Sus
  >  Destinatii   >  Antarctica   >  Stop in drum spre Antarctica: Elephant Island

Am vizitat in total 3 insule din grupul de insule South Shetland, ce preceda Peninsula Antarctica, si sunt de multe ori incluse in itinerariile croazierelor pe al saptelea continent, dar prima la care am oprit, una din cele mai nordice deci, este Elephant Island, o insula muntoasa, acoperita de gheata, si aproape constant maturata de rafale puternice de vant. Este la 245km de Peninsula Antarctica, 1253km de South Georgia si 935km sud de Insulele Falkland, in mijlocul valurilor furioase ale Oceanului de Sud (Antarctic).

Legendarul explorator Shakelton si echipajul sau, in asteptarea salvarii pe neprietenoasa Elephant Island

Am oprit cu MS Fram, barca noastra, in apropierea singurei fasii de pamant drept si neacoperit de ghetari de pe Elephant Island, acolo unde echipajul barcii Endurance a esuat, si a stat timp de cateva luni, in asteptarea salvarii. Sir Ernest Shakelton a stiut ca alta sansa de salvare decat neprietenoasa Elephant Island nu exista pentru oamenii de sub comanda sa, dupa ce barca Endurance a fost prinsa, sfaramata si distrusa de gheata marii Wenddell in Antarctica, si ei, plutind in deriva pe bucati de gheata, au reusit sa ajunga la pamant firm. Intai au stat cateva zile pe Cape Valentine, dar Shakelton a ales Point Wild drept o baza mult mai ferita de vant si bolovani desprinsi din tarmurile abrupte ale insulei, la marginea unei limbi de gheata ce domina insula.

Aici, pe aceasta bucatica de pamant pe care ingroziti am admirat-o si noi, intre pinguini si foci, si-a lasat Shakelton echipajul, si, in cautarea salvarii, a pornit doar inca 5 oameni (printre care si irlandezul Tom Crean, al carui bar, deschis dupa intoarcerea acasa, South Pole, l-am vizitat in Irlanda) inspre South Georgia, unde stia cateva statii de vanat balene deschise si iarna.

Aici, sub comanda lui Frank Wild, intreg echipajul lui Shakelton a supravietuit, intr-un adapost construit dintr-o barca de salvare intoarsa invers, vanand foci si pinguini, pana cand barca chiliana Yelcho, cu insusi Shakelton la bord, a aparut la orizont. Locul de unde i-a salvat este azi comemorat printr-o statuie a capitanului chilian Louis Pardo.

Datorita locatiei si insemnatatii sale in istoria explorarilor antarctice, insula Elephant (numita dupa forma sa) este un stop popular in itinerariile croazierelor, fie ca vin direct dinspre America de Sud, Insulele Falkland sau South Georgia.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare