Sus
  >  Destinatii   >  America Centrala   >  4 sate sarmante de vizitat pe malul lacului Atitlan in Guatemala

Cea mai mare parte din incursiunea noastra prin Guatemala am alocat-o vizitarii frumosului lac Atitlan, admirarii vulcanilor care ii strajuiesc malurile si explorarii satelor sarmante ale sale. Am stat in total 3 nopti pe malul lacului, cazati in Santa Catarina Palopo.

>> Citeste despre toate experientele avute de noi in Guatemala

Prin coloratul Santa Catarina Palopo

Noi ne-am cazat in Santa Catarina Palopo, intr-un hotel foarte dragut, pe malul lacului. In prima dimineata am si iesit o data cu rasaritul, pentru a admira silueta vulcanilor Atitlan, Toliman si San Pedro in lumina rozalie a rasaritului. Santa Catarina Palopo este un sat, fost pescaresc, cu adevarat sarmant. Fiecare casa din localitate este vopsita in culori colorate, cu motive geometrice mayase, si de pe dealurile din jur, sau de pe apa, ofera un peisaj cu adevarat interesant, care poate fi admirat si de la un mirador la intrarea in sat.

Dupa plimbarea pe faleza de pe lac, am continuat urcind pantele satului. Nu doar casele sunt pictate respectind vechi motive maya, ci si scarile sau bordurile strazilor pietruite.

Santa Catarina Palopo mai ofera insa o surpriza. Mergind agale din debarcader, vei ajunge la o zona cu mici piscine naturale, imprejmuite de pietre. Pentru ca acolo, vulcanii din jur, inca activi, iti ofera un cadou natural: ape calde, termale, ce se revarsa in lac. Am profitat si noi de surpriza, si ne-am balacit in combinatia de ape clocotite si apa rece a lacului.

Panajachel, principalul oras din jurul lacului Atitlan

Poarta de intrare inspre lacul Atitlan este orasul Panajachel, cea mai aglomerata dintre localitatile ce puncteaza malul apei, si locul de unde poti lua oricind o barca pentru a ajunge rapid in orice colt al sau. Faleza din Panajachel este lunga si frumos amenajata, cu terase cu o priveliste superba asupra lacului din loc in loc.

Dar in Panajachel nu doar ne-am plimbat pe malul lacului, ci am pornit si la o drumetie, in Reserva Natural Atitlan, o rezervatie ce se intinde de pe malul lacului in sus, pe o portiune de padure luxurianta, printre copacii si raurile acestei rainforest intinzindu-se poduri suspendate, ce ne-au amintit de Costa Rica. Poti alege dintre mai multe trasee, de diferite lungimi si dificultati, si cararile te vor purta pe langa cascade si puncte de mirador, dar si pe o mica plaja, la un dom cu fluturi exotici, sau pe langa platforme de observatie, unde vei putea face cunostinta cu locuitorii pantelor vulcanice din jurul lacului: coati sau maimute mono.

San Marcos La Laguna, peisaje superbe si atmosfera hipster

Pentru a ajunge in San Marcos La Laguna am luat de unde stateam, Santa Catarina Palopo, o barca rapida, care in 25 de minute ne-a dus pana la micul debarcader din stufaris al acestui sat cu atmosfera foarte hipster si relaxata.

Inainte de a testa preparatele oferite de una din cele cateva terase acoperite cu stuf de pe malul lacului, am urcat la Cerro Tzankujil, o rezervatie naturala cu trasee, ce iti ofera peisaje fabuloase cu „vecinul” San Pedro, vulcanul ce domina acest colt de lac, dar si locuri de stat la plaja pe pietrele albe, si chiar si o trambulina usor fioroasa, pentru sarit in apa rece din Atitlan.

Iar in varful dealului poti admira si un mic altar mayas, inca folosit de localnici (90% maya) in ceremoniale.

San Lucas Toliman, si fabulosul Mural Kaslem

In San Lucas Toliman am ajuns tot in urma unui voiaj rapid cu barca, cu masina ne-ar fi luat din Santa Catarina Polopo aproape 2 ore pe drumul plin de serpentine ce ocoleste lacul, pentru a vedea pontoanele colorate ale acestui mic sat nu chiar turistic.

Aproape fiecare ponton pentru barci are o „tematica” si o culoare, ba chiar pe faleza sunt amenajate tot felul de instalatii instagramabile colorate. Dar adevaratul star este Mural Kaslem, un ponton imens, pictat absolut superb, pentru care se plateste intrare.

Am sfarsit ziua aici la un mojito la una din cele cateva terase de deasupra muralului, dupa ce ne-am plimbat un pic de-a lungul lacului, prin sat, unde femeile localnice au pietre pentru spalatul rufelor, iar copiii se balacesc si se joaca prin apa.

Unde ne-am cazat pe malul lacului Atitlan?

Am ales baza noastra sa fie in coloratul Santa Catarina Palopo, la Villa Santa Catarina, un hotel dintr-un lant de hoteluri detinute chiar de statul Guatemala, cu o arhitectura traditionala, o curte foarte frumoasa, privelisti fabuloase cu lacul si vulcanii sai, si un detaliu care a facut toata diferenta: o piscina cu apa termala, din izvoarele termale ce incalzesc si lacul in acest sat.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare