Sus
  >  Destinatii   >  Excursie de o zi din Londra: In vizita la Regina la Castelul Windsor

Din Londra pana la resedinta oficiala a Reginei, Castelul Windsor, faci in jur de o ora, si e o idee minunata de iesit din haotica aglomeratie urbana care este capitala UK. Castelul Windsor este cel mai vechi si mai mare castel locuit din lume, si o vizita aici e obligatorie daca vrei sa absorbi un pic din istoria regala a Regatului Unit.

Cum ajungi la Windsor ca sa vizitezi castelul?

Poti ajunge foarte usor, pe autostrada de centura a Londrei, castelul Windsor este foarte aproape de Aeroportul Heathrow, si de altfel vei vedea in permanenta avioane trecind pe deasupra zidurilor groase de aparare. Se organizeaza tot felul de tururi pentru a vizita Windsor, dar poti ajunge la fel de simplu si cu masina inchiriata sau personala. Singurul dezavantaj este parcarea, locuri de parcare foarte aproape de castel fiind foarte putine. Noi am marcat undeva la peste un kilometru si jumatate distanta de portile de intrare pentru public, pe malul Tamisei, langa un teren pentru activitati sportive, vizibil si de pe terasele castelului.

Ce presupune vizita la Castelul Windsor?

In perioadele foarte aglomerate este necesar sa iti iei bilet online. Biletul se cumpara online, de pe site-ul oficial, si vei primi un interval de jumatate de ora in plus fata de ora aleasa, in care poti intra in castel. Intrarea se face printr-un filtru de securitate, ca la aeroport, de inteles dat fiind ca Regina inca locuieste aici.

Turul prin castel dureaza undeva la o ora – o ora jumate. Intai te vei plimba pe langa fostul sant de aparare, in martie plin de narcise, iar apoi vei continua vizita la Casa de Papusi a Reginei Mary, construita de catre arhitectul Sir Edwin Lutyens in 1921, care e mai mult opera de arta decat jucarie, o casa la realizarea careia au contribuit peste 1500 de artisti, si care e acum considerata cea mai mare, mai frumoasa si mai faimoasa casa de papusi din lume.

Din lumea miniaturilor vei pasi apoi in Apartamentele regale, sali fabulos decorate, pe care le poti admira pe indelete (iti poti inchiria autoghid de la intrare).

La final poti arunca o privire catre curtea interioara a castelului (neaccesibila publicului), in care noi am zarit zbenguindu-se pe cei 3 corgi faimosi ai Reginei.

Ultimul stop al plimbarii prin Castelul Windsor este la Capela, care insa este inchisa duminica, deci noi, pentru ca atunci ne-am nimerit la vizitat, nu am putut-o admira decat de afara. Daca insa vrei sa o vezi, alege oricare alta zi a saptamanii, cand lacasul de cult este deschis si publicului.

Ce mai poti vizita in jurul castelului, in Windsor?

Dupa vizita la Castel, am luat-o agale pe stradutele pietonale din jur, prin Windsor, in cautarea unui restaurant. Aveam pofta de un cidru si de o placinta cu carne, si imediat am gasit un pub cozy care sa ofere fix ce ne doream.

De acolo, cu energia refacuta, am luat-o alene inspre Tamisa, pe malurile careia sunt amenajate promenade lungi, fie astfaltate, cat inca esti in oras, fie carari prin padurile ce urmeaza firul apei. Luciul apei era plin de lebede, soarele reaparuse pe cer dupa un inceput de zi cam incetosat, si ne-am plimbat pret de cativa kilometri buni, pana hat departe, in afara orasului. Ba ne-am si oprit la o terasa draguta, pentru un pahar de vin la apus. Din anumite puncte poti zari si silueta impunatoare si imensa a castelului, peste copacii infloriti.

Din Windsor ne-am indreptat direct spre aeroportul Luton, de unde ne-am intors acasa in Bucuresti (cu un zbor direct de 3 ore). Drumul cu masina de la castel pana la avion dureaza in jur de o ora.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare