Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Cu copiii la ski in Bulgaria: Pe partiile din Borovets

Unde sa mai mergem la ski cu copiii, la o distanta rezonabila de Bucuresti, cat sa permita un weekend trip? Nu pe Valea Prahovei, nu in Poiana Brasov. In Bulgaria, dar nu in Bansko, e aglomerat si am mai fost. In Borovets, acesta a fost pentru noi raspunsul intr-un weekend de aproape primavara, pe care l-am petrecut la ski in Bulgaria.

La vecinii nostri bulgari mai fusesem la ski in Bansko la ski (in cadrul rezolutiei de travel din 2013, un weekend trip pe luna). Dar intr-unul din weekendurile de la jumatatea lui martie, cand la noi pe Valea Prahovei sau Poiana Brasov deja nu se mai schia, am descoperit cu incantare ca in Bulgaria inca este zapada.

Si ne-am amintit de Borovets, statiunea regala de ski bulgareasca, despre care citisem in mai multe ghiduri de calatorie.

Cum este domeniul ski-abil Borovets cu copiii?

Borovets e situata la aproximativ 40-50 de minute de Sofia, la 1390m altitudine, o statiune mica si compacta, cu putine hoteluri, insa fiecare de dimensiuni mari si cu multe camere. În prezent, Boroveț are cel mai modern domeniu schiabil din Bulgaria. Daca este sa o compar cu Bansko, cel cu mult prea multe hoteluri inghesuite, o prefer pe micuta Borovets, unde totul este aproape, cu hoteluri fix langa partii, telescaune si gondole, si unde nu am intalnit cozi si aglomeratie deloc.

Cele 24 de partii de ski din Borovets, de toate gradele de dificultate, sunt deservite de o gondola (in forma de cireasa rosie, dupa cum spune Lucas), si de cateva telescaune si teleskiuri. Partiile sunt impartite in 2 zone distincte, care din pacate nu comunica pe sus intre ele (inteleg ca exista un plan in viitorul apropiat de a construi o instalatie de transport intre versantii muntosi), insa prin statiune in maxim 2-3 minute ajungi de la baza partiilor deservite de telescaune sa te urci in gondola Yastrebets care te urca pana sus la 2369m, de unde incepe un alt ciorchine de partii.

Pe partiile de ski din Borovets cu copiii

Am avut noroc de un soare superb, asa ca in prima zi imediat dupa micul dejun am luat gondola si ne-am cocotat pe munte. Mi-a placut tare mult peisajul inzapezit, punct de pinii verzi pitici care imbraca toate culmile muntoase din aceasta zona. In timp ce baietii se dadeau pe partii, eu cu Ema in marsupiu am admirat vreo ora si jumatate privelistea de sus, si ne-am plimbat in jurul statiei de gondola, bind un vin fiert la una din terasele de sus, cu view fabulos (care de fapt suspectez ca era un fel de tuica, usor colorata cu vin, dupa cum pare ca este mai pe placul bulgarilor si rusilor prezenti in numar mare in statiune)

Si a doua zi vremea a tinut cu noi, asa ca am repetat programul de ski din ziua precedenta: baietii pe partie, iar fetele la plimbare pe varful muntelui, la aer curat, soare si privelisti albe.

Sus, unde ne-a lasat gondola, Lucas a fost foarte incantat sa descopere un minion ( cu care puteai face poze). Iar Ema a stat in premiera in fund pe zapada, si s-a gandit cum ar putea face sa o guste un pic macar. Noi fetele nu am putut urca si cu telescaunul (nu am fi avut cum sa coboram), asa ca doar jumatatea masculina a familiei a vizitat si partiile din partea cealalta a resort-ului.

Ce poti face dupa ski cu copiii in Borovets?

Sambata, dupa ce am luat pranzul in statiune, am incarcat copiii adormiti in masina, si am pornit la un drum de o ora si ceva pana la manastirea Rila, situata de partea cealalta a masivului muntos (in linie dreapta erau 21 de km, dar drumul de masina ocolea tot muntele, si erau 70-80km in total, adica distanta perfecta pentru somnul de pranz al celor mici).

Am vizitat manastirea, am admirat pe drumul prin munti si cateva cascade, si fix inainte de lasarea intunericului am facut un hike de jumatate de ora pana la piramidele lui Stob.

Duminica, deoarece urma sa plecam acasa inapoi in Bucuresti, si ne astepta un drum de 5-6h, nu am mai vizitat nimic, dar ne-am mai distrat putin in statiune inainte de a urca in masina. Imediat de la coborarea din telecabina jos, Lucas a facut o plimbare pe ponei, pana la hotel, spre marele amuzament al tuturor.

In zona mai sunt mai multe obiective de vizitat, pe care insa le-am lasat pentru alta data: statiunea de spa termal Belchin (unde avem in plan sa ne cazam o data pentru un weekend), castelul regal din Borovets, o cascada si unul din putinele geysere din Europa, din care tasteneste apa la 102 grade celsius.

Piscina de dupa ski

Apoi am testat apres ski-ul hotelului Rila, giganticul hotel de la baza partiilor. O terasa excelenta, cu view la munte si partii, imbracata in sticla, cu sezlonguri comode, bauturi si mancare. Cu atat mai frumoasa cu cat soarele ne bronza.

Iar cum ski-ul se imbina tot timpul bine cu balaceala si inot, inainte de a pleca spre casa baietii au testat piscina hotelului, cu view de asemenea la partii.

La ce hotel ne-am cazat cu copiii in Borovets?

Joi seara, deci cu o zi inainte de weekendul petrecut in Borovets, ne-am bucurat ca am gasit ultima camera tip studio, pentru familii, in hotelul emblematic pentru statiune, giganticul Rila, aflat la baza partiilor. Hotelul, cu o arhitectura ce reflecta formele muntilor inconjuratori, este renovat partial in 2015.

Toate spatiile comune sunt superbe, cu mobilier modern si geamuri mari de sticla ce pun in valoare peisajele din jur. Micul dejun il iei intr-un restaurant luminos, de unde poti vedea direct starea partiilor (are geamuri si terasa fix cu view la zapada).

Pranzul a la carte il poti lua la parter, la restaurntul Samokovi, cu un decor aerisit si placut.

Iar cina o poti lua in sistem bufet tot cu view la partii, de data aceasta cu instalatia de nocturna aprinsa.

Din pacate camerele nu sunt in acelasi registru de design, sunt uratele si inghesuite (si noi rezervind pe ultima suta de metri nu am prins nici cu view la partii, ci in partea din spate). Singurul amanunt interesant in camera era patul de copii, supraetajat si cu scarita pentru a ajunge la etaj, care l-a distrat putin pe Lucas.

In ciuda camerelor cam dezamagitoare (care sper ca vor fi renovate in curand, sa se asorteze cu restul), hotelul a fost o alegere foarte buna. Direct pe partie, iar locul meu preferat a fost terasa apres ski, de unde puteai admira skiorii. Baietii au avut pe lista de preferate si piscina, aflata la parter si inconjurata de geamuri de sticla care dadeau tot inspre partii.

Ne-a placut tare mult Borovets, si as reveni cu placere si la anul pentru un weekend de ski. Iar tot in zona, avem in plan sa incercam apele termale de la Belchin, statiune 20 de km mai incolo. Iar vara, muntii de aici iti ofera nenumarate trasee de hike si drumetii montane.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare