Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  In vizita la Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu

De multa vreme aveam in plan o vizita la Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu. Si nici nu e asa greu de ajuns, dat fiind ca e la granita dintre Ilfov si Prahova, in satul Piscu, la 45 de minute de Bucuresti si tot cam atatea de Breaza, unde ajungem destul de des. Dar de abia in acest decembrie, intre activitati Craciunistice in Breaza, plimbari printr-o Sinaia decorata de Craciun si o vizita la alt muzeu fain, Muzeul Cinegetic Posada, am reusit sa ajungem. Si ne-a parut rau, din momentul in care am coborat din masina si am zarit arhitectura inedita a muzeului, ca nu am ajuns mai devreme!

Un muzeu intr-o cladire cum alta nu-i!

De cum cobori din masina te va uimi infatisarea Muzeului-Atelier Scoala de la Piscu. Patratos, asa cum scolile clasice sunt, dar cu geamuri de sus pana jos si sustinut de copaci pe post de stalpi. Inauntru ai ocazia sa vezi pereti de chirpici.

Ce poti vedea in Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu?

La Piscu era in trecut una din cele mai importante scoli de olarit din Romania. Doar cativa mesteri au mai ramas in prezent, dar traditia lutului din satul Piscu este dusa mai departe de acest mic muzeu. La parterul cladirii este atelierul, cu roata de olarit si mese, dar si, de-a lungul peretilor de sticla, expuse oale de lut si alte decoratiuni, in diferite stiluri.

La etaj noi am prins o expozitie extrem de interesanta despre viata locuitorilor din Delta Dunarii, aceasta zona a Romaniei atat de greu de ajuns, cu caracteristici unice de relief si clima, in care turistii ajunsi deobicei se focuseaza pe fauna si flora (si acestea unice!) si mai putin pe factorul uman al zonei.

La ce ateliere poti participa la Scoala de la Piscu?

Dar noi doara venisem duminica la scoala (cum ne-a mai fost obiceiul cu scoli din acestea inedite – Prima Scoala Romaneasca din Brasov sau Scoala Elfilor din Levi ar fi cateva exemple). Asa ca ne-am suflecat manecile, ne-am pus sorturile si ne-am apucat de treaba.

O parte a familiei s-a asezat la roata de olarit, unde un mester olar foarte tanar si foarte dezghetat ne-a aratat secretele, si dupa cateva “greseli” de incepator am produs un suport de creioane care ne va ramane amintire.

Copiii au ales doar sa ajute la olarit, si au avut si alte indeletniciri: pictatul de ornamente de brad de lut gata uscate, cu care sa ne decoram bradul de acasa.

La final am dat roata si prin gradina Muzeului, unde cateva statui te asteapta sa le admiri.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare