Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Pe ghetarul Titlis, ski la peste 3000m altitudine, in Elvetia

Una din experientele pe care le recomand mereu cu copiii prin muntii Europei este sa vizitezi cate un ghetar din Alpi. Am fost acum cativa ani cu copiii in Dachstein in Austria, si anul acesta pe iarna, am urcat tocmai sus pe Titlis, un ghetar impresionant la doar o ora de Zurich.

Cum ajungi la Titlis?

Urcarea sus pe ghetar se face din cocheta statiunea Engelberg, aflata aproximativ la o ora de Zurich, de unde, pana in varf, vei schimba cateva cabine. Ultima dintre cabine, Titlis Rotair, este o atractie in sine: o imensa cabina rotitoare, prima de felul ei din lume, pentru a avea peisaje panoramice de jur imprejur in timpul celor cateva minute care dureaza urcarea pana 3020m deasupra nivelului marii.

>> Vezi oferte de cazare in Engelberg

>> Vezi oferte de cazare in Engelberg

Ce poti face sus pe ghetarul Titlis?

Doua experiente sunt de neratat aici. In primul rand parcurge Cliff Walk, o pasarela ametitoare ce porneste cu un pod atarnat peste hau, 500 metri deasupra pamantului. In Elvetia sunt multe asemenea plimbari agatate de stanci, si noi deobicei nu ratam nici una, chiar daca sunt -19 grade cu vant puternic, cum am prins de data aceasta. Un alt cliff walk cu adrenalina mai gasiti si in regiunea Jungfraujoch.

Pestera de gheata ce este adapostita in centrul ghetarului Titlis are pereti de gheata vechi de peste 5000 de ani, si o lungime de 150m. Este perfect accesibila in siguranta, si o experienta ce merita cu prisosinta. Este accesibila tot timpul anului.

Tot la baza de sus a ghetarului ai si un magazin de ceasuri la inaltime, un bar de ciocolata si un restaurant cu privelisti panoramice. Ne-am oprit si noi pentru pranz aici, si copiii au fost tare incantati de pizza cu ochi si gura pe care au primit-o, si noi de vinul fiert cu peisaj.

La ski pe Titlis

In functie de vreme, poti incepe coborarea pe skiuri sau snowboard chiar de sus, de la peste 3000 de metri. Daca vantul este prea puternic, vei fi rugat sa iti lasi placa sau schiurile la baza cabinei Rotair, si doar de acolo in jos sa poti sa explorezi in viteza partiile. Domeniul schiabil Titlis are o diferenta de altitudine de 2000 de metri, de la ghetar pana la baza in sat, si in intregul resort Engelberg ai in total 82 de km de partii, in majoritate de dificultate medie. Marea majoritate a partiilor au cu siguranta zapada intre decembrie si aprilie, in timp ce sus pe ghetar se poate schia din octombrie pana in mai in conditii bune.

Drumetie prin zapada din abundenta pana la lacul Trübsee

La statia intermediara a cabinelor, la coborarea de pe ghetarul Titlis, am oprit pentru o drumetie de iarna de cativa kilometri. Elvetia exceleaza in aceste drumetii de iarna, marcate in paralel cu partiile de ski, de altfel. De data aceasta am prins o adevarata furtuna de zapada in vizita noastra la Titlis, dar daca sus, la peste 3000 de metri altitudine, vantul batea cu putere si fulgii se izbeau cu violenta aproape de nasucurile copiilor, la statia de la mijloc de telecabina, la doar 1707 metri inaltime atmosfera era feerica, cu fulgi pufosi, zapada cat vezi cu ochii si fara vant. Timp de cativa kilometri am inconjurat lacul Trübsee, alb si inghetat acum, oprindu-ne la fiecare cativa metri pentru batai cu bulgari si ingerasi in zapada imensa si pufoasa din jur. Drumetia este usoara, si dureaza undeva in jur de 45 de minute (sau o ora si jumatate daca te tot opresti, ca noi), si te duce si la cateva locuri de joaca, accesibile si iarna, ce il au in prim plan pe Schmuggli, magarusul mascota al acestei zone din Elvetia.

>> Vezi oferte de cazare in Engelberg

Unde mai poti schia in Elvetia? Am prezentat in acest articol cateva optiuni de destinatii spectaculoase de ski in Elvetia.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare