Sus
  >  Destinatii   >  America Centrala   >  Ce poti vizita prin Antigua Guatemala

Primul popas in periplul nostru plin de experiente fantastice prin Guatemala a fost la o ora de aeroportul international si de capitala, in Antigua Guatemala, oras colonial si veche capitala, actualmente unul dintre polii turismului in aceasta frumoasa tara din America Centrala.

Cum ajungi in Antigua Guatemala?

Noi am avut masina inchiriata din aeroport, si drumul este rapid, o data ce iesi din aglomeratia urbana din capitala. Am facut cam o ora pana pe stradutele pietruite din Antigua, unde ne inchiriasem o camera intr-una din multele case coloniale transformate in hotel aici.

Din Antigua Guatemala am pornit in continuare inspre lacul Atitlan, sarmantele sale sate si maiestuosii lui vulcani. Pana acolo faci aproximativ 2 ore si jumatate cu masina, pe un drum cu peisaje foarte frumoase mare parte din el.

>> Cauta o cazare in Antigua Guatemala

Ia-o la pas prin centrul istoric din Antigua Guatemala

Cu siguranta ai vazut o poza cu faimosul arc, Arco de Santa Catalina, ce in trecut unea doua parti ale unei manastiri de maicute, pentru a putea sa se deplaseze fara a iesi pe strada. In zilele clare si senine, prin arc poti admira vulcanul Fuego si eruptiile sale.

Ia-o apoi la pas, si vei descoperi chiar langa fantastica fatada galbena, minutios decorata in stil baroc, a manastirii Nuestra Señora de la Merced, una din putinele manastiri care au ramas in picioare si neatinse de puternicele cutremure ce au afectat de-a lungul timpului Antigua Guatemala.

In directia cealalta ajungi la piata centrala din Antigua, Plaza Mayor, si parcul plin de viata pe care il adaposteste. Pe una din lateralele pietei nu rata Catedrala impunatoare.

Opreste-te un moment si la Tanque de la Union, o piateta cu o fantana unde pe vremuri se spalau rufe, actualmente loc preferat de localnici pentru o vorba si un moment de relaxare.

Si apoi ia-o brambura pe strazile pietruite, pe langa case colorate cu usi decorate, Antigua e superba la orice colt.

Nu trebuie ratat un tur al ruinelor din Antigua Guatemala

Cele mai importante obiective turistice din Antigua sunt insa ruinele, lasate in urma de devastatorul cutremur Santa Maria din 1773. Tot orasul este impanzit de aceste ruine impozante, ale vechilor edificii religioase, acum transformate in plimbari fantastice. Am inceput cu vechea Catedrala din Antigua, si cupolele ei daramate acum, prin care vezi direct cerul, si am continuat cu fatada bisericii Campaña de Jesus, care insa nu parea, cand am vizitat noi, posibil de vazut inauntru, la fel ca si alte fatade frumoase, cum sunt cea a bisericii Iglesia El Carmen sau San Juan el Viejo, deschisa doar pentru evenimente private.

Manastirea Las Capuchinas nu trebuie ratata de asemenea. O manastire de dimensiuni impresionante, cu frumoase curti interioare, care a rezistat doar 37 de ani, pana ce a fost ruinata de cutremurul masiv ce a distrus mare parte din oras. La etajul 1 poti admira si o parte din artefactele recuperate dintre ruinele bisericii, sculpturi si picturi spaniole din acea perioada.

Ruinele Manastirii Santo Domingo, si muzeul atasat, fac parte dintr-un hotel, cu acelasi nume, si noi le-am vizitat intr-o seara, cand am luat si o cina, cu feluri de mancare traditionale, la restaurantul dintre coloanele vechiului si impozantului lacas de cult. In interior sunt amenajate si cateva muzee mici.

Am lasat pentru la urma sa vorbesc despre ruina Convento Santa Clara, cea care poate are cele mai ornate fatade dintre toate, curti mari si verzi, prin care te poti plimba, si din cand in cand, printre coloane pe jumatate intregi, zari vulcanii din jur, responsabili pentru sirul lung de cutremure care a lovit Antigua Guatemala.

Mergi la cumparaturi!

Nu doar plimbari e cazul sa faci in Antigua Guatemala, ci e si un loc exceptional pentru cumparaturi de suvenire handmade. Cum imi place sa colectionez din diferite locuri din lume cate o rochie sau bluza, nu am putut sa ma abtin sa nu imi cumpar o fusta guatemaleza, dar si o bluza, din materiale tesute de mana, in culori superbe. Dar nici ciocolata nu e de ocolit in Antigua Guatemala. Chiar pe unul din pasajele din jurul parcului central este o fabrica artisanala de ciocolata, unde poti participa la laboratoare de transformat cacao in delicioase bomboane.

Admira peisajul de sus, de la unul din rooftop-urile din Antigua

Ultima noastra activitate in Guatemala a fost de altfel aceasta. Dupa o zi plina de plimbari ne-am tras sufletul la una din terasele din oras, pentru a ii face cu mana de plecare vulcanului Agua, ce domina peisajul. Am ales astfel sa bem o cafea de origine la Rooftop Guatemala, ceea ce va recomand si voua daca ajungeti pe acolo.

Catara-te pe un vulcan (sau doi)

De altfel, prima noastra zi in Guatemala asa am petrecut-o. Am pornit din Antigua catre unul din vulcanii care o incercuiesc: activul Pacaya, care anul trecut a fost inchis publicului din cauza eruptiilor, dar acum, redeschis amatorilor de drumetii vulcanice, iti ofera peisaje absolut superbe cu vecinii sai, Agua si Fuego (de asemena activ, si care iti oferea cate o eruptie o data la cateva minute cand am fost noi acolo). Citeste mai multe despre ce presupune drumetia pe Pacaya, si ce mai poti vizita in aceeasi zi in zona, in articolul dedicat.

Cazeaza-te intr-o veche casa coloniala!

Noi ne-am cazat in Hotel Real Plaza, la cateva minute de mers pe jos de centrul orasului, intr-o casa cu fast si gradini ample, care ne-a introdus in atmosfera din epoca demult apusa coloniala, care a fost momentul de varf al dezvoltarii Antigua Guatemala. La tot pasul vei gasi astfel de cazari prin Antigua. Recomandate sunt si Hotel Santo Domingo, Hotel Real Plaza si Meson Panza Verde.

>> Cauta o cazare in Antigua Guatemala

Mananca si mai mananca un pic in Antigua Guatemala

Mesele au fost un adevarat festin in Antigua Guatemala, nu doar datorita aromelor deosebite ale bucatariei guatemaleze, dar si a ambiantei restaurantelor alese pentru cine si pranzuri. In prima seara, obositi dupa zborul transoceanic ce ne-a adus in Guatemala, am poposit la Meson Panza Verde, cotat ca unul din cele mai bune restaurante din oras, in care am mancat intr-o atmosfera incredibila, in curtea plina de coloane a unei vechi case coloniale.

A doua zi ne-am facut rezervare pentru cina tot intr-un loc fabulos, la restaurantul El Refectorio, din cadrul hotelului si ruinelor manastirii Santo Domingo, unde ai ocazia sa testezi bucataria guatemaleza, incepind de la pepian, supa traditionala cu carne.

Ultima masa in Antigua Guatemala, in cea de-a treia zi petrecuta de noi in aceasta bijuterie de oras colonial, a fost la un restaurant cu un meniu traditional, dar servit atipic. La intrare stai la coada, si iti alegi din ceaune cu mirosuri imbietoare, ce vrei sa servesti. Mai apoi iti vor fi aduse la masa, diferite feluri, cu legume, sosuri, carne. Un festin culinar care nu trebuie ratat in Antigua, la La Cuevita de los Urquizú.

Trebuie sa mentionez la final si un bar/restaurant mexican, pentru decorul colorat inspirat de picturile Fridei Kahlo, in care am intrat pentru o michelada rece, intre doua plimbari prin centrul vechi al orasului: Restaurantul Fridas.

Mai multe despre plimbarea noastra prin Guatemala:
>> Citeste despre experientele de neratat pe care le poti avea prin Guatemala
>> Cum este oare traseul pe vulcanul Pacaya?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare