Sus
  >  Destinatii   >  Antarctica   >  Cum a fost o noapte la cort in Antarctica

Inca de acum 3 ani, cand rezervasem pentru prima oara o croaziera spre Antarctica (pe care pandemia ne-a anulat-o insa fara drept de apel) am stiut ca imi doresc sa chiar dormim o noapte pe cel de-al saptelea continent. Si acest lucru este posibil intr-un singur mod: sa mergi cu cortul la camping pe Antarctica.

In ce conditii poti merge in cort la camping in Antartica?

Poate suna usor, dar nu e chiar asa simplu. In primul rand, nu toate companiile de croaziere ofera aceasta optiune, asa ca daca iti doresti acest lucru intereseaza-te bine inainte de a alege o varianta dintre cele disponibile.

In al doilea rand, vremea este imprevizibila, si pentru a fi posibila o astfel de aventura pe zapada trebuie sa coopereze timp de o noapte intreaga. Vantul trebuie sa fie moderat, si nu existe prea multa gheata pe apa, care sa impiedice acostarea la mal a zodiacelor ce transporta camperii.

Si in al treilea rand, conform reglementarilor draconice ale Antarcticii, au voie in excursie de camping maxim 30 de persoane si 2 ghizi, in total 16 corturi vor fi ridicate in campingul pe zapada. Cum barcile care ajung in Antarctica au cateva sute de pasageri, cererea aproape de fiecare data este mai mare decat oferta posibila, astfel incat numerele cabinelor castigatoare pentru aceasta aventura vor fi trase la sorti.

De mentionat ca aceasta aventura la cort va fi deobicei taxata extra la cam toate firmele ce organizeaza croaziere in Antarctica.

Pregatiri pentru o noapte pe Antarctica la cort

Dupa ce lista de castigatori a fost afisata, si daca esti printre norocosi, va trebui sa participi la un instructaj, atat despre cum se monteaza cortul, cat si despre masurile de siguranta pe care le implica aceasta noapte petrecuta in intregime pe al Saptelea Continent.

In seara destinata camparii pe Antarctica, intai echipajul va cobora. Apoi, rand pe rand, fiecare isi va lua in primire sacul de dormit, si cu el in brate va porni spre aventura de o noapte cu zodiacul.

Locul ales de MS Fram si Hurtigruten pentru aceasta noapte de camping in Antarctica a fost scenica insula Leith din golfuletul cu acelasi nume, intr-un colt al poetic numitului Paradise Bay.

Alaturi de sac, vei avea cu tine bagajul personal, de preferat un rucsac cat mai mic, cu o sticla de apa, un layer de haine extra, si alte accesorii care iti sunt absolut necesare in aceasta noapte atipica. Recomandarea echipajului a fost sa ne luam si o bluza groasa extra sau un prosop rulat, pe post de perna. Nu este voie cu mancare sau alcool pe Antarctica, cina am luat-o inainte de a pleca, si micul dejun dupa ce am revenit, in restaurant pe vas.

Pentru noi primul pas a fost urcusul pana la locul de camping, cu imensii saci pufosi in brate.

Apoi, cu lopata si cizme, ne-am apucat sa batatorim si nivelam zapada din locul pe care ni l-am revendicat pentru a ridica micul cort rosu ce ne va fi acasa.

Ultimul pas e cel mai migalos: incercind sa iti aduci aminte ce ai fost instruit, montezi cortul. Operatiunea poate fi mai mult sau mai putin anevoioasa in functie de cat de vant este.

In cazul nostru, a mai urmat un pas extra, dar nu fiecare croaziera ofera aceasta facilitate: instructaj despre toaleta portabila din zapada, cu vedere panoramica la ghetari.

Timp pe al saptelea continent!

Dar apoi, apoi ai timp! Timp sa poti admira lumea care este Antarctica. Timp sa privesti peisajul aparent nemiscat, nemiscat pana cand cate un val urias este pus in miscare de caderea unei bucati de ghetar. Timp sa urmaresti traiectoria agale a unei foci in apa.

Ninsese zilele trecute si zapada era pufoasa, dar am pornit sa exploram uneori afundindu-ne cate jumatate de metru. Intr-un colt al insulei dormitau 2 pinguini. Altul era stapanit de o foca ce avea chef de inotat si joaca in apa. De jur imprejur se auzeau bubuituri ca de pusca: erau bucati de ghetar ce se desprindeau. Uneori le vedeai in apa, si puteai urmari valul format, altadata erau inauntru masei de gheata.

Cu lopata primita ne-am facut o mica zona de lounge: o canapea pentru a sta si a urmari filmul Antarctica la cinema.

Trecut de 2 noaptea ne-am bagat in cort. Si am dormit sub 2 ore, doar pentru a putea spune ca da, am dormit pe Antarctica! La 4 dimineata s-a dat trezirea, si tot ce construisem de cu seara am demontat, impachetat, si ne-am pregatit sa ne revedem cu barca, ce a venit in jur de ora 5 dimineata sa ne preia.

A fost una din cele mai faine experiente din Antarctica, dintr-un lung sir de zile minunate si experiente deosebite. De altfel, nici nu ne intorsesem bine pe MS Fram, casa noastra timp de 20 de zile intre insulele Falkland, South Georgia si Antarctica, si de abia am apucat sa ne incalzim un pic, cand am fost chemati pentru a urca pe caiace, venise randul grupei noastre!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare