Sus
  >  Destinatii   >  America Centrala   >  Cum este traseul de drumetie pe vulcanul Pacaya din Guatemala

Sa urci sau sa faci un traseu pe un vulcan este una din experientele de neratat intr-o aventura in Guatemala, iar noi am ales ca vulcanul Pacaya sa fie primul pe care il exploram in drumetie din aceasta tara.

Cum ajungi la inceputul de traseu pe vulcanul Pacaya?

Noi am pornit din Antigua Guatemala, cel mai sarmant orasel al Guatemalei, in un pic peste o ora, dar aproape la fel de usor poti ajunge la poalele Pacaya si din capitala Guatemala City. Chiar si mai repede, in aproximativ 40 de minute, vei incepe traseul pe Pacaya din Amatitlan, un orasel cu ape termale pe malul lacului cu acelasi nume (dar despre el mai multe la sfarsitul articolului).

O parcare mare te asteapta in fata Centrului de vizitatori ai Parcului National. De acolo vei “intocmi” un ghid, dar si negocia un bat de drumetie de la multii copii care au de inchiriat. E o idee buna sa iti inchiriezi de altfel (daca nu ai deja), ultima parte din traseu este pe nisip vulcanic destul de alunecos.

Cum este traseul in sus pe Pacaya?

De asemenea, poti calari mare parte din traseu. Oameni dornici sa iti ofere aceasta experienta sunt la intrarea pe traseu, imediat ce platesti taxa de intrare in parcul national. Chiar daca nu vrei de la inceput, te vor insoti, alaturi de caii lor, 15-20 de minute de urcus, poate panta, sustinuta si destul de accentuata, te va face sa te razgandesti.

Si iata-te la intrarea pe traseu! Pana in ultimul punct in care ai voie sa urci pe Pacaya vei face 2.5-3km de urcus relativ abrupt, dar sustinut. Noi am facut in jur de o ora jumatate, cu cateva pauze pentru poze si admirat vulcanul Fuego, si eruptiile sale dese.

Prima parte vei merge printr-o zona de copacei si arbusti, insa vegetatia nu este suficient de deasa si compacta pentru a iti lua placerea peisajului vulcanilor impozanti din imediata vecinatate a lui Pacaya. In josul pantei poti admira lava recenta, de la eruptia din 2021. Vizavi de Pacaya stau maiestuos Agua, unul dintre cei mai inalti vulcani din Guatemala, Acatenango (pe care poti de asemenea urca, intr-o drumetie un pic mai lunga insa, iar cand am fost noi cateva zile a fost inchis), si nervosul Fuego, care erupe o data la cateva minute.

De abia dupa 2000m altitudine vei ajunge in zona arida, doar cu lava, a lui Pacaya. Aici te asteapta prima surpriza: un magazin de bijuterii din lava, produse handmade de mai multi designeri locali. Nu neaparat faptul ca pe un vulcan activ, la peste 2000m, iti poti cumpara o bijuterie este inedit, ci modul in care anteprenorul local care a avut ideea magazinului isi pune in valoare colectiile de bijuterii.

Si aceasta nu este singura surpriza a vulcanului, care de altfel iti ofera un peisaj cu adevarat exceptional la fiecare pas. Inca 10 minute pe o carare plata, dar peste roci vulcanice, si pe langa fumaroles fierbinti ce emana miros de sulf, ajungi la un restaurant ce vinde… pizza. Si nu orice pizza, ci pizza gatita la caldura activului Papaya, in cateva minute, de catre Mario David García Mansilla, un contabil localnic, ce s-a indragostit de vulcanul nabadaios acum mai multi ani, cand o eruptie a lui a ajuns pana aproape de casa lui, si el a fost evacuat impreuna cu toti vecinii sai.

Inainte de pandemie, pentru a gusta o pizza pe Pacaya trebuia sa iti faci rezervare din vreme. Acum am stat doar noi, David, angajatii sai si ghidul nostru, impartind o pizza si o sticla de vin rosu de Chile, sticle pe care tot David, in fiecare dimineata, le cara in sus pe vulcan, impreuna cu toate ustensilele si ingredientele ce ii sunt necesare la gatit.

Am stat peste o ora sus pe Pacaya, la pizza si admirat peisajul, si am pierdut sirul eruptiilor lui Fuego (care se pare ca avea activitate intensa in acele zile – o zi mai incolo zona de sub Fuego, satele de la poala sa, au fost evacuate datorita eruptiilor prea puternice). Traseul inapoi la baza ne-a luat foarte putin, fiind doar la vale. In aproximativ 15 minute am fost la masina noastra inchiriata, si ne-am continuat traseul pentru ziua respectiva prin Guatemala.

Ce mai poti face in jurul vulcanului Pacaya, dupa ce ai terminat drumetia pe el?

Imediat dupa ce am urcat in masina la final de drumetie pe Pacaya, am continuat drumul imprejurul muntelui, cu masina, inca aproximativ 10 minute, pana la Laguna Escondida, un lac scenic intr-un batran crater, pe marginea caruia am poposit pentru cateva momente de relax.

Iar la distanta de jumatate de ora te asteapta pentru balaceala in ape termale Spa-ul si Termele de la Santa Teresita (unde te poti si caza), in orasul Amatitlan. Apa incalzita de Pacaya este captata aici in o sumedenie de piscine, ce iti ofera relaxare in diferite grade, dar sunt amenajate si o plaja artificiala, si o piscina dotata cu topogane.

Seara am incheiat-o admirind apusul pe lacul Amatitlan, la una din terasele de pe mal, urmarind forfota de barcute colorate ce plimbau pe apa localnicii si putinii turisti dornici.

La o ora si ceva de Pacaya am revenit pe innoptate in frumoas Antigua Guatemala, o bijuterie de oras, a carui explorare este una din experientele ce nu trebuie ratate in Guatemala.

>> Citeste mai departe si alte experiente de avut si savurat in Guatemala!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare