formulare, vaccine si teste de aratat la trecutul granitei, si fara nicio conditie de indeplinit la intoarcerea acasa in Romania.

Dupa atatea calatorii una dupa alta, ne-am luat un weekend in Romania, dar nu am stat acasa: am fugit la munte si am urcat pe muntele Bunloc in Sacele, o idee de drumetie usoara cu copiii.

Paste cu caldura in Caraibe

Rezervarea pentru vacanta scolara de Paste am facut-o cu mai multa vreme inainte, si doream un loc sigur, care sa nu isi suceasca brusc conditiile pandemice. Si asa am ajuns la Republica Dominicana, pe care am explorat-o timp de doua saptamani intr-un roadtrip de poveste (o idee excelenta de destinatie de plaja exotica pentru mers cu copiii). Am testat tot felul de cazari interesante (si doar la all inclusive nu am ajuns in Republica Dominicana), am inotat in cenote, cascade, lagune si rauri superbe (Scape Park e de neratat, si o vizita la maimutele de la Monkeyland e o experienta foarte interesanta).

Reveniti acasa, am mai explorat putin din Europa cea fara de restrictii: am fost intr-un weekend primavaratic in Olanda, un traseu haios conceput special pentru a bucura copiii, si un weekend de plimbari prin Bulgaria, la Chiflik, la ape termale intre munti.

Sfarsit de primavara si inceput de iunie cu noi plimbari prin Romania, Europa, dar si prin Asia Centrala

Ne-am tras sufletul prin Harghita un weekend de relaxare si distractii pentru cei mici la Parcul Mini Transilvania, dar si cu plimbari pe la unul din obiectivele mele naturale preferate din Romania, vulcanul Racos, acum platou de filmare de film western.

Ultima saptamana de mai ne-a gasit prin Uzbekistan, o tara din Asia Centrala cu experiente wow la propriu, intr-un traseu de o saptamana intre Tashkent si Marea Aral, trecind pe la cele mai frumoase orasele de pe Drumul Matasii.

1 iunie, Ziua Copiilor, ne-a gasit la Marea noastra Neagra, in Eforie Nord, pe care am gasit-o renovata si aratind bine la inceput de sezon 2022, la Hotel Pasha. Am profitat de ocazie si am vizitat si parcul de dinozauri Jurasica Park, si ne-am si plimbat un pic prin statiunea Neptun.

De weekendul lung de Rusalii am plecat in Slovenia, sa ii mai descoperim una dintre minunile dintre munti, Lacul Bohinj. La intoarcerea acasa am poposit si o zi in Italia, la Villa Condulmer, o idee minunata de cazare aristocratica intre Treviso si Venetia.

Ne-am inceput si programul de vara acasa, cu vizite prin parcuri, plimbari prin Gradina Botanica sau la intamplare prin centrul capitalei, Muzeul Satului sau terase rooftop desupra lumii, Arcul de Triumf, la muzee, locuri de joaca, spectacole de teatru sau pur si simplu plimbari pe strazile capitalei, de multe ori in cautare de grafitti colorate, infruntind caldura caniculara deja instalata in iunie in Bucuresti. Ceea ce este de fapt programul nostru standard vara de vara cat timp stam in Bucuresti.

Ultimul weekend din prima jumatate de 2022 speram sa ne gaseasca haihui prin Germania. Nu a fost sa fie. Post pandemia si intoarcerea la normalitate aduc noi dificultati calatorilor: anulari de zboruri pe ultima suta de metri, aglomeratii si intarzieri nesfarsite. Lufthansa ne-a anulat cu o ora inainte de decolare zborul spre Munchen, si ne-am reorientat in aeroport spre ce mai era disponibil. Si asa am ajuns in Ibiza, o insula care nu era pe radarul nostru in niciun fel, care ne-a impresionat insa teribil cu plajele sale senzationale, pesteri neobisnuite, cafenele dragute si peisaje superbe. Iar pentru ca si intoarcerea acasa a fost deosebita, am poposit o noapte si prin Nisa, pe Coasta de Azur, moment bun sa faca si copiii cunostinta cu litoralul Frantei.

Cam aceasta a fost prima jumatate de 2022 pentru noi, cand pandemia pare de domeniul trecutului, si speram chiar asa sa ramana, cu noi provocari generate de situatia post pandemica, cu 16 tari vizitate, dintre care 4 in premiera pentru noi, si 2 pentru copii. Sa inceapa vacanta de vara deci!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare