Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Explorind Manastirea Rupestra Aladzha (Aladja) din Varna, Bulgaria

Nu suntem la prima incercare de a vizita Manastirea Rupestra Aladzha (Aladja) din Varna. In fapt, de fiecare data cand am ajuns in frumosul port din Bulgaria la Marea Neagra, am incercat. Si atunci cand ne-am dus pana la urma in jur, la Pobiti Kamana si Ovech, si atunci cand in loc sa intram in biserica am luat-o pe coasta pana la Shabla, dar, si cel mai de curand, intr-un weekend offseason in martie 2020, cand am vizitat aproape toate muzeele din Varna mai putin aceasta, inchisa si ferecata.

>> Cauta oferte de cazare in Varna

Ce se poate vizita la Manastirea Rupestra Aladzha (Aladja)?

Ca orice alta manastire rupestra din Bulgaria (Ivanovo, Basarabov), Aladzha este un loc fascinant, inca de la intrare cararea printre copacii acum in culori de toamna te imbina la explorare amanuntita. Manastirea este in mijlocul Parcului Natural Nisipurile Aurii (Zlatni Pyasatsi Nature Park), si poti, inainte sau dupa ce o vizitezi, sa pornesti pe unul din traseele marcate prin aceasta frumoasa padure de pe malul marii, printre pini si iedera luxurianta. Acum doi ani, cu manastirea inchisa, am pornit imediat pe unul din trasee, pana la o straveche fantana si apoi la un punct de belvedere cu Marea Neagra de sus, dintre copaci.

Dupa cativa zeci de metri pe o alee pietruita ajungi la o stanca impresionanta, de peste 40 de metri inaltime, in care calugari pustnici in secolul XIII au sculptat galerii pe 2 etaje, in care si-au amenajat o manastire. Intr-o capela mica se pastreaza inca picturile datind din perioada medievala, si este singurul loc pe care doar il vezi de dupa o usa cu geam, si nu il poti lua la pas, pentru a proteja stravechile fresce religioase.

La intrarea in complex este organizat si un mic muzeu, cu o macheta in miniatura a manastirii, care infatiseaza si scene din viata calugarilor ce traiau aici in Evul Mediu, dar si poti admira, la etaj, decoratii din mozaice gasite in pesteri.

Din spatele muzeului, prin padure, o carare serpuieste agale cam 1 kilometru, pana la Catacombe, un grup de pesteri cu istorie similara cu manastirea, dar conservate mai prost decat aceasta. In cateva poti intra insa, iar plimbarea

>> Cauta oferte de cazare in Varna | Recomandare in Nisipurile de Aur: Grifid Encanto
>> Ce mai poti vizita intr-un weekend in Varna
>> La plimbare prin Portul Varna
>> Pe coasta marii, intre Varna si Shabla
>> Ovech si Pobiti Kamani, doua locuri fascinante aproape de Varna
>> Da o fuga la Calaretul din Madara

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare