Sus
  >  Destinatii   >  America de Sud   >  Orasul colonial Zipaquira si Catedrala de Sare, minuni de vizitat in Colombia

Cu doar o zi si jumatate escala in Colombia, dar a treia oara in Bogota, am decis sa ne inchiriem masina si in ziua full pe care am avut-o la dispozitie sa pornim catre orasul colonial Zipaquira si minunea pe care o adaposteste: Catedrala de Sare. 

Drumul din Bogota dureaza in jur de o ora pana la poarta vechii mine de sare ce acum adaposteste Prima Minune a Colombiei, cum este Catedrala de sare pe drept numita.

Cum este o vizita in Catedrala de Sare din Colombia?

De la poarta de intrare vei intra intr-un tunel lung, ce te coboara peste 100m sub pamant, si de unde vei merge in jur de 2 kilometri pana la altarele Catedralei.

Dar drumul este departe de a fi un simplu drum printr-o mina de sare sub pamant, ci vei parcurge cele 12 opriri ale Drumului Crucii, simbolizind etapele martirului lui Iisus. Dupa cea de-a 12 oprire una din cele mai impresionante incaperi ti se deschide in fata ochilor: domul, o imensa camera circulara, cu tavan boltit de sare, luminat in albastru intens.

Urmeaza primul altar, decorat cu impresionante candelabre, ce este imediat dupa un pasaj stramt si un rand de trepte. Si finalul acestei vizite in imensa Catedrala de sare: sala cea mai mare a Catedralei, dominata de o imensa cruce sculptata in sare, unde are loc si o proiectie animata.

La final nu se putea fara o zona de magazine si cafenele, fiecare adapostita in propriul sau mic tunel sapat in sare. Vei gasi chiar si un muzeu al smaraldului, dar si o specialty coffee, si nenumarate mici magazine de suveniruri. Iesirea se poate face in doua moduri: cu un trenulet pe un tunel secundar, sau inapoi pe jos, pe acelasi traseu. Am ales a doua varianta pentru a lungi plimbarea prin aceasta impresionanta veche mina de sare.

Nu ratati centrul istoric colonial din Zipaquira

Zipaquira insa nu trebuie parasit inainte de o plimbare prin centrul sau colonial. Desi am vizitat bijuterii coloniale si in Ecuador, Peru, Guatemala sau Mexic, fiecare orasel din acesta are o energie aparte, si e o placere sa ii iei la pas strazile pietruite, si pietele dominate de catedrale imense. Peste tot, la parterul caselor cu balcoane de lemn, cafenele si restaurante te imbie cu preparate traditionale colombiene. Noi am ales doar sa savuram cateva gustari dulci si o bere locala, pentru ca aveam alt plan pentru masa de pranz.

Andres Carne de Res, un reper gastronomic in Colombia, stopul nostru de pranz in Chia pe drumul inapoi in Bogota

30-40 de minute pe drumul inapoi spre Bogota, si o surpriza gastronomica te asteapta in oraselul Chia. Nu doar bucataria este deosebita la Andres Carne de Res, ci si ambianta eclectica, de carnaval sau circ aproape, a restaurantului.

Ocupa o mare parte dintr-o strada, decorata cu stegulete colorate, statui si afise, si meniul sau are peste 30 de pagini, iar petrecerile date aici sunt legendare. Intr-un colt al complexului gasesti si Andres Expres, daca esti pe fuga dar totusi vrei sa gusti o friptura delicioasa sau o empanada.

Daca nu reusesti sa opresti la Andres Carne de Res in Chia, locatia originala a restaurantului, trebuie sa stii ca exista unul imens si in Zona T din Bogota, vizavi de Andino Mall. La ambele iti trebuie rezervare din timp.

Iar daca mai ai timp la dispozitie prin Bogota, doua recomandari de trasee de o zi am pregatit pentru tine, din experienta noastra:

>> Sus deasupra orasului la Montserat, vizita la Muzeul Aurului si plimbare prin Candelaria, centrul istoric al Bogotei

>> O zi prin Bogota: Parcul linear El Virrey din Zona T si Parcul central Simon Bolivar 

Iar din plimbarile familiei de Parinti Calatori puteti afla un traseu complet de cateva zile cu copiii in Bogota.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare