Sus
  >  Calatorii cu copii   >  In vizita prin Esztergom, la Cotul Dunarii din Ungaria

Inca de acum cativa ani, cand am vizitat, la o ora de Budapesta, simpaticele orasele Visegrad si Szentendre de la Cotul Dunarii din Ungaria, m-am indragostit de aceasta zona plina de cetati si peisaje deosebite. Asa ca am revenit in aceasta vara pentru un weekend de ape termale si vizite in cel de-al treilea orasel din regiune, pe care nu apucasem sa il luam la pas, Esztergom.

>> O vizita in Visegrad, si reintoarcerea in vremuri medievale
>> Szentendre, oraselul cu aer mediteranean de la Dunare

Bazilica din Esztergom, cladirea care domina orasul si Dunarea

De cum ajungi in centrul Esztergom vei zari silueta impunatoare si masiva a basilicii, cea mai mare biserica din Ungaria si a 18-a din lume. Cu domul sau, inalt de 100 de metri, este cu adevarat o aparitie care impune respect, si asa a fost dorit sa fie inca de la constructia sa in anii 1001-1010 de catre Stefan cel Sfant, primul rege maghiar. Interiorul bazilicii este gratis de vizitat, insa daca vrei sa intri si in cripta, sa urci in dom, sa vizitezi tezaurul sau sala panorama, o cafenea la inaltime de unde poti admira Cotul Dunarii, iti trebuie bilete extra, ce pot fi cumparate in diferite combinatii.

Orga imensa a bazilicii este impresionanta, fiind una din cele mai mari din Europa, dar nu rata nici cripta cu statuile ei impresionante, sunt o aparitie! Cafeneaua din cupola si geamul ei semicerc de deasupra Dunarii sunt alt loc in care merita sa poposesti in vizita ta prin Bazilica din Esztergom.

La doi pasi de Bazilica, intra in castelul din Esztergom

Bazilica nu e singura constructie maiestuoasa ce vegheaza de secole Dunarea de sus in Esztergom. Fost sediu regal, si punct central al orasului care, pana la jumatatea secolului 13 a fost capitala Ungariei, Castelul Esztergom a fost construit pe ruinele unui vechi castru roman. Te poti plimba acum prin curtile sale interioare, sala de tron, capela, dar si foisorul cu privelisti panoramice catre Dunare, munti si oras.

Plimba-te pe malul Dunarii

Sunt o sumedenie de trasee pe care te poti plimba in Esztergom pentru a admira Dunarea. Fie jos, chiar pe malul apei, fie mai pe sus, pe stanca ce este baza pentru bazilica si castel, poti gasi multe minunatii in aceste plimbari, pe langa peisajele cu fluviul ce curge alene, si barcile ce il navigheaza. Noi am gasit sculpturi de nisip, monumente, panouri de informatii despre zona, mici plaje si trasee pentru bicicleta.

Admirind Esztergom din Slovacia

La Esztergom Dunarea are rol si de granita naturala ce desparte Ungaria de Slovacia, frontiera pe care o poti trece usor doar traversind podul Maria Valeria ce uneste cele doua tari, fara a opri la nicio vama, dat fiind ca amandoua fac parte din Schengen . Sturovo se numeste oraselul de pe partea slovaca, fata in fata cu Esztergom, si ofera si el o gama larga de hoteluri si restaurante, dar si piscine termale (este mai mic insa decat fratele sau ungar), dar noi am preferat sa ne luam o inghetata si sa ne plimbam agale pe faleza lunga la Dunare, privelistea cu Bazilica si podul este superba.

Informatii practice: La ce hotel ne-am cazat la Cotul Dunarii, recomandari de restaurante si cum ajungi in zona?

Desi tinta noastra pentru acest weekend era sa vizitam si exploram Esztergom, am ales sa ne cazam in Visegrad (pe care il vizitasem deja pe indelete cu alta ocazie), pentru apele termale de aici. Am ales un hotel cu multe piscine, si interioare si exterioare, si copiii au fost in extaz: Thermal Hotel Visegrad (poti vedea oferte de pret aici). Ne-a placut si privelistea din camera, cu muntii cei verzi ce inconjoara Dunarea, iar copiii au fost entuziasmati si de locurile de joaca oferite de hotel.

Ne-a mai placut tot aici in Visegrad tare mult panorama cu Dunarea de sus de la Hotel Silvanus, unde am oprit pentru un pranz cu view. Cum avem in plan sa mai revenim in zona, aici ne-am caza data viitoare.

Nu am stat pe seara deci in Esztergom, dar am mancat de pranz aici, la un restaurant cu priveliste la Dunare, sub Bazilica, gazduit de un bastion fortificat medieval: Rozsakert Etterem, ce ofera un meniu extrem de interesant si diversificat, dar si cateva ruine bune de explorat dupa masa.

In Visegrad am mancat la Renaissance Etterem, un restaurant cu specific medieval pe care il mai vizitasem si cu alta ocazie. Poti lua o cina regala aici, intr-o atmosfera desprinsa din istorie, si poti chiar sa te costumezi in print sau printesa, alegind din garderoba pusa la dispozitie oaspetilor. Ba chiar primesti, la intrare in restaurant, si o coroana aurie de hartie, sa o poti lua acasa.

Cum din Bucuresti exista zboruri directe catre Budapesta, de aproximativ o ora ca durata, sa ajungi in Ungaria e usor din capitala Romaniei. Iar de la aeroportul din Budapesta pana la cele 3 orasele (Visegrad, Esztergom si Szentendre) de pe Cotul Dunarii faci mai putin de o ora, o parte din timp pe autostrada. Daca vrei sa combini o vizita aici si cu o plimbare prin Budapesta iti pot recomanda 6 activitati originale si amuzante cu copiii, si apoi inca o lista de 6.

>> Cauta alte oferte de cazare in Esztergom | Visegrad | Szentedre

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare