Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Excursie cu copiii la Manastirea Rila din Bulgaria

Unul din cele mai cunoscute monumente monahale din Bulgaria este Manastirea Rila, construita in secolul X, si situata la peste 1100 de metri, in masivul muntos cu acelasi nume. Este suficient de aproape de capitala Bulgariei, putind fi o excelenta excursie de o zi din Sofia, dar si in zona statiunilor celebre de ski bulgaresti, Bansko sau Borovets (de unde am pornit noi pentru vizita, faci aproximativ 1h30 pe drum cu masina).

 

Frumosul drum pana la Manastirea Rila

Imediat ce iesi din drumul principal, si intri printre munti pe drumul spre Rila, vei gasi mai multe surprize in lungul soselei. Noi am admirat in cate un mic popas 2 cascade, care se pot vedea chiar de pe marginea soselei.

Rila, o manastire ca o cetate

Dupa aproximativ jumatate de ora de drum ce serpuieste in lungul raului Rilska, printre munti, prin chei stancoase si pe langa cascade, ajungi in parcarea manastirii. Complexul se infatiseaza ca o cetate inchisa, in forma de pentagon neregulat, cu ziduri masive de 24 de metri, in curtea caruia se intra printr-o poarta metalica masiva.

Interiorul este o minune arhitectonica, arce si coloane, scari de lemn si balcoane sculptate, si un numar de 300-400 de chilii monahale, decorate cu multe picturi colorate si cu margini punctate in alb si negru.

Poti vizita biserica din centru, si da o tura pe sub balcoanele arcuite, admirind decoratiunile si arhitectura, dar si muntii inalti care se itesc pe dupa zidurile manastirii.

Piramidele lui Stob, un stop pe drumul de intoarcere

Din parcarea manastirii pornesc si cateva trasee de hike, descrise insa din pacate doar in bulgara pe un panou la intrarea in padure, catre, din cate am inteles, poienite si cascade, carari pe care noi ne-am aventurat doar putin, dat fiind luna martie in care ne aflam fiind pline de noroi.

La intoarcere insa, tineam minte de la dus un alt punct de atractie de pe drum, Piramidele lui Stob, un mini hike de jumatate de ora pana la niste formatiuni stancoase cu aspect triunghiular, cocotate pe un deal. Noi am ajuns la ele inapoi aproape pe inserat, dar ne-am aventurat totusi pe drumul lat ce pornea din parcarea amenajata. Piramidele nu le-am putut admira prea bine, dat fiind intunericul care se lasa din ce in ce mai rapid, dar plimbarea a fost foarte placuta, si de la inaltimea dealului pe care urcasem am admirat regiunea inconjuratoare.

Deja se lasase noaptea, asa ca dupa hike-ul nostru la limita de zi, ne-am intors in Borovets, statiunea montana unde eram pentru un weekend de ski (despre ale carei partii voi povesti cu alta ocazie).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare