Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  In vizita la calaretul de la Madara

Nu suntem la prima vizita in regiunea Schumen-Madara, dar data trecuta, impresionati de tot ce ofera zona, am ramas cu o restanta: nu am urcat pe cararea ce porneste de langa Calaretul de la Madara pana sus pe platoul stancos, unde se gasesc ruinele unei cetati medievale, si de unde ai o panorama superba cu zona aceasta de relief carstic din Bulgaria.

>> Rezerva si tu Villa Bulgara Eco | Cauta alta cazare in Madara

Ce poti vedea pe ecopoteca de la Calaretul de la Madara?

EI bine, in primul rand faimosul Calaret! Un bazorelief imens, ramas de la traci, infatisind un calaret urmat de un caine, in lupta cu un leu. Este sculptat in jurul anului 700, in Evul Mediu timpuriu, si teorii il leaga de traci, afirmind ca este reprezentat un zeu trac. Este inscris in UNESCO din 1979, si are 23 de metri inaltime, si este o aparitie cu adevarat pe stanca perfect perpendiculara de peste 100 de metri inaltime.

De la calaret carari prin padure pornesc si in stanga si in dreapta. O plimbare agale in dreapta calaretului te va duce la niste pesteri semi-deschise, locuite se pare in vremuri preistorice, dar si o mica biserica rupestra.

Intors la calaret, il mai saluti o data, si pornesti spre stanga, unde te va astepta un urcus destul de accentuat, printre stanci si cu popasuri la puncte de panorama, catre cetatea Madara, construita pe platoul stancos de deasupra calaretului, la peste 100m deasupra satului. Aici au fost gasite ruine tracice, dar si a unei vile romane, iar cetatea si-a inceput constructia in secolele II-V.

Sus pe platou mai multe carari te invita la explorare, printre ziduri de aparare din care au ramas doar ruine, prin padurici si pana la diferite puncte de unde poti admira in jur, de sus.

La intoarcere inspre parcare poti trece si pe la un mormand in stanca, marcat pe carare, si pana la o poiana in care un templu si un altar stravechi pot fi admirate, sub stancile perpendiculare ale Madarei.

Unde ne-am cazat in Madara pentru a vizita Calaretul?

Am ales o pensiune cocheta, cu un usor aer francez, intr-o veche casa renovata, cu o curte generoasa in care copiii si-au inceput dimineata alergind pisicile locului: Villa Bulgara Eco (vezi preturi aici). De cum am intrat pe poarta masiva a pensiunii, ne-a placut teribil ca era deja decorata de Craciun, cu luminite, bradute si perdelute rosii si albe.

Curtea Villa Bulgara Eco este mare, plina de pisici, numai buna pentru baut cafea in liniste, in timp ce copiii se joaca in jur. Vara are chiar si o piscina, si poate vom reveni pe vreme calda pentru a o testa.

>> Rezerva si tu Villa Bulgara Eco | Cauta alta cazare in Madara

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare